Betöltés

Plusz 2-3%-ért megéri hosszabb távon gondolkodni

szerző: Bankmonitor.hu
2013-08-29

Pontosan egy éve indult a kamatcsökkentési hullám az MNB részéről, melynek mára az lett az eredménye, hogy gyakorlatilag senki nem elégedett azzal a kamattal Magyarországon, amit a pénzéért kap. Hazánk rendszerváltást követő történetében még nem fordult elő, hogy nagyítóval kell vadászni a 4% feletti bankbetéti ajánlatokat, így már önmagában a kamatszint „szokatlansága” kibillenti az embereket saját komfortzónájukból. Mit tehetünk, ha mindenképpen magasabb kamatot szeretnénk elérni?

A pénzügyek terén csodák nincsenek. A magasabb kamatot kétféleképpen érhetjük el:

 1. hosszabb időre kötjük le a pénzünket
 2. magasabb kockázatot vállalunk (mely egyébként csak hosszabb távon racionális)

Jelen írásunkban elsősorban a hosszabb lekötésre, illetve az ebben rejlő lehetőségekre fókuszálunk. Közgazdasági alapigazság, hogy minél hosszabb időre nélkülözöd a pénzedet, annál több kamatot várhatsz el érte. Nem feltétlenül kell tehát extra kockázatot vállalnunk, elegendő csupán hosszabb távon gondolkozni. Bankbetétek esetében 3 hónapos lekötésnél 4,3% kamatot kapunk a pénzünkért, 12 hónapnál már 4,5%-ot, míg 3 éves lekötésnél 5,5% is elérhető. Jól látható tehát a hosszabb futamidő pozitív hatása pénzünk gyarapodására. (A 3, illetve 6 hónapos akciós betétek kiugró kamatairól azért nem érdemes sok szót ejteni, mert ha nem az akciós kamatot kínáló banknál van a számlánk, akkor a tranzakciós illetéknek „hála” nem érdemes ugrálni a pénzünkkel bankok között.)

Lagossági megtakarításokkal elérhető kamatokA lakossági állampapírok esetében a 12 hónapos időtáv az, ahol többlet kamatot érhetünk el. 3., illetve 5 év esetén bankbetétekben találunk jelenleg kedvezőbb ajánlatot.

A hosszú távú lekötés burkolt kockázata, hogy időközben esetleg megugrik az infláció és pénzünk valós értéke mégsem alakul olyan kedvezően, mint a lekötés pillanatában gondoltuk. Erre a problémára ad választ a 3. illetve 5 éves állampapír, melynek hozama az inflációhoz kötött, így ilyen negatív meglepetés nem érhet minket.

Fentiekben a lakosság számára közvetlen kínált bankbetéteket és állampapírokat tekintettük át. Az elérhető skála azonban lényegesen szélesebb, melyből jelen írásunkban a nagybefektetők számára kínált állampapírokat emeljük ki. Ezen állampapírok is megvásárolhatók ugyanis mindenki számára a legtöbb banknál.

A jelenleg elérhető hozamokat vizsgálva azt látjuk, hogy 5 éves időtávon 5,9%-os éves hozam, 10 év esetében 6,6%, míg 15 év esetén 7,1% hozamot is el lehet érni. Ezen állampapírok hozama nem függ az inflációtól, így a fentebb említett kockázatot hordozzák.

Nem lakossági állampapírok A nem lakossági állampapírok esetében szükséges kiemelnünk, hogy a feltüntetett hozamok a nagybefektetők számára elérhető, tegnapi napon aktuális számokat jelentik. Jelentős az ingadozás azt illetően, hogy egy-egy bank esetében pl. a 10 éves állampapírt milyen hozamszint mellett tudjuk megvásárolni. Az állampapír értékesítéséért ugyanis a bankok jellemezően nem számolnak fel költséget, hanem az alacsonyabb hozamba építik be saját hasznukat. Azaz a bank megszerzi az állampapírt 6,64%-os hozamon és továbbértékesíti pl. 6,4%-on a lakossági befektetőnek. A világ minden pontján így működik, ebben nincs meglepetés…  A legfontosabb gyakorlati tanács, hogy mindig nézzük meg, melyik banknál milyen hozamon tudjuk megvásárolni adott futamidőre az állampapírt.

Két fontos tudnivaló maradt még:

 1. állampapírt csak értékpapír számlára lehet elhelyezni, melynek költsége éves szinten 2-10 ezer Ft között mozog jellemzően (kivéve, ha a Magyar Államkincstárnál vezetjük az értékpapír-számlánk, ugyanis ebben az esetben ennek vezetéséért a Kincstár díjat nem számol fel.)
 2. az állampapír futamidő előtt is értékesíthető; ha tehát megvásárolunk egy 10 éves állampapírt és 3 év múlva szükségünk lesz a pénzünkre, akkor eladhatjuk anélkül, hogy elvesztenénk a kamatokat (ebben az esetben befektetésünk hozama több és kevesebb is lehet, mint a befektetés pillanatában érvényes hozam. Erről részletesebben olvashattok korábbi írásunkban.)

Jelen írásunk elsődleges mondanivalója, hogy a magasabb kamat érdekében hosszabb távon érdemes befektetni. A hosszabb távval azonban egyelőre a magyar lakosság nincs kibékülve. Tippelj! A teljes bankbetéti állományból mekkora részt tesznek ki az egy éven túl lekötött betétek? Gondolj egy még kisebb számra… Mindössze 13%! Nem más a helyzet az állampapír fronton sem: a lakosság vásárlásainak 80%-a egy éves, vagy rövidebb futamidőkbe érkezik…

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankmonitor
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Állampapír vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Címkék:

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Hogyan lehet olcsóbb a gyermeked taníttatása?

2018. 12. 05.

Számos szülő szembesül azzal, hogy gyermekeinek felsőfokú taníttatása nagyon sok pénzbe kerül. Sokan olyan hitelfajtával oldják meg a tanulmányokkal járó költségek finanszírozását, ami vitathatatlanul drágább a jó lehetőséget biztosító diákhitellel...

Blogajánló

 • alapblog

  Más pénze, más problémája

  A Mercedes 23 milliárd eurót tervez elkölteni az akkumulátor iparágban. A Volkswagennél 50 milliárd eurót fognak energiatárolásra költeni a következő 5 évben. Elon Musk meg...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.