loading

Ragályos a panelhisztéria! A tervezőasztalról viszik az új lakásokat

Jó tíz éve láttunk utoljára olyat, hogy a lakásvásárokon és ingatlanos rendezvényeken a szép színes prospektusokból a vevők úgy kötötték le sorban a lakásokat, hogy a beruházás nem ritkán még jogerős építési engedéllyel sem rendelkezett. A válság idején fordult a kocka, a vásárlói bizalmatlanság fokozódásával a vevők gyakran csak átadás után voltak hajlandóak szerződést kötni és kifizetni a vételárat. Az OTP Jelzálogbank friss elemzése szerint ma ismét ott tartunk, hogy egyre nagyobb számban foglalóznak le új lakásokat az építés megkezdése előtt, akár az engedélyeztetési eljárás során. Ha Te is éppen lakást vásárolsz és hitelre van szükséged, cikkünkben találsz egy kis segítséget.

A 450-500 ezres négyzetméterártól sem hőkölnek hátra a vevők

A kisebb befektetést igénylő panellakásokat az utóbbi hónapokban több kerületben is vásárlási láz és drasztikus áremelkedés jellemezte. Ez árnyomást indított az új lakások irányába is. Az élénkülő kereslet hatására (a XXII. kerület kivételével) a budai oldalon az idei átadású társasházi lakások négyzetméterára már majdnem mindenhol elérte az 500 ezer forintot. A pesti oldalon a befektetési célú vásárlások hatására a belső kerületek áremelkedése látványos. A fővárosban 2015-ben átadásra kerülő projektek lakásainak átlagos hirdetési ára közel 450 ezer forint négyzetméterenként.

Ha nem kapcsolnak a beruházók, rövidesen elfogyhatnak az új lakások

A tavalyi élénkülés után idén tovább fokozódott az újépítésű lakások kereslete a fővárosban. Az idei első félévben közel 1800 új lakás talált vevőre Budapesten, ami egyrészt az elmúlt hét év legkedvezőbb adata, másrészt háromszoros bővülést jelent a mélyponthoz képest. A három slágerkerület a tavalyi évhez hasonlóan a XI. kerület közel 400 eladással, valamint a VIII. és a XIII. kerület háromszáz feletti értékkel.

A vásárlási kedv ébresztőt fújhat a beruházók körében, akik ha nem indítanak időben új projekteket, a kereslet év végére felszívhatja az eladatlan lakáskészletet. Az elemzés szerint idén még körülbelül 1500 értékesítési céllal épített új lakást adhatnak át a fővárosban, ami az 530 darabos azonnal költözhető állománnyal együtt is jelentősen megcsappanhat év végére. Öt évvel ezelőtt még 3800 kulcsrakész fővárosi lakás közül válogathattak az érdeklődők.

Az új lakásvásárlást a lakáshitel piac is ösztönzi

A legolcsóbb lakáshitel ajánlatok THM szintjei már az 5%-os értéket sem érik el. Az újonnan épült lakások vásárlását ráadásul az állam is támogatja, mégpedig kamattámogatás formájában. Az állami konstrukció előnyét akár 20 évig élvezheti az adós, amelynek keretében a kamat egy részét nem kell megfizetni. Ez a hiteltípus hosszú távon védelmet jelenthet a kamatemelkedés ellen egy piaci kamatozású kölcsönnel szemben. Az akár 20-30 éves futamidejű lakáshiteleknél márpedig a törlesztőrészlet emelkedésével kötelező kalkulálni, pláne, hogy a hitelkamatok most igen kedvezőek, a jegybanki alapkamat történelmi mélyponton van, és a további csökkenés nem valószínű.

Ha Te is éppen lakást vásárolsz és hitelre van szükséged, keresd meg a legkedvezőbbet az alábbi kalkulátorunkkal:

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
millió Ft hitel évre

Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el lakáshitel
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
 • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
 • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Akármit azért nem lehet eladni: beragadt lakások, rossz fekvés, silány kivitelezés

Év végére valószínűleg olyan lakások maradnak, amelyek eddig nem véletlenül nem találtak gazdára. Hátrányt szenvedhetnek a kedvezőtlen kialakítású, rossz fekvésű, valamint a magas vételárukhoz képest megkérdőjelezhető minőségben kivitelezett lakások. Egyik másik ilyen ingatlantól elképzelhető, hogy már évek óta nem tud megszabadulni a beruházó.

