Betöltés

Olcsó nyaralót vennél hitelből? Nem lehetetlen küldetés!

szerző: Fülöp Norbert
2019-02-05

Egyre népszerűbb utazási célpont a magyarok körében a Balaton, a Velencei-tó és a Tisza-tó, ezzel együtt persze a nyaralók is keresettek. Ennek ellenére találni 10 millió Ft értékhatár alatt is víkendházakat. Nem csak azt néztük meg, hogy milyen most a kínálat ebben a szegmensben, hanem azt is, hogy milyen feltételekkel juthatsz hitelhez, ha nyaralót vennél, de nincs meg hozzá teljes egészében a saját forrás.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

A Balaton környékén nagyon ritka 10 millió forintnál olcsóbb ingatlan, ha találsz is ilyeneket, ezek a víztől távolabbi, 20-40 négyzetméter alapterületű, nem túl komfortos épületek. Zömében borospincék, faházak vagy gyümölcsösök vannak kis épülettel, bár üzlethelyiségként nyilvántartott mini apartmant is találtunk.

A Velencei-tó környékén 10 millió forint alatt viszont alig néhány nagyon rossz állapotú viskót dobnak ki a keresők, de még ezeknél is 300-400 ezer Ft közötti négyzetméterárakat látni. Ezzel szemben a Tisza-tó olcsóbb: Abádszalókon például 90 nm-es, 2005-ben épült, kifejezetten mutatós faházat adnak az összeghatár alatt, de jó állapotú tégla építésű, téliesített nyaralókból is akad néhány.

Más kérdés, hogy az az épület, ami szerény nyaralónak jól használható, a bankoknál vajon mennyire hitelképes? Látni fogod, a helyzet egyáltalán nem egyértelmű!

Milyen nyaralóra nincs jelzáloghitel?

A legnagyobb gondot az jelenti, hogy a bankok nagyon különbözőképpen hitelezik az ilyen épületeket, illetve nagyon sok szempontot vesznek figyelembe a hitelbírálat során. Van pénzintézet, amelyik egyáltalán nem ad kölcsönt nyaraló besorolású ingatlanra, de akik adnak, azok között is nagyok a különbségek.

Minden esetben KO kritérium hitelezési szempontból, hogy a kiszemelt ház legalább komfortos legyen, vagyis rendelkezzen állandó fűtéssel, fürdőszobával, valamint meleg/hideg vízzel. A 10 millió Ft alatti kategóriában sok nyaraló már itt elbukik, hiszen hiába szép és kényelmes egy faház, ha nincs téliesítve.  

Sok múlik a besoroláson

Ha ezt a feltételt teljesíti az ingatlan, akkor a következő izgalmas kérdés jelzáloghitelnél, hogy milyen besorolás szerepel a földhivatali tulajdoni lapon.

 • Ha lakóház besorolású az ingatlan, akkor nincs probléma, mert ebben az esetben a bankok többsége hitelez, mégpedig a megállapított forgalmi érték akár 80%-áig. (Ez persze a maximum, felkészülhetsz arra, hogy a pénzintézet esetleg csak 50-60%-ig megy majd el, vagyis több önerőt kell előteremtened.)
 • A nyaraló besorolású ingatlanokat is hitelezi a bankok egy része, mégpedig ugyanazokkal a feltételekkel, mint a lakásokat.
 • Mezőgazdasági területen kivett gazdasági épület, vagy külterületen lakóház és udvar besorolás: a hitelezhetőség ezen esetben alapvetően az elhelyezkedésen múlik. Amennyiben egy adott ház belterülethez közel, vagy szinte már a településbe integrálódva jelenik meg, a finanszírozhatóság 60% körüli alakul. Amennyiben a ház tanyasias környezetben található, a bankok által kínált hitelösszeg nem fogja meghaladni a piaci érték 40-50%-át.
 • Egy árterületen lévő nyaralónál sem kell lemondanod a jelzáloghitelről, ám itt mindenképp szükséges biztosítást kötni árvízkárra, ami megvédi a hitel fedezetéül szolgáló ingatlant.   

Extrém esetnek tűnik, de épp belefutottunk egy ilyen ajánlatba, amikor hivatalosan üzlethelyiség besorolású ingatlanban alakítottak ki apartmant. Hiába azonban a megfelelő komfortfokozat, a hivatalos státusz és a valós helyzet közötti eltérés miatt erre aligha kapsz jelzáloghitelt. Nem arról van szó, hogy üzlethelyiséget nem hiteleznek, ugyanis erre is kapni kölcsönt, ám akkor az ingatlanak üzlethelyiségként is kell funkcionálnia. Sőt, a vegyes használatú (lakás+üzlethelyiség) ingatlanok is hitelképesek, amennyiben ez szerepel a tulajdoni lapon is, legfeljebb azt köti ki a bank, hogy a lakótér legyen a nagyobb a nagyobb alapterületű.

Izgalmas értékbecslés

Amennyiben hitelképes egy nyaraló, arra akkor is érdemes felkészülnöd, hogy jó eséllyel a vártnál alacsonyabb összeget állapítanak majd meg az értékbecslés során. Ezért előfordulhat, hogy a bank által meghatározott forgalmi érték jelentősen alatta lesz a vételárnak!

A Jolly Joker megoldás: személyi kölcsön

Amennyiben egy nyaralót mindenképp meg akarsz vásárolni, de a fenti kritériumok alapján kiderül, hogy jelzáloghitelt nem kaphatsz rá, akkor szóba jöhet még a személyi kölcsön. Ennek előnye a gyorsaság, hiszen 48-72 óra alatt megérkezhet a számládra az igényelt összeg. Itt nincs szükség jelzálogra, a hitel összegét bármire fordíthatod, egyedül a jövedelemkritériumoknak kell megfelelned. A szabad felhasználású hitelek kamata ráadásul még mindig csökken, a Bankmonitor Személyi Kölcsön Kalkulátora szerint például már 8% körüli THM-mel (teljes hiteldíj mutató) is találni hitelt, ráadásul végig fix kamattal.

TIPP: Mivel a nyaralók hitelezése nem egyszerű folyamat, fontos, hogy a foglaló kifizetése előtt ellenőrizd, kaphatsz-e az adott ingatlanra hitelt, és ha igen, milyen összegre számíthatsz! Amennyiben a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával megkeresed a legjobb ajánlatot, majd leadod az érdeklődésed, akkor 24 órán belül felveszi a kapcsolatot veled egy hitelszakértő, aki mindenben a segítségedre lesz.  

Amennyiben úgy döntesz, hogy részben hitelből finanszírozod a nyaralóvásárlásod, akkor járj el nagyon gondosan, hiszen a hitelfelvétel mindenképp kockázattal jár.

Személyi hitel kalkulátor

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
A megadott adatok alapján eddig ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A pontosabb kalkulációhoz szükséges még:
Ft
hónap
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge @
havi törlesztő
THM
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
 • Várj még pár hónapot hogy meglegyen a megfelelő munkaviszony hossza.
Kérj ingyenes visszahívást személyi hitel szakértőnktől!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

A Bankmonitor segítségét kérem Személyi kölcsön vonatkozásában:
Ft
Ft
Ft
Összes jövedelem:
0 Ft
Bankba érkezik:
0 Ft
Szerepelsz KHR/BAR listán?
Próbaidős munkaviszonyod van?
Bevételek módosítása
0 Ft 0 Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló

 • alapblog

  Ez vajon a Jupiter?

  A mintázat és a szín alapján akár erre is gondolhatunk, de természetesen itt is a Holdat látjuk. Méghozzá a kelő Holdat, nagyjából fél órával a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.