Betöltés

Pénztártagok figyelem! Változások jönnek a jegybank ajánlására

szerző: Bankmonitor.hu
2017-01-17

Januártól az önkéntes pénztáraknak új ajánlásnak kell megfelelniük, a felülvizsgálatot a választható portfóliós rendszer elterjedése és sokoldalúbbá válása indokolta. A hosszabb anyag áttekintése alapján azt mondhatjuk, hogy teljesebb képet kaphatnak a tagok, és a saját élethelyzetükhöz jobban alkalmazkodó portfóliókat választhatnak ki. Ehhez viszont az is elengedhetetlen, hogy a honlapokon elérhető szabályzatokat áttanulmányozzuk.

Új ajánlást állapított meg a jegybank

Tagadhatatlanul az egyik legjobb megoldás, ha nyugdíjra takarékoskodnánk az önkéntes nyugdíjpénztár, viszont számunkra a kulcskérdés az, hogy mekkora hozamot érünk el, amikor felvennénk a számlán lévő összeget.

A pénztárak megkönnyítik a helyzetünket, mert a szabályoknak megfelelően választható portfóliókat alakítottak ki, amit folyamatosan nyomon követnek és kezelnek, így nekünk ezzel semmit sem kell tennünk. A döntés viszont a mi kezünkben van, hogy induláskor melyik portfóliót választjuk (alapeset a kiegyensúlyozott portfólió), vagy ha úgy adódik, akkor időközben válthatunk is (portfóliót és pénztárat is).

Igen ám, de két dolog miatt sem egységes a kép a pénztáraknál. Egyrészt, a választható portfóliókat nagyon eltérő időben és szerkezetben indították el a pénztárak (2001-től van erre lehetőség). Másrészt, két különböző pénztár azonos nevű portfólióján belül is nagy eltérések lehetnek, vagyis a mögöttes befektetések jelentősen eltérhetnek, ami a hozamokban is komoly eltérést okoz.

A jegybank ajánlások formájában próbálja a kereteket megszabni, a 2013-as verzió viszont már elavulttá vált, ezért 2016-ban újat hoztak, aminek 2017 januárjától kell megfelelni. Sokaknak nem lehet idejük arra, hogy részletesen átnézzék a 17 oldalas anyagot, ezért annak főbb megállapításait most bemutatjuk.

Nem tudod eldönteni, hogy mennyi pluszt adhat a hozam és mekkora nyugdíjra számíthatsz? Nézd meg a kalkulátorunkkal pár másodperc alatt!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
 • Alacsony (átlagban 1% alatti) költség mellett
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?
Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.

Tudj meg mindent az elérhető nyugdíjmegoldásokról!

 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Lássuk a részleteket

Mindenekelőtt a jogszabályok úgy változtak meg 2016-ban, hogy ha a pénztár is partner ebben, akkor nem csak egy, hanem két portfólió között oszthatjuk meg a pénzünket. Ez nagyobb rugalmasságot jelent számunkra, mert ha több portfólió is szimpatikus nekünk, akkor nem kell csak egy mellett letennünk a voksot.

A friss ajánlásban a következő alapelveket határozta meg a jegybank:

 • az öngondoskodás kiemelt megjelenési formája a pénztár, ezért fontos, hogy mindenki megismerhesse a választható portfóliókat
 • a pénztártagok valós igényei szerint kell kialakítani a portfóliókat, valamint törekedni kell arra, hogy átlássák a rendszer működését a tagok
 • a lehető legtöbb információt meg kell adni a tagoknak, különös tekintettel az elérhető hozamokra, a kockázatokra, a befektetések kezelését végző intézményekre és a befektetésekre
 • kellően rugalmas rendszert tartsanak fent a pénztárak, minden lehetőséget meg kell arra adni, hogy a portfóliók között gyorsan és alacsony költséggel válthassanak a tagok
 • a portfóliók akkor tudnak igazán jól működni, ha megbízhatóak, a pénztári szabályzatokat ennek fényében ajánlott összeállítani
 • a befektetések eredményessége össztársadalmi érdek, elvárás, hogy a portfóliók biztosítsák az értékállóságot és hosszú távon reálhozamot

