Online bankolsz? Cseréld le a jelszavad!

 • 2014.04.12.
 • szerző: bankmonitor

Komoly rést találtak a napokban az internetes oldalak és szolgáltatások adatvédelmi rendszerén. A hiba közösségi oldalak és e-mail küldő alkalmazások mellett a bankok oldalait is érinti. Emiatt a világhálón használt felhasználóneveink és jelszavaink illetéktelen kezekbe kerülhettek. Komoly aggodalomra ad okot, hogy a szakemberek sem tudják pontosan, milyen és mennyi adat szivároghatott ki. A legjobb megoldás, ha sürgősen lecseréljük a jelszavainkat.

Mi történt?

Az internetes oldalakat titkosítási eljárással védik, hogy az azokon lévő adatokhoz illetéktelenek ne férjenek hozzá. Az egyik legelterjedtebb titkosítási eljárás az Open SSL. Ennek fejlesztője nemrégiben elismerte, hogy biztonsági rést találtak a titkosítási eljárásban.

Mi a baj ezzel?

A biztonsági rést kihasználva az interneten keresztül bárki belenézhet az adatok tárolására használt, elvileg védett számítógépek memóriájába és onnan felhasználóneveket, jelszavakat és egyéb tartalmakat szerezhetett meg. Mivel ezzel a titkosítással védték a bankok oldalait is, fennáll a veszélye, hogy adatainkat használva illetéktelenek is hozzáférjenek az elektronikus számlánkhoz és onnan pénzt vegyenek fel. Különösen nagy gondot jelent, hogy a hiba két éve létezik és utólag lehetetlen megállapítani, hogy korábban valaki behatolt-e a rendszerbe és onnan milyen adatokat vitt el.

Hogyan védekezhetsz?

Szerencsére a megtámadott számítógép memóriájából véletlenszerűen lehet csak adatokat kinyerni, így sok adat kell ahhoz, hogy a valóban érzékeny és éppen ezért értékes információkra valaki rábukkanjon. Az óvatosság azonban nem árt. Mivel mostanra minden banknál kijavították a hibát, mindenképpen új jelszót kell megadnunk, mert nem kizárható, hogy a régi illetéktelen kezekbe került.

És ha már foglalkozol a netbankoddal, nézd meg azt, hogy van-e olcsóbb számla számodra!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

TOVÁBB A KALKULÁTORHOZ

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Hétvégi cikkajánló

  Aktív-passzív, Dropbox, autók és meteoritok világa is az e heti ajánlónkban. Jó szórakozást! Hogy tűnnek el a könnyű választások egyre gyorsabban? Ben Graham módszere még...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.