Betöltés

Óriásbiztonságba került a pénzed Magyarországon, de ennek ára lesz

szerző: Bankmonitor.hu
2016-03-01

100 ezer euróig garantálja a megtakarításokat január 1-je óta a BEVA. Jó hír ez azoknak, akik az eddigi 20 ezer eurós összeghatár miatt több szolgáltatónál vagy esetleg külföldön tartották pénzüket. A változásnak azonban lesznek negatív hatásai is, amelyek viszont minden megtakarítót érinteni fognak. Hogy mik is ezek pontosan, kiderül az alábbiakból.

Jó hírünk van azok számára, akik eddig a nagyobb befektetővédelem miatt például Angliában tartották a pénzüket: a továbbiakban nem kell az esős London „utcáit járnod”, ha a befektetési ügyeidet személyesen szeretnéd intézni. Január 1-től ugyanis már hazánkban is 100 ezer eurós (31 millió forint) befektetővédelmi garancia van érvényben.

Ezzel pedig az angolnál is magasabb lett a biztosított befektetések összeghatára, hiszen míg a kint garantált 50-75 ezer font kb. 20-29 millió forinttal egyenlő, 100 euró több mint 31 millió forintot tesz ki jelenleg. Nem elég tehát, hogy így a magyar pénzügyi szolgáltatókhoz nem kell adott esetben több ezer kilométert utaznod és idegen nyelvet beszélned, már nagyobb biztonságot is jelentenek a pénzednek.

Nem lesz szükség a pénz megosztására?

De miért is jelent ez jót a megtakarítóknak? Hiszen a korábbi szabályozás szerint is szolgáltatónként járt a 20 ezer eurós (6,2 millió forint) kártalanítás. Aki tehát ennél nagyobb megtakarítással rendelkezett, pénzének több szolgáltatónál való megosztásával a teljes összeget biztonságba helyezhette. Mivel jelent tehát többet az 100 ezer eurós összeghatár?

A választ a költségekben kell keresni. Azzal ugyanis, hogy például 30 millió forintot valaki öt helyen tartott, az ezzel járó költségei is ötszörösére nőttek. Nem hiába választotta sok vagyonos megtakarító, hogy inkább külföldön fekteti be a pénzét ahelyett, hogy hazánkban több szolgáltató között osztotta volna meg.

A 100 ezer eurós összeghatárnak köszönhetően azonban össze lehet vonni ezeket a megtakarításokat, és ezzel a korábbi költségek is töredékükre fognak csökkenni.

A legjobb megtakarítási lehetőségeket keresed? Alábbi kalkulátorunkkal könnyen megtalálhatod a Neked valót!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Nem lehet teljes az öröm

A kép azonban sajnos nem ennyire egyértelműen pozitív. A BEVA magasabb összeghatáráért cserébe ugyanis a pénzügyi szolgáltatóknak (bankok, befektetési szolgáltatók, stb.) is magasabb díjat kell majd fizetniük az alap számára. A magasabb díjakat pedig előbb-utóbb az ügyfeleknek kell majd megfizetniük.

Az ERSTE, a legnagyobb befektetési szolgáltató például decemberben jelentette be, hogy a korábban az állomány 0,01%-át kitevő havi számlavezetési díjat egy havi 350 forintos fix összeggel emeli meg. Ez azt jelenti, hogy azoknak, akik 3,5 millió forintnál kisebb összeget tartottak itt, az emelés következtében több mint kétszeresére nőttek a számlavezetési díjai.

Hogyan is működik a BEVA?

Bár a BEVA védelméről a megtakarítók többsége tud, sokan élhetnek abban a hitben, hogy ezen túl minden 100 ezer euró alatti megtakarítás teljes egészében biztonságban lesz. Ez sajnos nem teljesen igaz.

A BEVA kártalanítása ugyanis 100%-osan csak a megtakarítás első milliójára vonatkozik. Egy szolgáltató esetleges fizetésképtelensége esetén, az e fölötti összegnek már csak a 90%-át kapják vissza a megtakarítók. Ez azt jelenti, hogy egy 2 millió forintos megtakarítás utáni kártalanításnál az „első” 1 millió forintot teljes egészében megkapja az ügyfél, a „másodikból” azonban már csak a 900 ezer forintot kap (1 millió forint 90%-a).

Nézzük tehát, hogy mikor jár a teljes, 100 ezer eurós kártalanítás! Ehhez tegyük fel, hogy 1 eurót 310 forintért lehet megkapni, vagyis a teljes kártalanítási összeg 31 millió forint (310 x 100 000)

A megtakarítás első 1 millió forintját tehát teljes egészében visszakapod. A kártalanítási összegből fennmaradó 30 forint viszont csak a megtakarításod 1 millió forint fölötti részének 90%-át fogja fedezni. 30 millió forint pedig éppen 33,3 millió forintnak a 90%-a (33,3 millió x 0,9 = 30 millió).

A teljes, 100 ezer eurós kártalanítást tehát egy szolgáltatónál tartott 34,3 millió forintos (1 millió + 33,3 millió) megtakarítás után kapod. Ebből pedig az is látszik, hogy amennyiben ez a helyzet áll elő, a károd 3,3 millió forint lesz (34,3 millió helyett „csak” 31 milliót kapsz), vagyis megtakarításod 9,6%-a.

A helyzet azonban még így is sokkal kedvezőbb, mint amikor a határ 20 ezer eurónál volt meghúzva. Az alábbi ábrán megnézheted, mennyivel többet veszítettél volna, ha a fenti megtakarításodra a korábbi befektető-védelmi szabályok vonatkoztak volna.

BEVA

A korábbi esetben tehát a 34,3 millióból mindössze 6,2 millió forintot láttál volna viszont, ami azt jelenti, hogy a megtakarításod 82%-ától el kellett volna búcsúznod.

Címkék:

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Nagy emelkedést várnak 2019-ben az S&P 500-tól! Lehetetlen?

2019. 01. 26.

Mit várnak az amerikai részvénypiactól 2019-re, akik előrejelzéseket készítenek az indexek várható alakulásáról? Gondolnád, hogy sokan arra voksolnak, hogy kétszámjegyű százalékos növekedés fog bekövetkezni? Pedig nagyon sok elemző egyetért abban,...

pénzügyi megtakarítás

A havonta félretett pénzedet ide is teheted

2019. 01. 25.

Rendszeresen tudsz pénzt félretenni? Szeretnéd, ha nemcsak megőrizné értékét, hanem még hozamot is elérnél rajta? Vettél már korábban befektetési alapokat, de azt nem tudtad, hogy előre megadott vételi megbízással havonta...

befektetés

Mit hozhat a 2019-es év a magyar befektetők számára?

2019. 01. 21.

Nem tudod, mit várhatsz 2019-től? Azon gondolkozol, hogyan őrizd meg a vagyonod értékét? Netán infláció feletti reálhozamot is szeretnél elérni? Milyen lehetőségeid vannak? Megmutatjuk, miket érdemes figyelembe venned, hogy elérd...

Rossz helyre tetted a pénzedet? Ki védhet meg?

2019. 01. 04.

Kis Hazánkban már sokszor előfordult, hogy a befektetők simliseknek és csalóknak adták a pénzüket. Mégis mit tehetsz, ha ez Veled is megtörténik? Ki mentheti meg a pénzedet? Mi jelenthet számodra...

Blogajánló

  • alapblog

    Altruizmus haszna

    „Sok korrelációs kutatás kimutatta, hogy a mások megsegítésére fordított idő érzelmi előnyökkel jár az adományozó számára. A kutatási eredmények igen szoros kapcsolatot fedeztek fel az...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.