Reálkamatok a javából

szerző: Bankmonitor.hu
2012. 07. 10.

A Magyar Nemzeti Bank júniusi elemzésében csökkentette az inflációs várakozásokat rövidtávon, ami pozitív hatással van a bankbetéti reálhozamra, mivel a betéti kamatok nem csökkentek. Az infláció alacsonyabb értéke azt mutatja, hogy pénzünk kevesebbet veszít majd vásárlóértékéből, így a magas kamatok valóban sokat érnek majd a betét lejártakor, 9 hónapos, vagy annál rövidebb lekötéseknél.

Az MNB minden negyedévben közzéteszi az inflációs várakozásokat, ami megmutatja, hogy mennyivel csökken várhatóan pénzünk vásárlóereje a következő két év alatt. A júniusi elemzés szerint közel 3,3% inflációval számolhatunk 2012 júliusa és 2013 júniusa közt, vagyis a következő egy évben. Ez az érték közel két tizeddel magasabb, mint amit márciusi elemzésében tett közzé a Nemzeti Bank, így a betéti reálhozamok is ennyivel estek vissza egy éves időtávon.


Az inflációs pálya alakulása miatt viszont a 9 hónapos, vagy annál rövidebb lekötések tényleges hozama nőtt közel egy tizedszázalékkal.


előrejelzésekAz egy éves lekötésű betétek reálkamatai ennek megfelelően alakultak: a legjobb feltételes betétekkel 5,64%-os, míg a legjobb feltétel nélküliekkel kicsit több mint 4,5%-os reálhozamot lehet majd zsebre tenni az egy éves lekötés végén, 2013 júniusában. A számolásoknál 500 ezer forintra vizsgáltuk meg a lekötéseket, így a feltételes betéteknél az Erste Bank Kamatbiztos betétje került az első helyre, míg a feltétel nélküliek közt a CIB Bank nyugdíjasok számára meghirdetett betétje vezet.


reálkamatokAz inflációs környezet további csökkenése magával viheti a betéti kamatokat is, vagyis a közeljövőben csökkenhetnek a betéti kamatok. Érdemes lehet kihasználni a kiemelkedően magas hazai reálkamatokat még a csökkenés előtt – viszonyításképpen Németországban közel 0%-os reálkamatokkal találkozhatunk.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Kapcsolódó tartalmak

Céges megbeszélés laptoppal

Nagyot robbantanak a fintech cégek, de mire elég ez?

2018. 06. 23.

Egyre többet lehet ma hallani a fintech cégekről, vagyis az olyan pénzügyi szolgáltatókról, amelyek valamilyen szempontból forradalmasítják a hagyományos pénzügyeket. Az biztos, hogy számos újdonság már rendelkezésre áll, azonban távol...

Szaúd-Arábia nyert, amivel nagyon sok pénz jár együtt

2018. 06. 22.

Fontos döntésre jutott az MSCI, az indexszolgáltató jövő nyártól a feltörekvő piaci indexébe teszi Szaúd-Arábiát. Óriási pénz érkezhet intézményi befektetőktől jövőre az országba, ami jótékony hatással lehet a tervezett olajcég...

Eltörlik a tranzakciós illetéket! Részben.

2018. 06. 21.

2019. január 1-jétől mentesülnek a pénzügyi tranzakciós illeték alól a lakosság által bonyolított átutalások, utalásonként 20 ezer Ft-ig. Megvizsgáltuk, mennyit jelent ez egy aktív számlahasználó ügyfél esetében.  Nézd meg aktuális...

Blogajánló

  • alapblog

    Hétvégi cikkajánló

    Emelkedő ingatlanárak, Bitcoin és robotok e heti ajánlónkban, valamint arról is megnézhet egy videót, hogy nem is azt látjuk a világból, ami a valóság… Jó...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.