Betöltés

Pénzügyi csődöt is hozhat a válás Babaváró hitel esetén!

szerző: Fülöp Norbert
2019-11-29

Azt gondolod, hogy a Babaváró hitel  biztosan kamatmentes, amennyiben megszületik öt éven belül egy gyermek? Sajnos ez nem igaz, mert egy válás keresztülhúzhatja a jól felépített pénzügyi tervet, ami akár csődbe is vihet egy nem kellően felkészült családot.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

A Babaváró hitel nagyon népszerű, már több mint 50 ezer pár igényelte, az átlagos hitelösszeg pedig közelít a 10 millió Ft-hoz, vagyis aki csak teheti, a lehető legtöbb ingyen kölcsönt megpróbálja bezsebelni. Ez egyébként racionális döntés, hiszen Babavárót egyetlen alkalommal lehet kapni, így aki kevesebbet igényel, az a különbségről végleg lemondhat.

Tízből hat család a felvett összeget lakáscélra fordítja, ami vagy vásárlás, vagy a meglévő ingatlan felújítása, korszerűsítése, esetleg bővítése. Minden tizedik igénylő meglévő hitelét vagy hiteleit váltja ki a Babaváróval, ami ugyancsak jó megoldás lehet, hiszen ha egy gyermek születik, a Babaváró a futamidő végéig kamatmentes marad, ennél kedvezőbb kölcsönt pedig aligha lehetett korábban felvenni.

Hogy milyen pénzügyi előnyt is jelent ez, azt jól mutatja, hogy egy 10 millió Ft összegű, végig fix kamatú és 20 éves futamidejű lakáshitel havi törlesztője a legjobb esetben is 65 500 Ft a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátor szerint, amiért összességében 15,7 millió Ft-ot kell visszafizetnie az adósnak. Ezzel szemben egy 10 millió Ft-os ugyanolyan futamidejű Babaváró hitel havi törlesztője – az állami kezességvállalási díjjal együtt – 46 000 Ft, a teljes visszafizetés pedig  10,5 millió Ft volna. (Az állami kezességvállalási díj a fennálló tőketartozás 0,5%-a, amit évente számolnak ki.)

Ahogy már írtuk, a kamatmentesség feltétele, hogy az igénylést követően legalább egy gyermek szülessen, ezt követően ráadásul 3 évre a törlesztést is felfüggesztik. A második gyermeknél újabb 3 éves moratórium jön (a meglévő felfüggesztésből hátra lévő idő hosszabbodik meg) és elengedik a fennálló tőketartozás 30%-át, a harmadik gyermek érkezésével pedig a teljes még meglévő kölcsönt elengedik. A fentiek alapján nem meglepő, hogy összesen 100 ezer ember érdekelt a Babaváróban, közülük pedig nagyon sokan már az igényléskor várják az első babájukat, vagyis úgy érzik, kockázatmentesen jutnak hozzá az állam által biztosított ingyen hitelhez.

Gyermekes pár válása

Igen ám, de hiába születik meg a várva várt baba, van olyan kockázati faktor, amivel mindenképp érdemes számolni ebben az esetben is. Ezt pedig hiába tartja elképzelhetetlen minden friss házas, 2010-ben Magyarországon 100 házasságra 67 válás jutott, ami meglehetősen magas az EU 44%-os átlagához képest. És, hogy miért jelenthet pénzügyi problémát, vagy akár csődhelyzetet egy esetleges válás? Azért, mert ebben az esetben akkor is megszűnik a Babaváró kamatmentessége a hátralévő időszakra, ha egyébként született gyermek. Ez pedig azt jelenti, hogy az addigi havi 46 000 Ft-os Babaváró hiteltörlesztő jelentősen megemelkedik!

Például: ha egy egygyermekes pár a házasságoknál legkritikusabb 7. évben válik, akkor a 46 000 Ft-os törlesztő 64 000 Ft-ra emelkedik. Ráadásul ez sincs kőbe vésve, hiszen a Babaváró kamatperiódusa 5 év, egy esetleges kamatemelkedés pedig megdobhatja a havi törlesztőket is. 

