Betöltés

Ömlik a pénz külföldről – Ezreket spórolhatsz az utaláson

szerző: Bankmonitor
2017-03-01

Ma már a 400 ezer főt is elérheti azon honfitársaink száma, akik az EU valamely országában dolgoznak, és tavaly már az 1000 milliárd forintot is meghaladta a hazautalt pénz összege. Ugyanakkor a külföldön dolgozóknak nagy dilemmát okozhat a pénz mozgatásának mikéntje, hiszen például 1 millió forintnak megfelelő euró hazautalása bankon keresztüli költsége 30 ezer forintot is elérheti. Van azonban olyan megoldás is, amivel jelentősen lefaraghatók a költségek, és akár pár ezer forintból is megvalósítható a pénz hazautalása.

Bizonyára mindenkinek van az ismeretségi körében olyan, aki külföldön próbált szerencsét, esetleg időszakosan vállal otthonától távol munkát a magasabb kereset érdekében. Ez nem véletlen, hiszen a becslések alapján akár 400 ezer is lehet külföldön dolgozó magyarok száma, ami évről évre magasabb lesz. Ráadásul a külföldön dolgozók zöme a megkeresett pénzt itthon szándékozik felhasználni, vagy a családnak hazaküldeni, amit jól bizonyít, hogy a tavalyi év során már bőven ezermilliárd forint fölé emelkedett a hazautalt jövedelmek összege.

Éppen ezért sokaknak okozhat fejtörést, hogy a kint keresett pénzt hogyan juttassa haza. Nyilvánvalóan mindenki a leginkább költségkímélő és legegyszerűbb megoldásra pályázna, azonban nehéz lehet eligazodni a költségek sűrűjében. Most azokat a lehetőségeket járjuk körül, hogy a külföldön szerzett jövedelem hazautalásával hogyan járhatunk a legjobban.

Úgy gondolod sokat fizetsz a bankodnak? A következő kalkulátor segítségével a legkedvezőbb bankszámlát is megtalálod!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Sokba fájhat a banki átutalás

Elöljáróban is leszögezhetjük a banki utalás különösen sokba kerülhet, előnye viszont a gyorsasága lehet, hiszen akár már másnapra megérkezhet a szóban forgó összeg.

Teljesen életszerű, hogy egy hazai bankszámlára kérjük a külföldi munkahelyünktől a jövedelem utalását, vagy mi utalunk a külföldi számlánkról az otthoniaknak. Viszont máshogy alakulnak a költségek attól függően, hogy az itthoni számla egy hagyományos forint, vagy devizaszámla.

A forint számlára utalásnak sincsen akadálya, hiszen ez esetben az érkező devizát automatikusan átváltják forintra. Viszont az átutalás már eredendően sokba kerülhet és ezenkívül a deviza átváltás költségével (jellemzően 1-1,5%) is szükséges kalkulálnunk. Az utalás költségeiről mindig a külföldi számlavezető banktól kell információt kérni, de az utalás díjával és az átváltási költséggel együtt a mozgatott összeg 1-3%-át is kifizethetjük. Így például 1 millió forint értékű euró hazautalása 10-30 ezer forintunkat is felemésztheti, vagy a keresetünk ennyivel csökkenhet.

Egy-egy eseti jellegű utalásnál még működhet az eltérő devizanemben való utalás, viszont ha sűrűn használjuk, már igen drága mulatság lehet. Ha tudjuk, hogy rendszeresen fogunk utalni, már célszerű egy devizaszámlát nyitnunk, hiszen ezáltal a devizaátváltás költségét, vagyis a konverziós díjat megússzuk. Ugyan a külföldről való pénz utalásnak ekkor is lesz költsége, illetve az itthoni devizaszámlának is van fenntartási költsége, de összességében jóval olcsóbban jövünk ki mintha egy forint számlára küldtük volna a pénzt. Ha 1 millió forintot utalunk haza, már5-10 ezer forintból ki tudunk jönni.

Viszont ebben az esetben az euró fog rendelkezésünkre állni, ami megtakarítási cél esetén jól működhet, viszont ha felhasználnánk a pénzt mindenképp forintra szükséges váltani. A legjobb kockázatmentes eurós befektetésnek jelenleg a Prémium Euró Magyar Államkötvény mondható, hiszen 2,1 százalékos kamatot fizet, míg egy átlagos euró betét 0 százalék közelében érhető el.

