Betöltés

Prémium vagy Bónusz állampapír – melyik a jobb?

szerző: Bankmonitor.hu
2016-04-18

A lakossági állampapírok rendkívül népszerűek idehaza. Nem véletlenül: bankbetétből még az akciós lekötések sem érik el a 3%-ot, míg például a hosszabb Prémium Magyar Államkötvénnyel ennél biztosan többet kapsz. De mi a helyzet a Bónusz kötvénnyel? Melyikkel jársz jobban? Melyik ad nagyobb kamatot egy év múlva?

Mikor melyik a jobb?

A Prémium egy múltbeli inflációs adathoz ad kamatfelárat, míg a Bónusz a rövid állampapírok jövőre vonatkozó kamataihoz méri magát.  Ezért a Prémium akkor tudja felülteljesíteni a Bónuszt, ha az infláció folyamatosan csökken.  Illetve az is fontos, hogy milyenek az inflációs várakozások, hiszen a rövid állampapírok (diszkontkincstárjegyek, vagy röviden DKJ-k) hozamát többek között az inflációs várakozások mozgatják. (Senki sem szereti a várható infláció alatt kölcsönadni a pénzét, mert akkor reál értékben csökken a tőkéje.)

Amennyiben a múltból indulunk ki, akkor az inflációt jelentősen meghaladta (átlagban 3%ponttal) a DKJ-k hozama. Ám ez az utolsó három évben igencsak másként alakult: tavaly év elején magasabbak voltak az inflációs várakozások, mint a diszkontkincstárjegyek hozama. Azaz, ha tavaly év elején 12 hónapos DKJ-t vásároltál, joggal hihetted, hogy negatív reálkamatot fogsz az év végén elérni. De nem így történt! Bőven infláció feletti hozammal zártad volna az évet (0,71%-os reálhozammal).

Márpedig, ha ilyen (akár több százalékpontnyi) eltéréseket is találunk a hivatalos inflációbecslésben, akkor nehéz megállapítani, hogy a rövid állampapírok, mennyivel lesznek az infláció felett. Ráadásul azt gondoljuk, hogy ez a különbség igen magas, és hosszabb távon 0,3%-ra fog mérséklődni. Ám mostani számításainkhoz azzal a feltételezéssel éltünk, hogy a várható inflációt 0,7%-ponttal teljesítik felül a rövid állampapírok.

Nézzük a konkrét számokat!

Az összehasonlításból kihagytuk a 10 éves Bónusz Magyar Államkötvényt, helyette a futamidőben közel álló Bónusz és Prémium sorozatokra koncentráltunk. Két forgatókönyvvel számoltunk:

 • egyik szerint az infláció gyorsan emelkedik (azaz közelíti a 3%-os középtávú célját), míg
 • a második esetben az infláció az előrejelzések alatt marad (ahogy ez történt a közelmúltban is)

Ezek alapján a Prémium és Bónusz Magyar Államkötvények (2016 őszén megállapításra kerülő) 2017-ben várható kamatfizetések várhatóan így néznek ki:

PMÁK BMÁK kamatok 2017 (becslés)

A fent említett problémák figyelembe vételével még mindig nehéz eldönteni, hogy melyiket válaszd: a Prémiumot vagy a Bónuszt. Az egyetlen biztos pont, hogy bármelyiket veszed, hosszútávon sokkal jobban jársz, mintha rövid lekötésekben, vagy rövid állampapírokban tartanád a pénzt. Középtávon talán a Prémium még megverheti a Bónusz-t, de a hosszú távon ez megfordulhat.

Ezek neked még mindig kicsi hozamok? Válasz hozzád illő befektetést!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Mit tud a Prémium, mint a Bónusz?

Mind a Prémium mind a Bónusz Magyar Államkötvény változó kamatozású papírok, azaz évente egyszer változik a kamatozásuk egy megadott képlet szerint. Ezt az ismert kamatot fizeti ki a következő évben, amikor megint változik a kamatozás.

 • A Prémium Magyar Államkötvény infláció felett fizet. Méghozzá az előző év éves átlagos inflációja felett a futamidő függvényében 2,75 illetve 3,25%-os kamatfelárat (3 illetve 5 éves papír esetén) nyújt a tulajdonosainak.
 • Ezzel szemben a Bónusz Magyar Államkötvények a rövid állampapírok kamatait haladják meg. Egészen pontosan a 12 hónapos diszkontkincstárjegyek (röviden DKJ-k) átlagos kamatai felett fizetnek futamidő függvényében (4, 6, 10 év) rendre 2%, 2,5%, illetve 2,75%-os kamatfelárat.

PMÁK BMÁK kamatok 2016

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Állampapír vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Az állampapír visszavág, a bankbetét új korszakra vár

2018. 10. 12.

Az utóbbi években mélyrepülésben vannak a kamatok. Ez még inkább igaz a lekötött betétekre, melynek köszönhetően a bankbetétek állományán belüli részarányuk drasztikusan lecsökkent. Köszönhető ez annak, hogy a pénzintézetek a...

babakotveny

Okos segítség az unokáknak (x)

2018. 09. 22.

Két unokám van. Míg kisebbek voltak játékokat, édességet vettem nekik, de most hogy már nagyok, szeretném valami életre szólóval megajándékozni őket. Hihetetlen büszke vagyok a nagyunokámra, Fannira, hogy sikerült a...

Blogajánló

 • alapblog

  95

  Ez a szám euróban értendő és a budapesti szállodák nyárvégi átlagárát mutatja. A legfrissebb statisztikák szerint – amelyet a kölni HRS globális szállodai megoldásokat kínáló...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.