„Pénzt kaptam a bankomtól!”

 • 2014.05.11.
 • szerző: bankmonitor

Sok olvasónktól kaptuk ezt az örömteli hírt. Lehet, hogy Te is köztük vagy? De mit kellett tenni mindezért? Sokat utalni, vagy vásárolni, esetleg hitelt felvenni? Nem. Egyszerűen csak bankolni. És emiatt már pénzt lehet kapni? Igen is meg nem is. A választ egy MNB elmarasztaló határozatban találjuk meg.

Kinek jár a jóváírás?

Természetesen nem azért kaphatsz pénzt, mert olyan jó ügyfél vagy. Egy év eleji MNB vizsgálat alapján a bankoknak vissza kell fizetniük a nem jogszerűnek ítélt díjterheléseket. Ez gyakorlatilag mindenkit érint, hiszen az MNB ítélete 35 pénzintézetet sújtott. Így jó eséllyel már neked is jóváírtak valamekkora összeget a számládon. Ez néhány forinttól kezdve akár több ezer forint is lehet. 
És mi történik akkor, ha már bezártad korábbi számládat?

Nos, a jóváírás akkor is jár. Ilyenkor a volt bankod postán küldi el a neked járó összeget. Azt azonban nem árt tudni, hogy ha közben elköltöztél, az ex-bankod erről mit sem fog tudni: kiküldik az általuk ismert legutolsó címre a visszatérítést. Ha másért nem, akkor legalább emiatt célszerű jóban lenni az új lakóval, vagy a volt szomszédokkal. 

Miért kaptad egyáltalán?

2012 január és 2013 december 31-e közötti időszakban volt olyan tranzakciód, amiért többet fizettél, mint amennyit a bank jogszerűen terhelhetett volna. A különbség az MNB által kifogásolt díjemelésekből adódik. 

Milyen szabályokat sértettek meg a bankok?

A Magyar Nemzeti Bank több ponton is kifogásolta a tranzakciós adó miatti hirdetményi változásokat:

 • korábban ingyenes tranzakciókért kellett fizetni
 • egyoldalúan új díjtarifa bevezetésével szerződést módosítottak
 • megváltoztatták a díjszámítás módját
 • kevesebb, mint két hónappal a hatályba lépés előtt tették közzé hirdetményüket
 • nem tájékoztatták az ügyfeleket az elállás jogáról
 • egyéb adminisztratív problémák (az üzletszabályzatok, valamint az ÁSZF-ek nem tartalmazták a díjmódosítás oklistáját, illetve a díjmódosítás konkrét okát)

Mit tehetünk, ha még mindig sokkaljuk a számlaköltségünket?

Váltsunk bankot! Vagy akár csak bankszámlát. Ugyanis lehet, hogy nem is kell elhagynunk a bankunk, mindössze házon belül elegendő egy kedvezőbb bankszámlára váltanunk. De ha válásra kerül a sor, akkor válasszuk a leginkább nekünk való számlát kínáló bankot a kalkulátorunk segítségével! 

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

TOVÁBB A KALKULÁTORHOZ

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

0 Hozzászólás

 • Bóbitáné Kasza Erzsébet 2014-05-19 21:10:25 - Válasz

  Én bizony nem kaptam a bankomtól egy fillért sem, pedig biztosan benne van az elmarasztalt bankok között, mert még egy egyenleg lekérdezéséért az ATM-ből is felszámol pénzt, undorító, egy felvilágosításért gépen keresztül!!! Sőt most megint bevezettek valami új díjat ATM-ből való 2. pénzfelvételért!!!

 • bankmonitor.hu 2014-05-21 14:11:22 - Válasz

  Több bank is megtámadta az ítéletet, így amíg le nem zárul a bírósági eljárás, addig ezek a bankok nem fizetik vissza a kérdéses összeget.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

Szakértői cikkek

Vállalatfinanszírozási hírek

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  És kell a zsír

  Zurrapa iberica, zsírban lesütött iberico sertéshús, ilyen hegyekben áll a város igazi központjában, a piacon, Malagában. Ki gondolta volna, hogy ez egy klasszikus andalúz étel,...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.