OTP Alapkezelő javaslata 3 és 5 évre

szerző: Bankmonitor.hu
2014. 11. 17.

Folytatjuk sorozatunkat, melynek keretében alapkezelőktől kérdezzük meg, hogy milyen befektetést javasolnánk olvasóinknak 3 évre mérsékelt kockázattal és 5 évre magasabb kockázattal. Most az OTP Alapkezelőtől Gáti László marketing és értékesítési igazgatója volt segítségünkre. Nem a megszokott néhány papírból álló portfóliót, hanem a két időtávra két különböző alapok alapját ajánlott. Nézzük ezekeket a kézzel fogható befektetési ajánlásokat!

Az alapok alapjai olyan befektetési alapok, melyek maguk is más befektetési alapból vásárolnak, abba fektetik a befektetők pénzét. Az alapok alapja konstrukcióval a befektetők egy egyszerű termékkel, egyetlen tranzakcióval egy többelemű, diverzifikált portfolióhoz jutnak.

Ennek előnyei:

 • Költséghatékony: egyetlen vételi megbízás díjáért akár 5-10 alapba lehet fektetni, az alapkezelői díj pedig nem vagy csak minimálisan magasabb, mint az egyedi alapoknál. Összességében azonban költségelőnnyel jár az egyetlen vételi megbízási díj miatt, szemben az egyedi alapok vételekor alaponként jelentkező vételi jutalékkal.
 • Egyszerű, kényelmes portfolióépítési lehetőség
 • Széles körű kockázatmegosztás különböző stratégiák között

3 éves időtávra, mérsékelt kockázattal:

OTP Prémium Klasszikus Alap

Kötvénytúlsúlyos vegyes alap, alapok alapja

Minimálisan ajánlott befektetési időtáv. 1-3 év

Az alap eszközei döntően OTP értékpapírlapok befektetési jegyeiből állnak az alábbi megcélzott összetétellel:

 • 20% pénzpiaci eszközök / alapok
 • 55% kötvényalapok
 • 25% abszolút hozam alapok

5 éves időtávra, magasabb kockázattal:

OTP Prémium Származtatott Alap

Abszolút hozam alap, alapok alapja

Minimálisan ajánlott befektetési időtáv: 3-5 év

Az alap eszközei döntően OTP származtatott alapok befektetési jegyeiből állnak, az alábbi megcélzott összetétellel:

 • 5% pénzpiaci eszközök / alapok
 • 95% abszolút hozam alapok

Az abszolút hozam alapokon belüli célösszetétel:

OTP Alapkezelő ajánlatában a kockázatos eszköz kitettségek abszolút hozam alapokkal valósítják meg, mindkét ajánlott termékben 6-6 ilyen eszköz szerepel. Ezeket 5 portfolió menedzser kezeli eltérő stratégiával, eltérő eszközcsoportokba fektetve. Az OTP Supra Alap globális, az OTP G10 Euró Alap a fejlett piacokra, az OTP EMDA Alap pedig a feltörekvő piacokra fókuszáló származtatott eszközöket használó abszolút hozam alapok (úgynevezett global macro hedge fund-ok). Fő eszközeik a kötvények és devizák. Az OTP Abszolút Hozam Alap az USA részvénypiacán, míg az OTP Új Európa Alap a közép-kelet európai részvénypiacokon aktív. Az OTP Föld Kincsei Alap pedig az egyetlen hazai, aktív stratégiával kezelt árupiaci alap, amely nemes- és színesfémekbe, energiahordozókba, nyersanyagokba fektet. A különböző eszközcsoportok másképp, akár ellentétesen is mozognak, kicsi az egyes eszközök közötti korreláció, így egy alacsonyabb árfolyam ingadozású, egyenletesebb teljesítményt nyújtó befektetéshez jutunk.

További előny, hogy az alapok alapja belső súlyait hetente visszaállítják: a jól teljesítő alapokon profitot realizálunk, az épp gyengébben teljesítőkből alacsonyabb árfolyamon tudunk több befektetési jegyet venni.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.05.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -1,20% 5,44% 4,81% 8,16% 1
  OTP Supra Alap 2,88% 7,22% 4,19% 15,81% 2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Paletta Alap 1,12% 4,04% 4,88% 7,96% 3
  OTP Fundman Alap 3,65% 6,42% n.a. 5,08% 4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 1997.11.17.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap 0,19% 2,88% 4,05% 5,41% 5
  OTP Föld Kincsei Alap -1,50% 14,13% 9,29% 6,97% 6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -0,82% 0,37% 3,69% 4,23% 7
  OTP Trend Alap 12,82% 7,67% 15,27% 14,14% 8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapjai között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Pénztártagok figyelem! Változások jönnek a jegybank ajánlására

2017. 01. 17.

Januártól az önkéntes pénztáraknak új ajánlásnak kell megfelelniük, a felülvizsgálatot a választható portfóliós rendszer elterjedése és sokoldalúbbá válása indokolta. A hosszabb anyag áttekintése alapján azt mondhatjuk, hogy teljesebb képet kaphatnak...

Blogajánló

 • alapblog

  180 ezer forint nettóért sem

  Nem tudsz valakit, aki beállhatna ide?  – kérdezte ismerősöm keservesen, aki kisboltjában tulajdonosként a pult mögött állt. Nem a munkára panaszkodott ő, de ha tulajdonosként...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.