Betöltés

Olcsó bankszámla a nyugdíjasoknak

szerző: Bankmonitor.hu
2013-08-09

Éves szinten csaknem 12 ezer forintot spórolhat az a nyugdíjas, aki jól választ bankszámlát. Ha már rég foglalkozott pénzügyeivel az összeg ennél nagyobb is lehet. De milyen előnye van egyáltalán a bankszámlának a készpénzzel szemben? Melyik bank a legolcsóbb? Soron következő cikkünkből kiderül!

Egyre több levelet kapunk nyugdíjasoktól, hogy minek nekik egyáltalán számla? Miért dobjanak ki havi pár ezer forintot bankköltségre, miközben ha készpénzben vennék fel a nyugdíjukat, akkor jóval olcsóbban kijönnének. Olyat is ismerünk, aki a gyerekek házépítésre szánt egy millió forintot egyszerűen berakta egy borítékba, és feladta postán. És mit csinált volna akkor, ha nem érkezett volna meg a küldemény?

Egy bankszámla, akár mindössze havi pár száz forintnál se kerül többe a nyugdíjasoknak és több előnnyel jár részükre:

 • nem kell otthon tartani a nyugdíjat kiszolgáltatva a csalóknak, rablóknak;
 • vásárláshoz elég a bankkártyát a pénztárcában tartani (amit PIN kód is véd);
 • ha elhagyja a tárcáját nem, vagy csak pár ezer forintot veszít a kártyatiltással;
 • nem kell a postán sorban állni a sárga csekkekkel (a számlákat át lehet utalni, vagy akár rendszeres megbízást is ki lehet rá adni)
 • olcsón vásárolhat az interneten
 • menő módon átutalhatja az ajándék pénzt az unokája diákszámlájára… 🙂

seniorsszokasok20130808

Sokan úgy érzik, hiába vannak a bankszámlának előnyei, nagyon sokba kerül nekik. Készítettünk egy rövid kitekintést, hogy az előbbi táblázatban feltételezett bankolási szokásokkal mennyibe kerül egy folyószámla.  Az átlagos nyugdíjasunk 80 ezer forint nyugdíját bankszámlára érkezteti, netbankból utal (hogy pénzt spóroljon a bankfióki utalással szemben), csoportos beszedéssel fizeti az átalánydíjas rezsijét, és a kártyáját is aktívan használja. Neki a következő lista tartalmazza a 10 legolcsóbb bankszámlát:

seniorszamlak20130808

Meglepő módon a legolcsóbb számla nem egy dedikáltan nyugdíjasoknak szóló folyószámla, hanem a Gránit Bank által kínált Ász számlacsomag. Itt 256 forintba kerül minden feltételezett művelettel együtt a számlafenntartás. Második helyen szintén a Gránit Bank szerepel a Sztár számlacsomagjával (702 forint). Harmadik helyen már egy kifejezetten nyugellátásban részesülőknek kínált számlát találunk 722 forinttal: Erste Bank Senior nyugdíjas csomagját. Ezen kívül még 2 nyugdíjasoknak szóló számla van a listán: 6. helyen az FHB Bank Nyugdíjas számlacsomagja (1168 forint) és a 8. helyen a Volksbank Ezüst évek nyugdíjas számlacsomagja.  Több bank is kínál még speciális nyugdíjas bankszámlát (például K&H Bank és Sopron Bank), de ezek nem kerültek be az első 10 találatba, mivel a feltételezett bankolási szokások mellett drágábbak. Sok bank egyáltalán nem rendelkezik speciális bankszámával nyugdíjas ügyfelei részére. Náluk kénytelenek vagyunk beérni a normál ügyfeleknek szóló folyószámlával.

Ha megnézzük, a legolcsóbb és a 10. helyezett bank között havonta majdnem ezer forint a különbség. Szerintünk minden nagyszülő el tudná költeni azt az éves szinten majdnem 12 ezer forintnyi különbözetet. Például az unoka szülinapi ajándékára. (Ha a jelenlegi bankszámlájuk még az első 10 helyen sem szerepel, akkor még nagyobb lehet a potenciális megtakarítás).

Nyugdíjasként is érdemes bankszámlára érkeztetnünk a nyugdíjunk, ez sok előnnyel jár. Ezek közül a legfontosabb a biztonság: ha nem tartunk magunknál nagyobb összeget, egy betörésnél, besurranásos lopásnál nem kell aggódnunk a készpénz miatt. Ha nem találjuk a kártyánkat, elég letiltani. Bankszámlaválasztásnál viszont érdemes figyelembe venni az összes normál számlát, a nyugdíjas számlákkal kiegészítve. Ehhez segítséget kínál a Bankmonitor.hu számla-kalkulátora! 

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz


Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

11 Hozzászólás

 1. pipi2

  A Magnet Bank miért nem szerepel?

 2. janbor

  A nyugdíjas nem cserélget bankot (mint más a fehérneműjét).
  Ezt ismerve a lakosság bankja-az OTP alatt is elszaladt a ló.
  Hiába van egy kifogástalan Üsz., amikor a hagyományokat( az ügyfelek kárára) kihasználja a bank.

