Betöltés

Olcsó bankszámla megoldás egyéni vállalkozóknak

szerző: Singer Zoltán
2018-07-17

Amikor egyéni vállalkozóvá válunk, fontos dolgoknak kell utánajárnunk. Sokan azt hiszik, hogy kötelező vállalkozói számlát nyitniuk, pedig ez sok esetben nincs így. Számos esetben elegendő a már meglévő lakossági számlánk is, amivel jókora pénzt spórolhatunk. Segítünk, hogy ne kelljen feleslegesen pénzt költenie!

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a bankszámla kalkulátorunk.

A cégek többségének vállalkozói számlán kell indítania és fogadnia az átutalásokat és egyéb tranzakciókat. A legtöbb esetben nem mi döntjük el, hogy kell-e nekünk ilyen számla, hanem jogszabály írja ezt elő. Cikkünkben az egyéni vállalkozók szemszögéből vizsgáljuk ezt a kérdést.

Vállalkozói bankszámlát kell nyitnunk, ha ÁFA-fizetésre kötelezett egyéni vállalkozók vagyunk. Amennyiben ÁFA-mentes (alanyi adómentes) tevékenységet folytatunk, akkor jó számunkra a már meglévő lakossági bankszámlánk is, nem szükséges vállalkozói számlával rendelkeznünk. Úgy tudhatjuk meg legkönnyebben, hogy alanyi adómentes tevékenységet folytatunk-e, ha megkérdezzük a NAV-nál, vagy ha van könyvelőnk, akkor tőle is kaphatunk erre választ.

Alanyi adómentes tevékenység mellett többségünk a KATA-s adózást választja. Magyarországon körülbelül 450 000 egyéni vállalkozó van, ebből több mint 200 000 a KATA-sok száma. KATA adózás esetén évi 12 millió forint bevételig kedvező mértékű havi közteher megfizetésével tudunk vállalkozni. Azonban van még egy határ a KATA adózásban: adott évi 8 millió forintos árbevételt meghaladva, megszűnik az ÁFA-mentességünk. Amikor ez megtörténik, már nem lesz elegendő a lakossági folyószámla használata.

Szerencsénk van, ha nem kell vállalkozói számlát fenntartanunk, mert a bankok sokkal drágább számlákat kínálnak annál, mint amit lakossági oldalon megszokhattunk. Havi több ezer forintot spórolunk meg, ha csak a lakossági bankszámlánkat használjuk. Arról nem is beszélve, hogy egy vállalkozói számlanyitáshoz sok dokumentumra van szükségünk, miközben a lakosságihoz elég a személyes okmányainkat bevinnünk.

Külön kell figyelnünk, hogy a vállalkozóként szerzett bevételeinket több bank nem veszi jövedelemként figyelembe. Ez azért fontos, mert ezek a bankok a normál havi számlavezetési díjat terhelik havonta a bankszámlánkon, amennyiben nem jövedelem-átutalásból érkezik számlánkra a pénz. Olyan pénzintézetek is vannak, melyek nem jövedelem-átutalást várnak, hanem bármilyen jogcímen érkező pénz érkezése megfelelő a kedvezményes számlavezetéshez.

Nézzük meg, hogy mely számlacsomagok a legkedvezőbbek:

Ha a jogszabály szerint vállalkozói számlát kell nyitnunk, akkor a költségek kordában tartása miatt ne vegyünk igénybe olyan szolgáltatásokat, melyekre nincs szükségünk. Inkább a legfontosabbakat használjuk, melyek a számlavezetés mellett elsősorban a netbank használatát és az utalásokat jelentik. A saját számlahasználati szokásainktól függ, hogy melyik számla a legolcsóbb megoldás. Sokat spórolhatunk, ha a számunkra legjobb bankszámlát választjuk.

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

2 Hozzászólás
 1. Mr. Kata

  Áfás katás vállalkozóként a pénzforgalmi bankszámlámat használhatom kisebb dolgokra is
  (életvitel szerűen, hétköznapokban felmerülő költségekre pl. fagyira? )
  Ha igen, akkor kell ezekkel az apróbb összegekkel (amikről nem kapok áfás számlát) csinálni valami extrát könyvelés szempontjából? Vagy költés előtt mindenképp át kell vezetnem a magán számlámra? Szívesen megspórolnám azt az évi 24ezer Ft tranzakciós díjat, amennyibe az átvezetés kerülne…

  1. Sándorfi Balázs

   Kedves Kata, ezt elsősorban a könyvelővel érdemes egyeztetni… banki szempontból a vállalkozói és magán költés egy adott számláról történő lebonyolításának a legfontosabb hátránya az lehet, hogy hiteligény bírálásnál a bank nem tisztán látja a vállalkozói jövedelmet…

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek
Befektetésekről érthetően
A cikksorozat támogatója logo
Szakértői cikkek
Mobilfizetési megoldások
A cikksorozat támogatója logo
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
 • alapblog Európa csúcsán – pénzromlásban

  Ki kaszál ezen? Az állam, évente több száz milliárd plusz adóbevétellel, illetve inflálhatja a kiadásait, ezért is nem tesz semmit az infláció kordában tartására, zéró(közeli)... The post Európa csúcsán – pénzromlásban appeared first on alapblog.

 • Lakásfókusz Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.