Betöltés

Panel- és tégla négyzetméterárak: itt a lista kerületi bontásban

szerző: Bankmonitor.hu
2015-07-27

Évek óta halogatott adásvételek elindítása, befektetési célú lakásvásárlás, első lakáshoz jutás, kisebb vagy nagyobb otthon a családnak, örökölt ingatlan értékesítése. Élethelyzettől függően többféle módon és egyre többen léptek a lakáspiacra az elmúlt időszakban. Az eladókat és a vevőket leginkább foglalkoztató kérdések egyike az ingatlan értékének lehető legpontosabb meghatározása. Ebben segítségükre lehet a Duna House által közzétett első féléves statisztika, amely a fővárosi panel- és téglalakások négyzetméterára mellett az ingatlanok fajlagos árát, valamint az értékesítés idejét is tartalmazza kerületi bontásban.

Hány lakás cserélt gazdát az első félévben?

Az idei év első hat hónapjának összforgalma meghaladta a 68 300-at, ami másfélszer annyi, mint az előző év első félévében mért 45 700 tranzakció. Igaz, hogy találkoztunk már merészebb prognózissal, de az eddigi kedvező eredmények, valamint a második félévet várhatóan tovább erősítő lakástámogatási rendszer (CSOK) együttes hatásaként az értékesítési hálózat az év végére továbbra is a 150 ezres tranzakciószámot tartja elérhetőnek. Csak júniusban 12 184 adásvételt regisztráltak, ami az előző évi adatot 40%-kal, a két évvel korábbit pedig 70%-kal haladta meg, összességében hajszállal az év második legerősebb hónapja lett.

Téglalakás adatok: jelentős különbségek Budapesten belül

Az elemzés szerint a fővárosi árindexek meredeken ívelnek felfelé. A 2008-as év induló értékét 100 pontnak tekintő módszertan szerint az első félév végén a fővárosi téglalakások indexe nominális értéken 111 ponton, míg reálértéken 87 százalékponton áll. Ezek után nézzük, hogy melyik kerületben milyen négyzetméteráron és átlagosan milyen értéken történtek ingatlan tranzakciók az idei első félévben.

fővárosi téglalakás adatok

A fővárosban az V. kerület a legdrágább 502 ezer forintos átlagos négyzetméterárral. A belvárosi kerület kimagasló árait jól jellemzi, hogy a képzeletbeli dobogó második és harmadik fokán található III. és I. kerületben is 400 ezer forint alatt maradt az átlagos érték. A legolcsóbb négyzetméterárakat a XX. és XXI. kerületben találni 200-210 ezer forint közötti átlaggal.

Panellakások: a XI. kerület a legdrágább

A fővárosi panel index egy éve még 83 ponton stagnált, reálértéken pedig mindössze a válság előtti szint kétharmadát (66 százalékpont) mutatták a számok. Az elmúlt egy évben meredek emelkedés jellemezte a lakástípust, aminek eredményeképpen nominálértéken egészen 119 pontig száguldott az index, reálértéken pedig már 94 ponton áll a mutató. Íme, az első féléves panelárak kerületenkénti bontásban.

Panel

Ebben a tekintetben a fővárosi XI. kerület volt a legdrágább átlagosan egy híján 300 ezer forintos négyzetméterárral. Őket követi a XIII. kerület 265 ezer, majd a XVI. kerület 257 ezer forinttal. Aki olcsó panelt keres, annak érdemes a XX. és a XXI. kerületben szétnézni, ahol átlagosan 176-182 ezer forintért adnak egy négyzetmétert.

Költözés olcsó lakáshitellel

Az újabb kamatvágás után történelmi mélyponton megpihenő jegybanki alapkamat rossz hír lehet a megtakarítóknak, nem úgy a hitelfelvevőknek. A kamatcsökkentési ciklus befejeztével a hitelkamatok is igen kedvezőek, már 4% alatti teljes hiteldíj-mutatóval is találni lakáshitelt.

Használd Te is a lakáshitel kalkulátorunkat és keresd meg a legkedvezőbb ajánlatot a célod megvalósításához!

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Új hitelre vagy hitelkiváltásra van szükséged?

BM logo white
Milyen témakörben érdeklődsz?

Látogass el a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel foglalkozó oldalunkra, ahol rengeteg hasznos információt találsz. Kiszámolhatod, hogy a 2019. július 1-től érvényes szabályok szerint mennyi CSOK-ot kaphatsz. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a CSOK-kal kapcsolatos legfrissebb információkról!
Kérjük, vedd figyelembe, hogy a Bankmonitor elsősorban új pénzügyi termék igényléséhez nyújt teljes körű támogatást, és csak olyan meglévő szerződés kapcsán tud segítséget nyújtani, amelyet eredetileg is a Bankmonitor szakértői segítségével kötöttél meg!
Amennyiben nem akarsz új szerződést kötni, és tőlünk függetlenül megkötött szerződésedet, valamint egyéb pénzügyi helyzetedet érintő kérdésed merült fel, Jobb tudni rovatunkból tájékozódhatsz.
Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
A hitelbírálat során a banknál azonnali kizáró feltételt jelent, ha valaki a negatív adóslistán szerepel, így nem kaphat hitelt. Miután megtörtént a tartozás rendezése és egy év eltelik, utána válhat valaki ismét hitelképessé. A témával részletesen foglalkozó írásainkat itt találod: KHR (BAR lista) Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
Köszönjük, hogy regisztráltál hírlevelünkre
Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.