Kénytelen kelletlen, de ha minden fontos információt meg akarunk tudni, akkor a pénztárak honlapján két vaskosabb szabályzatot is át kell olvasnunk. A befektetési politika és a választható portfóliós szabályzat már eddig is rendelkezésünkre állt, viszont a jegybank úgy döntött, hogy ezeknek a tartalmát felülvizsgálja, pontosan azért, hogy a tagok a döntéseikhez minden lényeges információval rendelkezzenek.

Elsőre úgy tűnhet, hogy két nagyon hasonló dokumentumról van szó, azonban ez nincs így és mind a kettőnek megvan a saját feladata.

A befektetési politika egy szélesebb spektrumot lefedő anyagnak tekinthető, ami az alábbiakat tartalmazza:

 • a befektetésekkel kapcsolatos tudnivalókat
 • a portfóliók befektetési összetételét, és azok egymáshoz viszonyított arányát
 • a befektetéssel foglalkozó személyek kiválasztásával kapcsolatos előírásokat
 • a számonkérés rendszerét és a díjazásuk elveit.

Ehhez képest a választható portfóliós szabályzat a portfóliókkal kapcsolatos részleteket taglalja. Mind a kettőt erősen ajánlott a tagoknak áttanulmányozniuk legalább egyszer, mert behatárolja, hogy milyen befektetéseket érhetünk el a pénztár által.

Saját meglátásunk az, hogy hatványozottan igaz ez most, amikor a kockázatmentesen elérhető hozamok soha nem látott mélységben vannak. Ráadásul, ha rosszul választunk és nem korrigáljuk, akkor azzal a nyugdíj-kiegészítésünk látja kárát. A friss változtatásokkal már minden olyan információnak a birtokában leszünk, ami a sikerhez vezethet, viszont nekünk is tennünk kell erőfeszítéseket, hogy ez valóban így legyen.

1 Hozzászólás

 1. Ásvány Attila

  Vigyázzatok, mert egyik pénztár sem vállal –GARANCIÁT– a szerzödésben a visszafizetés állandóságára. Nem is fog visszafizetni teljes hozamot , ami különben sem sok ! 14 évi megtakaritás után összejött 2.5 millió forint az állami és magán befizetésekből, amiből mikor ellopta a Fidesz, 93 000 –!!!! forintot fizetett ki –REÁLHOZAMOT –!! az Aegon magánpénztár !! Ez 500—forint hozam –HAVONTA– !! Érdemes ennyiért odaadni a kevéske megtakaritott pénzünket ??? Akkor inkább rakjatok félre –havi 20000 -et otthon , és az 10 év után BIZTOS 2 400 000 forint ! Igaz ??

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Tedd, amiket mondunk, és lesz nyugdíjad

2018. 08. 24.

Sokan nem is gondolnak arra, hogy az állami nyugdíj évtizedek alatt egyre kevesebb lehet. Vannak megoldások, melyekkel az állam szeretné ösztönözni a nyugdíjcélra történő megtakarítást. Az ilyen lehetőségek kiaknázásával visszakaphatjuk...

A jegybank terelheti jó mederbe a forintot

2018. 07. 28.

A mostani globális fellendülés elég régóta tart, ami már önmagában figyelmeztető jel – nyilatkozta Zsiday Viktor befektetési szakember a Figyelőnek. Beszélt bérnövekedésről, a költségvetési egyensúlyról, és arról is, hogy a...

Hitel vagy nyugdíj, hasznos tanácsokról írtunk a héten!

2018. 07. 01.

Számos beszámolónk jelent meg a héten, ezek közül szemezgettünk a mostani összeállításhoz. Legyen szó egy lakáshitel felvétele előtt állóról, vagy már egy adósról, esetleg egy nyugdíj-megtakarítóról, mutattunk olyan érdekességeket, melyekkel...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.