A legnagyobb átadott, de eladatlan készlettel a főváros II. kerületében találkozhatunk körülbelül száz lakással. A XI. és a VI. kerületben alig ötven kulcsrakész lakás vár vevőre, de vannak olyan kerületek (I., XV., XVII., XVIII., XIX., XXI. és XXIII.), ahol gyakorlatilag nincs öt új költözhető lakás.

A válság által elsodort projekteket is feltámaszthatnak

A jól megtervezett projektek előértékesítési mutatói egyre javulnak, a bizakodással töltheti el a beruházókat a jövőt illetően.

„A VIII., IX., XI. és XIII. kerületek mindegyikében lehet olyan száz lakásnál nagyobb beruházást említeni, ahol a szerkezetkész állapot eléréséig elkelt az összes lakás. Ugyancsak a IX. és a XIII. kerületben idén eddig már több olyan nagyberuházás lakásainak értékesítése indult meg, melyeket még a válság kirobbanása sodort el, most viszont újra potenciált látnak benne. Beszédes szám, hogy 2016-os átadású projektekben már most közel ezer eladott lakást látni Budapesten” – áll a banki elemzésben.

Behajthatatlannak hitt adótartozások térülhetnek meg a NAV-nál, ha figyelnek

A válság során megbukott, bedőlt, bebuktatott, ezáltal sok esetben jelentős adótartozást felhalmozó építési vállalkozások ellen indított sikertelen végrehajtások egy része eredményre vezethet, amennyiben a cégekben megmaradt – gyakran terhelt – telkekben, vagy félbehagyott építkezésekben új lendülettel induló beruházók látnak fantáziát. A tulajdonosváltással járó pénzmozgások ellenőrzésével esély nyílhat a korábban behajthatatlannak hitt adótartozások egy részének megtérülésére.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Kapcsolódó tartalmak
Rekord összegű lakáshitelt folyósítottak márciusban!

Soha nem folyósítottak annyi lakáshitelt a bankok, mint  2021. márciusában. A Bankmonitor várakozásainak megfelelően az egy hónap alatt kifizetett hitelösszeg meghaladta a 100 milliárd forintot. De jól teljesített a személyi...

Blogajánló
 • alapblog Durran a SPAC buborék?- De buborék ez egyáltalán?

  Reneszánszukat élik napjainkban a „biankó csekk cégek” utódjaiként ismert SPAC-ok, de sokan szkeptikusak velük kapcsolatban, egy újabb buboréktól tartanak. Az egymillió dolláros kérdés viszont az,...

 • KonyhaKontrolling Ha az interneten azt mondták, biztos igaz!

  Azt már tudjátok, hogy a könnyű pénz mindig is érdekelt. Az interneten járva pedig rendszeresen botlok bele a legnagyobb (ön-) átverésekbe (na jó, keresem őket). Benne vagyok különféle csoportokban, de lassan már a legnagyobb hirdetőportálok is megtanulják, hogy mit kell nekem mutatni. Iratkozz fel a youtube csatornámra (1000 feliratkozó a cél 😉 ), ott hétről-hétre Tovább olvasom "Ha az interneten...

 • Haszon.hu Itt a lista, jelen állás szerint így alakul a nyári fesztiválszezon

  A Sziget Fesztivál szervezői hivatalosan is bejelentették, hogy a járvány miatt idén is elmarad a rendezvénysorozat. A VOLT Fesztivált és a Balaton Soundot már korábban lefújták. A hvg.hu összegyűjtötte, hogy a jelenlegi állás szerint hogyan alakul a nyári fesztiválszezon. A listán sok a bizonytalanság, de az összesítéséből kiderül, hogy mi az, ami már biztosan elmarad, mi az, ami megmarad, illetve...