Van más út is: használjunk pénzküldő szolgáltatást

A külföldön szerzett pénz hazautalásának egyik legegyszerűbb, legolcsóbb módja, főleg ha a fokozott biztonságot is szem előtt tartjuk a Transferwise szolgáltatása lehet. Ez esetben nem egy bankról van szó, hanem egy pénzküldésre szakosodott szolgáltatóról, amelyik lehetővé teszi, hogy egyik országból a másikba utaljunk pénzösszegeket. A szolgáltatás révén 43 országba és 16 devizanemben küldhetünk pénzt.

Legnagyobb előnye a Transferwise rendszerének, hogy itt a rejtett költségekkel nem kell számolnunk, például ha eurót küldünk forint fejében bármely összeg esetében 0,7% lesz a díj. Ráadásul az átváltás középárfolyamon történik, így ezzel is tetemes összeget spórolhatunk meg. A legjobb, hogy a pénzküldés teljesen biztonságos, így nem kell aggódnunk, hogy a pénzünk ne érkezne meg. Jellemzően 3 napot vesz igénybe, míg a pénz megérkezik, de külön díj ellenében akár gyorsítható is a folyamat.

Ahhoz, hogy pénzt tudjunk utalni, mindösszesen a Transferwise oldalát kell felkeresnünk, ahol regisztráció után meg tudjuk adni a küldéshez szükséges adatokat. Nagyon sokan használják már ezt az utalási formát, ami nem is csoda, hiszen jóval olcsóbban jöhetünk ki, mint egy banki utalással. Például 1 millió forintnak megfelelő értékű euró hazaküldése 7 ezer forint körül alakul.

2 Hozzászólás

 1. Komjáti Györgyné

  Szeretném kérdezni ,hogy külföldi személy az ismerősöm,akivel ugyan ,csak levelezési szinten ismerjük egymást .. Afrikában dolgozik..és most kapnak majd valami nagyobb összeget,és itt Magyarországon szeretné befektetni ,hogy használhatja -e Transferwise oldalt.!…regisztráció
  után tudná-e használni ezt az utalási formát,és a Saját nevére “befektetni?

 2. Halajko Jozsef

  A komjutertechnika még elmaradott szerintem mert az usa ból akartam az otp bankszamlamrol valakinek az otp bankszamlajara utalni pénzt, tehat belfoldi forint atutalasrol van szó. Én kis naiv azt hittem, – idosebb ember vagyok elmaradva a digitalis korszaktol- hogy ez a komjuteren majd csak egy két potyoges lesz, mert ma màr ugy kellene lenni ha ilyen buszkek vagyunk a kompjutertechnikara nem? Nem megy, csak bonyolult uton. -csipkedhetnenk màr magunkat egy kicsit jobban is a gyorsabb fejlodesben, mert ez màr faraszto.
  Tisztelettel, Halajko Jozsef bostonguitarstudio.com

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Nem érted, miért kerül annyiba a bankszámlád? Megmutatjuk!

2018. 09. 05.

Magyarországon az utóbbi 5-10 évben a bankszámlák nagy átalakuláson mentek keresztül. Többször változott a kamatadó mértéke, bevezették, majd eltörölték az újabb terhet jelentő egészségügyi hozzájárulást, a pénzmozgásokat tranzakciós illetékkel sarcolták...

bankkártyás vásárlás

Az 5 legolcsóbb bankszámla aktív bankoláshoz

2018. 08. 23.

Egyszer-kétszer többet utaltál, mint eddig, és máris megugrottak a bankköltségeid? Nézd meg, hogy gyakori számlahasználat mellett melyik az 5 legolcsóbb bankszámla! Havonta 5 db netbanki utalás összesen 100 ezer forint...

Befektetések a forint árnyékában

2018. 07. 16.

Az elmúlt időszakban a forint árfolyama több százalékos elmozdulást mutatott. Megvizsgáltuk, hogy ezek a változások milyen hatással vannak a különböző befektetéseink hozamára. Nem egyszerű a kép: az elérhető hozamunkat számos...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.