Pontosan ezért nincs 310-nél a forint

Pontosan ezért nincs 310-nél a forint
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-07-07 Frissítve: 2021-07-01
 

A foci mellett most szinte mindenki arról beszél, hogy miért gyengült a forint és mit lehet ebben a helyzetben csinálni. Az Alapblog friss írásából kiderül, hogy alapvetően külső tényezők miatt gyengült a forint, a kedvezőtlen befektetői hangulatban szerintük teljesen helyesen nem került sor kamatemelésre.

Gyenge teljesítményt produkált az utóbbi másfél hónapban a forint, az euróval szembeni árfolyam a korábbi 310-es központú szűk sávból 330-ig ment el. A sajtó sok esetben csodafegyverért kiáltott és kamatemelésről kezdett értekezni. Igen ám, de ahhoz, hogy eldöntsük, kell-e cselekedni vagy sem, először azt kellene tudni, hogy a forint gyengülésének mi volt az alapvető oka.

Az Alapblogon rendszeresen író „Nyugdíjas” szerint a gyengülés főként a feltörekvő piacokkal szembeni bizalmatlanság okozta. Ezért fordulhatott elő, hogy olyan országok devizái is gyengültek, ahol kamatemelkedésre került sor. A másik ok a gyengülés mögött a „globál makro” stratégiát követő alapok mozgolódása volt.

A fenyegető kereskedelmi háború miatt a fedezeti alapok elkezdték shortolni az európai autóipari cégeket, arra számítva, hogy esni fog az árfolyamuk. Ha egy ilyen stratégiát elindítanak, akkor ehhez az is hozzájön, hogy a leginkább kötődő országok devizáit eladják. Magyarország igencsak kötődik a német autóiparhoz. További részletek kiderülnek az Alapblog „Felcserkedjen-e az MNB avagy miért gyengül a forint?” című írásában.

Hirdetés
Hirdetés