Betöltés

Pórul járhatsz, ha nem figyelsz a bankszámládra

szerző: Bankmonitor.hu
2016-06-17

Komoly bosszúságot okozhat egykori bankszámlánk, ha nem szüntetjük meg bankváltáskor. A gondatlanság ára akár havi 2-4 ezer forint is lehet. Egy pillanatig se gondoljuk, hogy azért, mert nem használjuk, nem kell utána fizetnünk. Számos esetben többe kerül ilyenkor, mint amikor még aktívan igénybe vettük.

Ezen cikk megjelenésének időpontjában legjobb ajánlatot képviselő bankszámla termék ma már nem elérhető. Az aktuális legjobb ajánlatunkat a Bankmonitoron itt érheted el: IGAZI 0 Ft-os bankszámla tranzakciós díj mentesen. Ha pedig szeretnéd látni az összes bankszámlát, kattints ide!

Előbb vagy utóbb, valamilyen okból mindenki rászánja magát, hogy lecserélje a bankszámláját. Ez így is van jól, hiszen kizárt, hogy egy életen keresztül ugyanaz a számlacsomag jelentse a legjobb megoldást. Szerencsés esetben házon belül, egy egyszerű csomagváltással megúszható a dolog, de általában inkább az a jellemző, hogy egy másik banknál találjuk meg számításainkat. Csupán egyetlen probléma szokott ez utóbbi kapcsán felmerülni, hogy az új bankszámla megnyitása után megfeledkezünk a régi megszüntetéséről gondoskodni.

A gondatlanságnak komoly ára lehet

Ennek bizonyítására megvizsgáltuk, hogy milyen fenntartási költségekkel kell számolnunk, ha ugyanazt a bankszámlát aktívan, illetve inaktívan használjuk.

Ehhez elsőként megkerestük, hogy bankonként melyik számlacsomaggal járunk a legjobban, ha aktívan bankolunk. Azaz, ha a bankhoz érkezik a jövedelmünk, bankkártyát használunk és különböző megbízások is teljesülnek a bankszámlánkról.

Ezután megnéztük, hogy mennyibe kerül ugyanaz a számlacsomag, ha aktivitásunk alábbhagy. Feltételezve, hogy semmilyen mozgás nem történik a bankszámlán és csak egy bankkártyánk van, az alábbi költségek adódnak.

inaktiveszamla20160617

Míg aktív használat mellett átlagosan 661 Ft-ban kimerülnek a bankköltségek, addig átlagosan kétszer annyiba kerül, ha már egyáltalán nem is használjuk a bankszámlát. Nem beszélve arról, hogy nem egy esetben akár havi 2-4 ezer Ft-ra is felugorhatnak a költségek.

Mégis mi ennek az oka?

A bankok kedvezményes szolgáltatásaikat feltételekhez kötik. A leggyakoribb, hogy a bankszámlára rendszeresen átutalás érkezzen vagy, hogy ilyen-olyan műveletek (pl.: átutalás, bankkártyás vásárlás, stb.) történjenek azon. Viszont amint az elvárt feltételek teljesítése elmarad, búcsút inthetünk a kedvezményeknek és nem egy esetben horror díjak lépnek életbe.

Mi tehetünk, hogy ezt elkerüljük?

A megoldás roppant egyszerű. Az új bankszámla megnyitását követőn (kb. 3-4 héttel később) szüntessük meg a régit. Ennyi idő bőven elég arra, hogy jövedelmünk és fizetési megbízásaink átirányítsuk az új bankszámlára, illetve, hogy megérkezzen az új bankkártya.

Kíváncsi vagy, hogy érdemes-e lecserélned jelenlegi számlacsomagod? Használd bankszámla kalkulátorunkat, módosítsd az előre paraméterezett beállításokat, így biztos, hogy megtalálod a legmegfelelőbbet.

 

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

2 Hozzászólás

 1. Nózesné Dobos Ilona

  Nos, nekem ennél a feltüntetett összegnél több érkezik a számlámra, mégsem tudtam felvenni az ATM-ből a napi 100 eFt limitet. Harmadszori kísérletre elkobozta a kártyámat. Fasza, mehettem le az OTP-be, hogy a helyszínen vegyek ki pénzt. Az OTP HELP azt ígérte, 2 héten belül visszaküldik a kártyámat. Kérdés, mi tart eddig? Nos, felvetem a számlámon lévő összes összeget, így legalább nem kell rohangálnom az ATM-hez sem és nem von le több kezelési költséget. Egyébként azt sem értem, mi kerül több mint 4eFt-ba a kezelési költség.

 2. Pmksz

  Több dolog is lehetséges. Nem volt rajta elég pénz, háromszor nyomott rossz PIN kódot, rossz bankot választott.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Még az arany sem mindig fénylik!

2018. 12. 08.

Az arany mindenkinek mást jelent. Egyesek régi idők fizetőeszközének és napjaink valódi pénzének, mások befektetésnek, míg sokan biztosítéknak, kockázatok elleni védelemnek tekintik. A jegybank szemüvegén keresztül pedig stratégiai, stabilizáló eszköz....

Blogajánló

 • alapblog

  Más pénze, más problémája

  A Mercedes 23 milliárd eurót tervez elkölteni az akkumulátor iparágban. A Volkswagennél 50 milliárd eurót fognak energiatárolásra költeni a következő 5 évben. Elon Musk meg...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.