Betöltés

Olcsó bankszámla megoldás egyéni vállalkozóknak

szerző: Singer Zoltán
2018-07-17

Amikor egyéni vállalkozóvá válunk, fontos dolgoknak kell utánajárnunk. Sokan azt hiszik, hogy kötelező vállalkozói számlát nyitniuk, pedig ez sok esetben nincs így. Számos esetben elegendő a már meglévő lakossági számlánk is, amivel jókora pénzt spórolhatunk. Segítünk, hogy ne kelljen feleslegesen pénzt költenie!

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a bankszámla kalkulátorunk.

A cégek többségének vállalkozói számlán kell indítania és fogadnia az átutalásokat és egyéb tranzakciókat. A legtöbb esetben nem mi döntjük el, hogy kell-e nekünk ilyen számla, hanem jogszabály írja ezt elő. Cikkünkben az egyéni vállalkozók szemszögéből vizsgáljuk ezt a kérdést.

Vállalkozói bankszámlát kell nyitnunk, ha ÁFA-fizetésre kötelezett egyéni vállalkozók vagyunk. Amennyiben ÁFA-mentes (alanyi adómentes) tevékenységet folytatunk, akkor jó számunkra a már meglévő lakossági bankszámlánk is, nem szükséges vállalkozói számlával rendelkeznünk. Úgy tudhatjuk meg legkönnyebben, hogy alanyi adómentes tevékenységet folytatunk-e, ha megkérdezzük a NAV-nál, vagy ha van könyvelőnk, akkor tőle is kaphatunk erre választ.

Alanyi adómentes tevékenység mellett többségünk a KATA-s adózást választja. Magyarországon körülbelül 450 000 egyéni vállalkozó van, ebből több mint 200 000 a KATA-sok száma. KATA adózás esetén évi 12 millió forint bevételig kedvező mértékű havi közteher megfizetésével tudunk vállalkozni. Azonban van még egy határ a KATA adózásban: adott évi 8 millió forintos árbevételt meghaladva, megszűnik az ÁFA-mentességünk. Amikor ez megtörténik, már nem lesz elegendő a lakossági folyószámla használata.

Szerencsénk van, ha nem kell vállalkozói számlát fenntartanunk, mert a bankok sokkal drágább számlákat kínálnak annál, mint amit lakossági oldalon megszokhattunk. Havi több ezer forintot spórolunk meg, ha csak a lakossági bankszámlánkat használjuk. Arról nem is beszélve, hogy egy vállalkozói számlanyitáshoz sok dokumentumra van szükségünk, miközben a lakosságihoz elég a személyes okmányainkat bevinnünk.

Külön kell figyelnünk, hogy a vállalkozóként szerzett bevételeinket több bank nem veszi jövedelemként figyelembe. Ez azért fontos, mert ezek a bankok a normál havi számlavezetési díjat terhelik havonta a bankszámlánkon, amennyiben nem jövedelem-átutalásból érkezik számlánkra a pénz. Olyan pénzintézetek is vannak, melyek nem jövedelem-átutalást várnak, hanem bármilyen jogcímen érkező pénz érkezése megfelelő a kedvezményes számlavezetéshez.

Nézzük meg, hogy mely számlacsomagok a legkedvezőbbek:

Ha a jogszabály szerint vállalkozói számlát kell nyitnunk, akkor a költségek kordában tartása miatt ne vegyünk igénybe olyan szolgáltatásokat, melyekre nincs szükségünk. Inkább a legfontosabbakat használjuk, melyek a számlavezetés mellett elsősorban a netbank használatát és az utalásokat jelentik. A saját számlahasználati szokásainktól függ, hogy melyik számla a legolcsóbb megoldás. Sokat spórolhatunk, ha a számunkra legjobb bankszámlát választjuk.

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

2 Hozzászólás

 1. Mr. Kata

  Áfás katás vállalkozóként a pénzforgalmi bankszámlámat használhatom kisebb dolgokra is
  (életvitel szerűen, hétköznapokban felmerülő költségekre pl. fagyira? )
  Ha igen, akkor kell ezekkel az apróbb összegekkel (amikről nem kapok áfás számlát) csinálni valami extrát könyvelés szempontjából? Vagy költés előtt mindenképp át kell vezetnem a magán számlámra? Szívesen megspórolnám azt az évi 24ezer Ft tranzakciós díjat, amennyibe az átvezetés kerülne…

  1. Sándorfi Balázs

   Kedves Kata, ezt elsősorban a könyvelővel érdemes egyeztetni… banki szempontból a vállalkozói és magán költés egy adott számláról történő lebonyolításának a legfontosabb hátránya az lehet, hogy hiteligény bírálásnál a bank nem tisztán látja a vállalkozói jövedelmet…

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Hogyan használd a hitelkártyádat?

2019. 02. 19.

A fejlett Nyugaton, mind Amerikában, mind Nyugat-Európában elterjedt a hitelkártyák használata. Vajon valaha idehaza is utolérjük őket ebben? Mégis mire lehet jó, ha lesz hitelkártyád? Kinek lehet érdemes használnia? Mik...

Céges megbeszélés laptoppal

Mitől ingyenes egy bankszámla?

2019. 02. 15.

A bankszámlák Magyarországon számos költségelemet tartalmazhatnak. Néha nem is olyan könnyű eligazodni az információk tengerében, ezért most bemutatjuk, milyen költségeket spórolhatsz meg, ha egy ingyenes folyószámla mellett teszed le a...

Amit a hitelfedezetről tudnod kell

2019. 02. 11.

A banki ügyfelek fejében gyakran megfordul, hogy a pénzintézetek miért szeretnék magukat a lehető legjobban bebiztosítani, amikor hitelt nyújtanak az ügyfeleik számára. Tudvalevő, hogy vannak olyan hitelek, melyeknél szükséges valamilyen...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.