Betöltés

Ragályos a panelhisztéria! A tervezőasztalról viszik az új lakásokat

szerző: Bankmonitor.hu
2015-07-23

Jó tíz éve láttunk utoljára olyat, hogy a lakásvásárokon és ingatlanos rendezvényeken a szép színes prospektusokból a vevők úgy kötötték le sorban a lakásokat, hogy a beruházás nem ritkán még jogerős építési engedéllyel sem rendelkezett. A válság idején fordult a kocka, a vásárlói bizalmatlanság fokozódásával a vevők gyakran csak átadás után voltak hajlandóak szerződést kötni és kifizetni a vételárat. Az OTP Jelzálogbank friss elemzése szerint ma ismét ott tartunk, hogy egyre nagyobb számban foglalóznak le új lakásokat az építés megkezdése előtt, akár az engedélyeztetési eljárás során. Ha Te is éppen lakást vásárolsz és hitelre van szükséged, cikkünkben találsz egy kis segítséget.

A 450-500 ezres négyzetméterártól sem hőkölnek hátra a vevők

A kisebb befektetést igénylő panellakásokat az utóbbi hónapokban több kerületben is vásárlási láz és drasztikus áremelkedés jellemezte. Ez árnyomást indított az új lakások irányába is. Az élénkülő kereslet hatására (a XXII. kerület kivételével) a budai oldalon az idei átadású társasházi lakások négyzetméterára már majdnem mindenhol elérte az 500 ezer forintot. A pesti oldalon a befektetési célú vásárlások hatására a belső kerületek áremelkedése látványos. A fővárosban 2015-ben átadásra kerülő projektek lakásainak átlagos hirdetési ára közel 450 ezer forint négyzetméterenként.

Ha nem kapcsolnak a beruházók, rövidesen elfogyhatnak az új lakások

A tavalyi élénkülés után idén tovább fokozódott az újépítésű lakások kereslete a fővárosban. Az idei első félévben közel 1800 új lakás talált vevőre Budapesten, ami egyrészt az elmúlt hét év legkedvezőbb adata, másrészt háromszoros bővülést jelent a mélyponthoz képest. A három slágerkerület a tavalyi évhez hasonlóan a XI. kerület közel 400 eladással, valamint a VIII. és a XIII. kerület háromszáz feletti értékkel.

A vásárlási kedv ébresztőt fújhat a beruházók körében, akik ha nem indítanak időben új projekteket, a kereslet év végére felszívhatja az eladatlan lakáskészletet. Az elemzés szerint idén még körülbelül 1500 értékesítési céllal épített új lakást adhatnak át a fővárosban, ami az 530 darabos azonnal költözhető állománnyal együtt is jelentősen megcsappanhat év végére. Öt évvel ezelőtt még 3800 kulcsrakész fővárosi lakás közül válogathattak az érdeklődők.

Az új lakásvásárlást a lakáshitel piac is ösztönzi

A legolcsóbb lakáshitel ajánlatok THM szintjei már az 5%-os értéket sem érik el. Az újonnan épült lakások vásárlását ráadásul az állam is támogatja, mégpedig kamattámogatás formájában. Az állami konstrukció előnyét akár 20 évig élvezheti az adós, amelynek keretében a kamat egy részét nem kell megfizetni. Ez a hiteltípus hosszú távon védelmet jelenthet a kamatemelkedés ellen egy piaci kamatozású kölcsönnel szemben. Az akár 20-30 éves futamidejű lakáshiteleknél márpedig a törlesztőrészlet emelkedésével kötelező kalkulálni, pláne, hogy a hitelkamatok most igen kedvezőek, a jegybanki alapkamat történelmi mélyponton van, és a további csökkenés nem valószínű.

Ha Te is éppen lakást vásárolsz és hitelre van szükséged, keresd meg a legkedvezőbbet az alábbi kalkulátorunkkal:

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Akármit azért nem lehet eladni: beragadt lakások, rossz fekvés, silány kivitelezés

Év végére valószínűleg olyan lakások maradnak, amelyek eddig nem véletlenül nem találtak gazdára. Hátrányt szenvedhetnek a kedvezőtlen kialakítású, rossz fekvésű, valamint a magas vételárukhoz képest megkérdőjelezhető minőségben kivitelezett lakások. Egyik másik ilyen ingatlantól elképzelhető, hogy már évek óta nem tud megszabadulni a beruházó.

A legnagyobb átadott, de eladatlan készlettel a főváros II. kerületében találkozhatunk körülbelül száz lakással. A XI. és a VI. kerületben alig ötven kulcsrakész lakás vár vevőre, de vannak olyan kerületek (I., XV., XVII., XVIII., XIX., XXI. és XXIII.), ahol gyakorlatilag nincs öt új költözhető lakás.

A válság által elsodort projekteket is feltámaszthatnak

A jól megtervezett projektek előértékesítési mutatói egyre javulnak, a bizakodással töltheti el a beruházókat a jövőt illetően.

„A VIII., IX., XI. és XIII. kerületek mindegyikében lehet olyan száz lakásnál nagyobb beruházást említeni, ahol a szerkezetkész állapot eléréséig elkelt az összes lakás. Ugyancsak a IX. és a XIII. kerületben idén eddig már több olyan nagyberuházás lakásainak értékesítése indult meg, melyeket még a válság kirobbanása sodort el, most viszont újra potenciált látnak benne. Beszédes szám, hogy 2016-os átadású projektekben már most közel ezer eladott lakást látni Budapesten” – áll a banki elemzésben.

Behajthatatlannak hitt adótartozások térülhetnek meg a NAV-nál, ha figyelnek

A válság során megbukott, bedőlt, bebuktatott, ezáltal sok esetben jelentős adótartozást felhalmozó építési vállalkozások ellen indított sikertelen végrehajtások egy része eredményre vezethet, amennyiben a cégekben megmaradt – gyakran terhelt – telkekben, vagy félbehagyott építkezésekben új lendülettel induló beruházók látnak fantáziát. A tulajdonosváltással járó pénzmozgások ellenőrzésével esély nyílhat a korábban behajthatatlannak hitt adótartozások egy részének megtérülésére.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Utolsó figyelmeztetést kaptak a lakáshitelesek

2019. 01. 17.

Hitelezési szempontból megszólalt a riasztócsengő a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének egy konferencián elhangzó mondatai után. Az ezzel kapcsolatos hírek a laza monetáris politika végéről, monetáris szigorításról szólnak, de ha...

siker

Nincs most ennél olcsóbb lakáshitel a piacon

2019. 01. 16.

Akár 2,45%-os THM-mel is hozzá lehet jutni lakáshitelhez, persze változó kamatozás mellett. Ez azt jelenti, hogy nagyon olcsón adják a bankok a forrást, hiszen az átlagos infláció 2018-ban például 2,8%...

Blogajánló

 • alapblog

  Élet a www.szallas.hu után

  A Szallas.hu oldal alapítói, Dorcsinecz József és Varga Zoltán új szolgáltatást indítottak, Pepita.hu néven. Beszélgetésünkben azt szerettem volna megtudni, hogy egy első üzletében nagyon sikeres vállalkozók képesek lehetnek-e megismételni a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.