Betöltés

Rákattantak az emberek a mobilfizetésre

szerző: Bankmonitor.hu
2018-06-21

Már öt kereskedelmi banknál is elérhető Magyarországon a mobilfizetés, a tavalyi évhez képest brutális növekedés következett be a bolti fizetésekkor. Úgy látszik, hogy a plasztikkártya helyett sokan a mobiljukat használják fizetésre, ha erre van lehetőségük. A következőkben a Mastercard közleményéből emeljük ki a legfontosabbakat.

Nagyon jól indította az évet a legújabb fizetési megoldás Magyarországon, a mobilfizetés. Az látszik, hogy ahogy egyre több bank kínálatában jelent meg ez a fizetési megoldás, annál inkább aktivizálták magukat az eddig kiéhezett okostelefon tulajdonosok. A Mastercard aktuális közleményéből az alábbi főbb információk derülnek ki:

 • öt banknál érhető el jelenleg a mobilfizetés (Budapest, Gránit, K&H, MKB, OTP)
 • a kártyatársaság egyetemisták körében végzett felmérése szerint a tanulók 20%-a már használ mobiltárcát (főleg a nyári fesztiválokon)
 • az év a mobilfizetések terén nagyon jól indult és a kilátások is kedvezőek, hiszen a fesztiválszezon még előttünk van
 • a bolti fizetéseknél elképesztő a növekedés, 2017 és 2018 első öt hónapjának adatai szerint a növekedés huszonhatszoros volt (az új belépőknek köszönhetően)
 • a Mastercard mindent megtesz azért, hogy magas szintű biztonságot nyújtson a mobilfizetésekhez (ezt szolgálja a felhőalapú kódolás is)
 • az EU új szabályozása szerint az ügyfelek védelme érdekében a digitális fizetéseknél erős ügyfélhitelesítésnek kell megtörténnie
 • azért, hogy a biztonság és többszöri azonosítás ne menjen a fizetési élmény rovására, a Mastercard a biometrikus (pl. ujjlenyomat) azonosítás mellett tette le a voksot
 • ez egyébként az ügyféligény is, egy felmérés szerint a magyarok több mint fele jobban bízik a biometrikus hitelesítésben, mint a hagyományos módokban.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

A Huawei bemutatja a jövőt

2018. 09. 01.

A kínai magáncégek közül 2017-ben a Huaweinek lett a legtöbb bevétele, mely 15,7 százalékkal, 88,8 milliárd dollárra nőtt. A mobiltelefon értékesítésben a Samsung után a 2. a világon és a...

Rákattantak az emberek a mobilfizetésre

2018. 06. 21.

Már öt kereskedelmi banknál is elérhető Magyarországon a mobilfizetés, a tavalyi évhez képest brutális növekedés következett be a bolti fizetésekkor. Úgy látszik, hogy a plasztikkártya helyett sokan a mobiljukat használják...

Blogajánló

 • alapblog

  Mi a helyzet az ingatlanpiacon?

  Az Inforádióval és az MNB-vel közös, „Párbeszéd a gazdaságról” című műsorában beszélgetett Banai Ádám, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója és Balásy Zsolt a HOLD Alapkezelő...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.