Betöltés

Pénzeső hull a nagycsaládosokra – Itt vannak a CSOK módosítás részletei

szerző: Bankmonitor.hu
2015-12-29

Kormányzati politikusok már korábban bejelentették, hogy nagy durranást tartogatnak az év végére és ma ez meg is jött. Kiderült, hogy január 1-től tényleg 10 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kaphat az, aki bevállal 3 gyermeket és új lakást vásárol. További 10 milliós hitelt is kaphat állami kamattámogatással. Ezen kívül a használt lakás vásárlásra elérhető CSOK összegeket is emelik.

Megjelentek a részletei annak a módosításnak, amit a kormány a Családok Otthonteremtési Kedvezményén (CSOK) hajt végre 2016. január 1-től. A legütősebb részleteket a kormányzat különböző képviselői az elmúlt hetekben már be-be jelentgették, ami alapján a módosítás „10+10 milliós támogatás” néven híresült el.

Ha valaki mindenre kíváncsi, akkor olvasson el 14 oldalnyi apró betűt a Magyar Közlöny mai számában. Felhívjuk a figyelmet: ez még csak a módosítás, úgyhogy valójában ennél sokkal többet kell átrágni, ha tényleg mindent tudni szeretnénk az új CSOK-ról. 🙂

Mennyi pénzt kaphatunk „örökbe”?

Nem csak új lakás esetén változott az elérhető összeg, a használt lakás vásárlók is kaptak utólagos karácsonyi ajándékot. Egyrészt emelkedtek a támogatási összegek, másrészt pedig eltörölték a korábbi CSOK-ban meglévő korlátozást, ami az energiatanúsítványokra vonatkozott.

Használt lakás esetén a vételár nem lehet több

 1. Budapesten 35 millió forintnál
 2. vidéki városokban 19-28 milliónál régiótól függően
 3. egyéb vidéki településeken 16-23 milliónál régiótól függően
 4. településtől függetlenül négyzetméterenként 350 ezer forint lehet a maximális ár.

Új lakásnál nincs ilyen korlát, ott csak ahhoz kell tartanunk magunkat, hogy a lakásnak legalább 60 négyzetméteresnek kell lennie ahhoz, hogy megkaphassuk a 3 gyerekeseknek járó 10 milliót. Ha házat építenél, akkor legalább 90 négyzetméterre van szükség.

Hogy pontosan mikor milyen összeget kaphatsz, azt az alábbi táblázat tartalmazza. A részletes leírást a fent linkelt kormányrendelet 6. paragrafusánál kell keresned.

csok feltételek
Mennyi és milyen hitelt kaphatunk?

Ha 60 négyzetméter feletti új lakást vennél, vagy 90 négyzetméter feletti új házat építenél és vállalsz három gyermeket, akkor kérhetsz még valamit a vissza nem térítendő 10 milliós támogatás mellé. Ha vettél fel hitelt is a beruházáshoz, akkor az állam hajlandó kamattámogatást nyújtani neked a hiteledhez.

A lakáshitel esetében az állam maximum 10 millió forintos összeget támogat meg és maximum 25 évre, a támogatás mértéke pedig 3 százalékpont. Ha tehát a bank 7%-on adná a hitelt, akkor állami támogatással 4%-ért kaphatod majd. A hitel kamatperiódusa 5 éves lesz a támogatással, tehát a támogatott rész törlesztőrészlete 5 évente változhat.

Ha Te is éppen lakásvásárláson gondolkodsz, az alábbi kalkulátorunkkal összehasonlíthatod azokat a lakáshiteleket, amik jelenleg elérhetőek:

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Mikorra legyen „kész” a gyerek?

A házaspár legfeljebb 3 gyermek megszületését vállalhatja, a gyermekvállalás teljesítésére előírt határidő 10 év. A vállalt gyermek megszületésére vonatkozó határidőt új lakás építésénél a használatbavételi engedély kiadásának vagy a használatbavétel tudomásulvételének napjától, lakás vásárlása esetén az adásvételi szerződés megkötésének időpontjától kell számítani.

Az új program szerint a támogatást a szülők a korábbi 16 év helyett a gyerek húszéves koráig vehetik igénybe, s ez a korhatár a felsőoktatásban tanulók esetében további öt évvel kitolható. A támogatást azok is igényelhetik, akik örökbefogadással bővítik családjukat. A közös háztartásban nevelt gyermekeket veszik figyelembe, akik akár eltérő szülőktől is származhatnak.

Ki veheti igénybe?

Fontos változás még, hogy a házaspár tagjai közül nem kell mindenkinek 40 év alattinak lennie a továbbiakban, az egyik félnek viszont igen. A három gyermeket nevelők vagy vállalók esetében az sem lesz kizáró ok, ha már van saját ingatlanjuk.

A visszaélések megakadályozása érdekében feltétel, hogy az igénylő rendelkezzen 6 hónapos (legfeljebb 15 nap megszakítással) belföldi vagy külföldi munkaviszonnyal. Az igénylő munkajövedelmét egyéni vállalkozói vagy őstermelői tevékenységből, továbbá cégtagságból vagy szövetkezeti jogviszonyból származó bevételekkel is igazolhatja.

Emellett 2 éves egészségügyi biztosítotti jogviszonyt is fel kell tudni mutatni, amelyet akár külföldi hatóságok is igazolhatnak. Az is fontos kitétel, hogy támogatásra csak akkor jogosult a házaspár, ha korábban egyikük sem követett el gazdasági bűncselekményt.

Mi van, ha nem sikerül összehozni a gyerekeket?

Ha nem sikerül teljesíteni a vállalt gyermekek számát, akkor a támogatást vastag kamatokkal együtt vissza kell fizetni. Kivétel ez alól, ha 

 1. a házastársak egyike elhunyt,
 2. megváltozott a munkaképessége,
 3. a gyermek a terhesség 24. betöltött hetét követően halva születik,
 4. vagy a gyermek fogyatékossággal születik.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Címkék:

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

siker

Nincs most ennél olcsóbb lakáshitel a piacon

2019. 01. 16.

Akár 2,45%-os THM-mel is hozzá lehet jutni lakáshitelhez, persze változó kamatozás mellett. Ez azt jelenti, hogy nagyon olcsón adják a bankok a forrást, hiszen az átlagos infláció 2018-ban például 2,8%...

Mire elég lakáshitelnél a megemelt ápolási díj?

2019. 01. 15.

Nagy visszhangja volt a sajtóban az ápolási díj bruttó 100 ezer forintra emelésének, amit a tartósan beteg, önellátásra képtelen gyermeküket otthon ápolók kapnak meg februártól. A többi ápolási díj kategóriában...

Lakáshitelek – Mitől függ a törlesztőrészletek alakulása?

Mitől függ a törlesztőrészletek alakulása? Miért gondoljuk, hogy az „alapkamat halott” a jelzáloghitelek szempontjából? Milyen összefüggés van az infláció és a jelzáloghitel kamatok között? Miért érdemes egy hosszútávra felvett lakáshitelnél...

Blogajánló

 • alapblog

  Theresa vakhite

  Tegnap este élő közvetítésben lehetett követni a brit parlament ülését a BREXIT szavazásról. Gondolom, más is a szokásosnál közelebbről figyelte a szavazást, de az nem...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.