Prémium vagy Bónusz állampapír – melyik a jobb?

 • 2016.04.18.
 • szerző: bankmonitor

A lakossági állampapírok rendkívül népszerűek idehaza. Nem véletlenül: bankbetétből még az akciós lekötések sem érik el a 3%-ot, míg például a hosszabb Prémium Magyar Államkötvénnyel ennél biztosan többet kapsz. De mi a helyzet a Bónusz kötvénnyel? Melyikkel jársz jobban? Melyik ad nagyobb kamatot egy év múlva?

Mikor melyik a jobb?

A Prémium egy múltbeli inflációs adathoz ad kamatfelárat, míg a Bónusz a rövid állampapírok jövőre vonatkozó kamataihoz méri magát.  Ezért a Prémium akkor tudja felülteljesíteni a Bónuszt, ha az infláció folyamatosan csökken.  Illetve az is fontos, hogy milyenek az inflációs várakozások, hiszen a rövid állampapírok (diszkontkincstárjegyek, vagy röviden DKJ-k) hozamát többek között az inflációs várakozások mozgatják. (Senki sem szereti a várható infláció alatt kölcsönadni a pénzét, mert akkor reál értékben csökken a tőkéje.)

Amennyiben a múltból indulunk ki, akkor az inflációt jelentősen meghaladta (átlagban 3%ponttal) a DKJ-k hozama. Ám ez az utolsó három évben igencsak másként alakult: tavaly év elején magasabbak voltak az inflációs várakozások, mint a diszkontkincstárjegyek hozama. Azaz, ha tavaly év elején 12 hónapos DKJ-t vásároltál, joggal hihetted, hogy negatív reálkamatot fogsz az év végén elérni. De nem így történt! Bőven infláció feletti hozammal zártad volna az évet (0,71%-os reálhozammal).

Márpedig, ha ilyen (akár több százalékpontnyi) eltéréseket is találunk a hivatalos inflációbecslésben, akkor nehéz megállapítani, hogy a rövid állampapírok, mennyivel lesznek az infláció felett. Ráadásul azt gondoljuk, hogy ez a különbség igen magas, és hosszabb távon 0,3%-ra fog mérséklődni. Ám mostani számításainkhoz azzal a feltételezéssel éltünk, hogy a várható inflációt 0,7%-ponttal teljesítik felül a rövid állampapírok.

Nézzük a konkrét számokat!

Az összehasonlításból kihagytuk a 10 éves Bónusz Magyar Államkötvényt, helyette a futamidőben közel álló Bónusz és Prémium sorozatokra koncentráltunk. Két forgatókönyvvel számoltunk:

 • egyik szerint az infláció gyorsan emelkedik (azaz közelíti a 3%-os középtávú célját), míg
 • a második esetben az infláció az előrejelzések alatt marad (ahogy ez történt a közelmúltban is)

Ezek alapján a Prémium és Bónusz Magyar Államkötvények (2016 őszén megállapításra kerülő) 2017-ben várható kamatfizetések várhatóan így néznek ki:

PMÁK BMÁK kamatok 2017 (becslés)

A fent említett problémák figyelembe vételével még mindig nehéz eldönteni, hogy melyiket válaszd: a Prémiumot vagy a Bónuszt. Az egyetlen biztos pont, hogy bármelyiket veszed, hosszútávon sokkal jobban jársz, mintha rövid lekötésekben, vagy rövid állampapírokban tartanád a pénzt. Középtávon talán a Prémium még megverheti a Bónusz-t, de a hosszú távon ez megfordulhat.

Ezek neked még mindig kicsi hozamok? Válasz hozzád illő befektetést!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

TOVÁBB A KALKULÁTORHOZ

Mit tud a Prémium, mint a Bónusz?

Mind a Prémium mind a Bónusz Magyar Államkötvény változó kamatozású papírok, azaz évente egyszer változik a kamatozásuk egy megadott képlet szerint. Ezt az ismert kamatot fizeti ki a következő évben, amikor megint változik a kamatozás.

 • A Prémium Magyar Államkötvény infláció felett fizet. Méghozzá az előző év éves átlagos inflációja felett a futamidő függvényében 2,75 illetve 3,25%-os kamatfelárat (3 illetve 5 éves papír esetén) nyújt a tulajdonosainak.
 • Ezzel szemben a Bónusz Magyar Államkötvények a rövid állampapírok kamatait haladják meg. Egészen pontosan a 12 hónapos diszkontkincstárjegyek (röviden DKJ-k) átlagos kamatai felett fizetnek futamidő függvényében (4, 6, 10 év) rendre 2%, 2,5%, illetve 2,75%-os kamatfelárat.

PMÁK BMÁK kamatok 2016

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Hevülő gazdaságok, hevülő árfolyamok

  Az Inforádió „Párbeszéd a gazdaságról” című műsorában beszélgetett Virág Barnabás, az MNB ügyvezető igazgatója és Szabó László, a HOLD Alapkezelő elnöke a nagy jegybankok által gerjesztett...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.