 3. nagyi52

  Az író nem gondolt arra,hogy nagyon,de nagyon sokan élnek huszonezertől 70 ezer ft-ig nyugdíjasok,de 100 ezer ft-ál a postán kapott nyugdíjból havi 100-300ft-ig adnak a postásnak,évi 1200-3600ft-ig. NEM kell sehova menni,helybe hozzák. A nyugdíjasok jó részének megoldhatatlan egészségi állapotuknál fogva a bank automata,vagy a bank felkeresése minden hónapban.A kártyahasználat nagyon sokaknak gondot okozna,örül,hogy a mobiltelefont megtanulta,ha… Hogy nem rabolják ki? Dehogynem,megtehetik. Élő példa,hogy a nyugdíjmegtakarításokat se perc alatt elvették,még attól is,akit nem ilyesztett meg a zsarolás,hogy akkor nem kap állami nyugdíjat..Akkor miről is beszél a cikkíró? Arról még nem is beszéltem,hogy kártyadíj,automata használat,számlavezetési,és ki tudja,mi minden díj van…Pedig ezek után a pénzek után 1x már adóztak,de ezt is csak halkan jegyzem meg. A dolgozók kötelezve vannak számlát nyitni,hogy még a bankoknak is fizessenek az amúgy is kis jövedelemből,amiből mint írtam,már adóztak…Most a nyugdíjast is kényszerítenék? Szívesség kérés,ami nem ingyenes,hogy eljusson oda,ahova a nyugdíját utalják,és a banki díjak.Mennyibe is kerül ez 1 nyugdíjasnak,akinek még arra sincs elég pénze,hogy a gyógyszerét megvegye,mert vagy eszik,és rezsi,vagy rezsi,és gyógyszer?

 4. bankmonitor.hu

  Bankszámlát nyitni Magyarországon nem kötelező, csak egy lehetőség, amivel vagy élünk, vagy nem. A cikkben a bankszámlák előnyeit szedtük össze, kiemelve a költségeit is. Természetesen egyelőre megvan a lehetősége a nyugdíjasoknak, hogy készpénzben kérjék a nyugdíjukat, így természetesen ezzel is élhetnek.

 5. qtty

  A CIB-ben 133 Ft a nyugdijasszamla…

 6. bankmonitor.hu

  A CIB-nél új ügyfélként már nem nyitható nyugdíjas számla. Ezért nem szerepel a cikkünkben sem.

 7. PFEIFFER MIHALY

  Jónapot Bankmonitor

  Egy kerdesem lenne hogy 2013.08.08. ota nem valtozot semmi a bankoknal?
  En most lettem nyugdijas 76 e nekem is szamit minden filler.
  atutalasaim viz-gaz-vill .

  E
  gy kérdésem lenne. 2013.08.08. óta nem változott semmi???

 8. Libor János

  Kedves Bankmonitor!
  Kérdésem, hogy két nyugdíj jön egy közös számlára, az OTP-be, mind a ketten azonos hozzáférési lehetőséggel a feleségem nevén lévő számlára.
  A havi 150eFt pénzfelvételi lehetőség /fő miért nem lehetséges, ugyanis 1566 Ft-ot számított fel az OTP.
  Várom tisztelettel válaszukat!
  üdv: Libor János és Libor János Andrásné

  1. Sándorfi Balázs

   Kedves Libor János és Libor Jánosné!
   Rossz hírünk van: a törvényi előírás értelmében egy bankszámlához összesen csak 150 ezer Ft-ig terjedő mértékben jár ingyenes készpénzfelvétel. És ez akkor is így van, ha a számlának két tulajdonosa van…

 9. Rimár Jozsef

  Szeretném megkérdezni hogy az OTP el miért nem lehet közös bankszámláit nyitni mind a ketten nyugdíjasok vagyunk . köszönöm

  1. Nagy Ildikó

   Kedves József,
   Ma már sehol nem lehet közös tulajdonú számlát nyitni, ami egy korábbi jogszabály változásnak köszönhető. Egy személy lehet a számlatulajdonos, a másik személy pedig kaphat teljes körű meghatalmazást.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Mibe fektess havi 50-60 ezer forintot, ha van lakáshiteled?

2018. 12. 12.

Félre tudsz tenni a havi munkabéredből, és betörlesztenéd a lakáshiteledbe? Az előtörlesztés jó megoldás, de mutatunk két másik lehetőséget is! Ha futamidő végéig fix kamatozású, de legalábbis 5-10 éves kamatperiódusú...

Már nem divat szerelemből házasodni?

Általános jelenség a tehetősebb társadalmakban, hogy az emberek mind idősebb korban köteleződnek el, úgymond szerint szeretik „kitombolni” magukat, így persze a házasság és a gyerekvállalás is mind későbbre tolódik. Magyarországon...

Blogajánló

 • alapblog

  Armstrong és az Uber

  Gondolom, még a profi kerékpársport iránt nem érdeklődő olvasónk is hallott már Lance Armstrong-ról. Armstrong először a rákból való felgyógyulásáról, majd az ezt követő fantasztikus...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.