Gyermektelen pár válása

Még keményebbek a szankciók akkor, ha egy gyermektelen pár dönt a szakítás mellett. Ebben az esetben ugyanis nem csak piaci kamatúra vált a hitel, hanem az addig igénybe vett állami kamattámogatást is vissza kell fizetni. Mivel feltétel, hogy az igénylést követő öt éven belül megszülessen az első gyermek – enélkül a támogatás visszafizetése és a piaci kamatra átállás az ötödik év végén válás nélkül is megtörténik -, itt azt vizsgáltuk meg, hogy milyen következménye lehet egy 4. év végén történt válásnak.

Ha a 4. évben történik a szakítás:

 1. Vissza kell fizetni  az első 4 évben igénybe vett kamattámogatást: 1 190 00 000 Ft.
 2. A továbbiakban 64 000 Ft havi törlesztőt kell fizetni 16 évig. (Feltéve, hogy ezen idő alatt a kamatszint nem módosul.)
 3. Így a teljes visszafizetés 16 millió Ft lesz (10,5 millió Ft helyett.)

Jól látható, hogy egy 1,19 millió Ft-os egyösszegű visszafizetés nem biztos, hogy megy egy éppen felbomlóban lévő családnak, ráadásul a további emelt – immár kamatos – törlesztőket is fizetni kell a jövőben. A kötelezettség mindkét igénylőre vonatkozik, a terhet a feleknek egyenlő arányban kell vállalniuk.

Bankmonitor tipp: A Babaváró remek pénzügyi lehetőség, de a kockázatokat nem szabad félvállról venni, és érdemes olyan tartalékot képezni, amiből egy váratlan helyzet pénzügyileg kezelhető. Illetve érdemes megvizsgálni azt is.

Azt, hogy jogosultak vagytok-e a Babaváró hitelre, azt az alábbi kalkulátorral percek alatt ellenőrizhetitek. Ha nem feleltek meg a feltételeknek, ám pénzre van szükségetek, akkor is van megoldás, a számodra legkedvezőbb személyi kölcsönt vagy lakáshitelt itt kereshetitek meg:

Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátor
Bankmonitor Személyi Kölcsön Kalkulátor

Babaváró hitel kalkulátor

step-1
Házasok vagytok a pároddal?
Ez a férfi első házassága?
Ez a nő első házassága?
Van gyermeketek? Közös és nem közös is számít.
Mindkettőtöknek van magyar lakcíme?
Az utolsó 180 nap TB jogviszony magyar TB-ből származik?
Van az állami adóhatóságnál köztartozása? (pl. adótartozás)
Ft
Szerepel bármelyik fél a KHR (BAR) listán?
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
Ft
Ft
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
 • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
 • Mekkora lesz a havi törlesztés?
 • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben.
Köszönjük hogy leadtad érdeklődésed!
Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
DÍJMENTESEN SEGÍTÜNK, TÖLTSD KI AZ ALÁBBI ADATBEKÉRŐNK
Kiemelt és gyors ügyintézést biztosítunk számodra!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Fiatal gyerekes család első hiteligénylése

Eljön a vevők ideje a magyar ingatlanpiacon?

2019. 12. 07.

A Babaváró támogatásnak és a csok kibővítésének is köszönhető erősebb őszi hónapok után nyári mélypontjára esett az ingatlanpiac novemberben, vagyis idén 10 945 adásvétel történt, szemben az egy évvel ezelőtti...

Blogajánló

 • alapblog

  Fogy a fiatal!

  Az előző ábránkon megnéztük, hogy a tanulók száma hogyan alakul 1960 óta. Itt a teljes fiatal korosztályt nézzük meg és aggódunk tovább a nyugdíjrendszerünk miatt.... The post Fogy a fiatal! appeared first on alapblog.

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.