loading

Olcsóbb most a lakáshitel, mint a koronavírus járvány előtt volt?

Érdekesen változtak év eleje óta a lakáshitel-kamatok, hiszen van olyan hiteltípus, ahol jelentős drágulást láthatunk, miközben a legnépszerűbb lakáskölcsönöknél nem változott az ár, vagy még olcsóbb is lett a finanszírozás. Mutatjuk, mire számíthat az, aki most venne hitellel lakást.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

A lakáshitelek ára nincs kőbe vésve, a kamatok a piaci folyamatoknak megfelelően hol felfelé, hol lefelé változnak. Ráadásul az egyes bankok ajánlatai között is jelentős lehet az eltérés: egy 10 millió Ft-os hitelnek – 10 éves kamatperiódus, 20 éves futamidő és 300 ezer Ft igazolt nettó jövedelem esetén – például 3,62% és 6,76% között lehet a kamata, ami havi törlesztőben több mint 16 ezer Ft különbséget eredményez. Ez jól mutatja, hogy rendkívül fontos a megfelelő bank kiválasztása, hiszen már ezzel jelentős összeget lehet havi szinten megtakarítani.

A havi törlesztő nagysága azért is lényeges, mert a bankok az igazolt jövedelem alapján állapítják meg, hogy az igénylő maximálisan mekkora hiteltörlesztőt vállalhat be. Az úgynevezett adósságfék szabály szerint ugyanis 500 ezer Ft nettó jövedelem alatt a kereset legfeljebb felét lehet hiteltörlesztésre fordítani, míg félmillió forintot elérő jövedelemnél 60% a plafon. Ezért előfordulhat, hogy a drágább hitel törlesztőjét nem bírja el egy jövedelem, miközben alacsonyabb fizetnivaló esetén nincs akadálya a hitelfelvételnek.

 

Egy 10 millió Ft-os, 20 éves futamidejű lakáshitel kondíciói különböző kamatperiódusok esetén

Érdekes azonban azt is megnézni, hogy vajon most milyen a hitelt felvenni tervezők pozíciója, nem drágította-e meg a járvány és az annak következtében fellépő gazdasági bizonytalanság a kölcsönöket? A Bankmonitor lakáshitel kalkulátora alapján drágulást és árcsökkenést egyaránt látunk. Az úgynevezett változó kamatú hitelek – ezek kamata évente, vagy ennél gyakrabban módosulhat – például jelentősen drágultak: egy 10 millió Ft-os, 20 éves futamidejű kölcsönért akár 1,3 millió Ft-tal többet kellhet visszafizetni most, mint 2020 elején. Ez azonban keveseknek jelent valós problémát, ugyanis jelenleg szinte mindenki 10 évig fix, vagy futamidő végéig rögzített kamatú lakáshitelt vesz fel, hiszen ezeknél nem kell aggódni az esetleges kamatemelkedések miatt. A 10 éves kamatperiódusú lakáshitelek esetében fordított a trend, ezeknél a legjobb ajánlat most minimálisan olcsóbb, mint egy éve volt, míg a végig fix kamatú hitelekhez éppen annyiért lehet hozzájutni, mint januárban.

Persze a helyzet nem ennyire egyértelmű, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy valaki meg is kapja a legkedvezőbb lakáskölcsönt. Például a maximálisan felvehető hitelösszeg egyes bankoknál 50-60 millió Ft, míg máshol 100 millió Ft-nál húzták meg a határt, de arra is van példa, hogy nincs maximalizálva a kölcsön összege. A készpénzes jövedelem is leszűkíti a szóba jöhető bankok körét, ugyanis van, ahol az ilyen jövedelmet most egyáltalán nem fogadják el, míg máshol munkáltatói és NAV jövedelemigazolással ezt is meghitelezik.

Ha kíváncsi vagy, hogy az OTP Bank milyen kamatokkal kínál lakáshitelt jelenleg, akkor a Bankmonitor OTP Lakáshitel Kalkulátorával könnyen ellenőrizheted a lehetőségeidet.  

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
millió Ft hitel évre

Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el lakáshitel
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
 • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
 • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
Kapcsolódó tartalmak
Megőrült, aki a jelenlegi helyzetben vesz fel lakáshitelt?

Megéri hitelt felvenni ilyen bizonytalan gazdasági környezetben? Az olcsó kamatok vonzereje nagyobb, mint a hiteligénylésben rejlő veszélyek? Mire érdemes figyelni, milyen kockázatokat lehet csökkenteni? A Bankmonitor szakértői ezekre a kérdésekre...

Blogajánló
 • alapblog Volatilitás, a tőkepiacok új mozgatórugója

  A biztosítási piacok több évezredes történelme során a biztosítótársaságok folyamatosan kockázatot adtak el az ügyfeleiknek, mégsem hallunk nagyon olyan történetről, hogy egy biztosító tönkrement csupán...

 • KonyhaKontrolling Így (ne) gazdagodj meg az interneten!

  Már régóta érdekel az internetes pénzkeresés témaköre, ezért rengeteg időt töltöttem el ennek a piacnak a tanulmányozásával. Minél mélyebbre ástam, annál több fantasztikus lehetőséget találtam és annál többen akarták megtanítani az internetes gazdagság titkát. Ez a piac azért nagyon kényes, mert a gazdagság (és egészség) akármennyi pénzt megér. Tehát ha 10 milliót kérnek a biztos Tovább olvasom "Így (ne) gazdagodj...

 • Haszon.hu Végrehajtónak adta ki magát a börtönben ülő rabló, bejött

  Vádat emelt a Nyíregyházi Járási Ügyészség egy férfi ellen, aki elítéltként a börtönből telefonon zsarolt ki 19 embertől csaknem kétmillió forintot - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség. A jelenleg rablás miatt jogerős fegyházbüntetését töltő vádlottat 2017-ben és 2018-ban egy budapesti börtönben tartották fogva. A férfi több, ismeretlen módon megszerzett mobiltelefonnal véletlenszerűen, illetve a rabtársaitól kapott tippek alapján hívott fel embereket,...