loading

Olcsó bankszámla a nyugdíjasoknak

Éves szinten csaknem 12 ezer forintot spórolhat az a nyugdíjas, aki jól választ bankszámlát. Ha már rég foglalkozott pénzügyeivel az összeg ennél nagyobb is lehet. De milyen előnye van egyáltalán a bankszámlának a készpénzzel szemben? Melyik bank a legolcsóbb? Soron következő cikkünkből kiderül!

Egyre több levelet kapunk nyugdíjasoktól, hogy minek nekik egyáltalán számla? Miért dobjanak ki havi pár ezer forintot bankköltségre, miközben ha készpénzben vennék fel a nyugdíjukat, akkor jóval olcsóbban kijönnének. Olyat is ismerünk, aki a gyerekek házépítésre szánt egy millió forintot egyszerűen berakta egy borítékba, és feladta postán. És mit csinált volna akkor, ha nem érkezett volna meg a küldemény?

Egy bankszámla, akár mindössze havi pár száz forintnál se kerül többe a nyugdíjasoknak és több előnnyel jár részükre:

 • nem kell otthon tartani a nyugdíjat kiszolgáltatva a csalóknak, rablóknak;
 • vásárláshoz elég a bankkártyát a pénztárcában tartani (amit PIN kód is véd);
 • ha elhagyja a tárcáját nem, vagy csak pár ezer forintot veszít a kártyatiltással;
 • nem kell a postán sorban állni a sárga csekkekkel (a számlákat át lehet utalni, vagy akár rendszeres megbízást is ki lehet rá adni)
 • olcsón vásárolhat az interneten
 • menő módon átutalhatja az ajándék pénzt az unokája diákszámlájára… 🙂

seniorsszokasok20130808

Sokan úgy érzik, hiába vannak a bankszámlának előnyei, nagyon sokba kerül nekik. Készítettünk egy rövid kitekintést, hogy az előbbi táblázatban feltételezett bankolási szokásokkal mennyibe kerül egy folyószámla.  Az átlagos nyugdíjasunk 80 ezer forint nyugdíját bankszámlára érkezteti, netbankból utal (hogy pénzt spóroljon a bankfióki utalással szemben), csoportos beszedéssel fizeti az átalánydíjas rezsijét, és a kártyáját is aktívan használja. Neki a következő lista tartalmazza a 10 legolcsóbb bankszámlát:

seniorszamlak20130808

Meglepő módon a legolcsóbb számla nem egy dedikáltan nyugdíjasoknak szóló folyószámla, hanem a Gránit Bank által kínált Ász számlacsomag. Itt 256 forintba kerül minden feltételezett művelettel együtt a számlafenntartás. Második helyen szintén a Gránit Bank szerepel a Sztár számlacsomagjával (702 forint). Harmadik helyen már egy kifejezetten nyugellátásban részesülőknek kínált számlát találunk 722 forinttal: Erste Bank Senior nyugdíjas csomagját. Ezen kívül még 2 nyugdíjasoknak szóló számla van a listán: 6. helyen az FHB Bank Nyugdíjas számlacsomagja (1168 forint) és a 8. helyen a Volksbank Ezüst évek nyugdíjas számlacsomagja.  Több bank is kínál még speciális nyugdíjas bankszámlát (például K&H Bank és Sopron Bank), de ezek nem kerültek be az első 10 találatba, mivel a feltételezett bankolási szokások mellett drágábbak. Sok bank egyáltalán nem rendelkezik speciális bankszámával nyugdíjas ügyfelei részére. Náluk kénytelenek vagyunk beérni a normál ügyfeleknek szóló folyószámlával.

Ha megnézzük, a legolcsóbb és a 10. helyezett bank között havonta majdnem ezer forint a különbség. Szerintünk minden nagyszülő el tudná költeni azt az éves szinten majdnem 12 ezer forintnyi különbözetet. Például az unoka szülinapi ajándékára. (Ha a jelenlegi bankszámlájuk még az első 10 helyen sem szerepel, akkor még nagyobb lehet a potenciális megtakarítás).

Nyugdíjasként is érdemes bankszámlára érkeztetnünk a nyugdíjunk, ez sok előnnyel jár. Ezek közül a legfontosabb a biztonság: ha nem tartunk magunknál nagyobb összeget, egy betörésnél, besurranásos lopásnál nem kell aggódnunk a készpénz miatt. Ha nem találjuk a kártyánkat, elég letiltani. Bankszámlaválasztásnál viszont érdemes figyelembe venni az összes normál számlát, a nyugdíjas számlákkal kiegészítve. Ehhez segítséget kínál a Bankmonitor.hu számla-kalkulátora! 

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz


Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Kapcsolódó tartalmak
siker
Nagyon jó hír érkezett a Revolut számlásoknak!

Múlt hónapban A Revolut e-mailben értesítette a magyar felhasználókat arról, hogy módosítják a bankautomaták használatáért és a nemzetközi átutalásokért felszámított díjakat. Most egy új levélben arról tájékoztatnak, hogy elmarad a...

Szabadítsd fel céged lekötött pénzügyi forrásait!

Vállalkozói hitelt felvenni olykor kifejezetten nehéz dolog, főként azoknak a cégeknek, amelyek történetük során első alkalommal próbálkoznak ezzel. A vállalkozóknak azzal is szembesülniük kell, hogy számos üzleti cél finanszírozását a...

Blogajánló
 • alapblog Vége a befagyasztott lakbéreknek

  A német alkotmánybíróság megsemmisítette azt a berlini görögdinnye (kívül zöld, belül vörös) rendeletet, amely 5 évre befagyasztotta a lakbéreket. Azt a problémát, hogy sok nagyvárosban...

 • KonyhaKontrolling Kinek a felelőssége a problémáid megoldása?

  Amerre csak nézek, rendszeresen fellángol a vita arról, hogy több vagy kevesebb szabályozással, nagyobb vagy kisebb mértékű állami újraelosztással kell-e működnie egy országnak. Az ilyen viták nagyon szokszor valójában az emberkép körül keringenek. Az alapkérdés pedig az, hogy az emberek felelősek-e a saját sorsukért, még ha ez nincs is kimondva. Aki már egy ideje olvassa Tovább olvasom "Kinek a felelőssége...

 • Haszon.hu Riasztást adott ki a Lidl, a pénzedre utaznak a csalók

  Az áruházlánc nevével visszaélő csalók a neten indítottak támadást a vásárlók megtévesztésére. Kedves Vásárlóink!Szeretnénk felhívni figyelmeteket egy online terjedő csalásra, melyben a csalók vállalatunk nevében azzal keresik fel áldozataikat, hogy Lidl ajándékutalványt vagy éppen okostelefont nyertek. Ennek fejében a postázási költség kiegyenlítését, valamint postázási cím megadását kérik.Szeretnénk jelezni, hogy a Lidl Magyarország által megszervezett nyereményjátékokról kizárólag hivatalos felületeinken adunk tájékoztatást,...