Rém egyszerű trükkel növelheted a hozamod

2018. 05. 13. szerző: bankmonitor.hu

Míg sok időt töltünk a megfelelő befektetés megtalálásával, sok esetben elfeledkezünk arról, hogy mennyibe kerül is nekünk az értékpapírszámla fenntartása. Az általunk készített összeállításból kiderül, hogy a nagyobb bankok és brókercégek nagyon eltérően áraznak. Ha érdekel, hogy évente miként spórolhatsz meg 5000-10 000 forintot, akkor nézd meg az összesítésünket. (Cikkünkben 2018.05.14-én frissítettük a Concorde Értékpapírra és az Equilorra vonatkozó számokat).

Bármennyire is szeretnénk magas hozamot, a kezünk meg van kötve, hiszen a befektetések árfolyamára semmilyen hatással nem tudunk lenni. Annyit tudunk tenni, hogy a kockázatviselési hajlandóságunknak megfelelő befektetést választjuk ki, a magasabb kockázat felvállalásával a várható hozam is emelkedik.

De van még egy terület, ahol a kezünkbe vehetjük az irányítást, ez pedig a befektetéssel járó költségek köre. Kellően széles Magyarországon is a paletta, mi döntjük el, hogy kötvényeket, befektetési alapokat vagy részvényeket vásárolunk. Gyűjtésünkben azt mutatjuk be, hogy ha befektetéseket választanánk, akkor a bankok és brókercégek az értékpapírszámlánkat mennyiért tartják fent számunkra.

Ne feledjük, hogy a költségeknek csak egy részét teszik ki az összehasonlításunkban is ismertetett tételek, azon felül akár jelentősebb összeget is kifizethetünk az értékpapírok adásvételekor. Az új EU-s szabályozásnak köszönhetően a költségeket sokkal részletesebben kell bemutatniuk a szolgáltatóknak, ami remélhetőleg növeli az emberek költségérzékenységét.

Megkerülhetetlen az értékpapírszámla

Rendkívül sokan a saját befektetéseik között is tartanak állampapírokat, befektetési alapokat vagy éppen részvényeket, ők tudják, hogy ezekhez a befektetésekhez szükség van egy értékpapírszámlára. Ennek a számlának a fenntartása két különböző költséget vonhat maga után: a számlavezetési díjat és az állományi díjat (amihez mi hozzácsaptuk a letétkezelési díjat is).

A nehézséget az jelenti, hogy a fix számlavezetési díj mellett az állományi díj nagy változékonyságot mutat. Ráadásul utóbbit különböző időtávokon számítják fel, lehet akár havi, negyedéves, de éves elszámolás is. Nyitott szemmel kell járni, mert bőven belefuthatunk abba a csapdába, hogy azt hisszük, olcsó az állományi díj, pedig nem éves alapon van benne a kondíciós listában, hanem havi alapon (ami 12-ed része az évesnek).

A következő táblázatban összegyűjtöttük a különféle költségeket és hogy jobban összevethetők legyenek, havi szintre hoztuk a díjakat. Ez alapján könnyedén összehasonlíthatjuk a saját számlánkat egy rivális szolgáltatóval.

Kár keresni egységes képet, mert nincs. Mind a fix számlavezetési díj, mind az állományi díj tekintetében nagy eltérések vannak a szolgáltatók között. Attól még, hogy valaki nem számít fel fix számlavezetési díjat, még nem mondhatjuk el, hogy olcsó lenne, mert elképzelhető, hogy pont az állományi díjnál fogja kompenzálni magát a cég.

Több olyan cég is található a listán, amely online szerződéskötés és kellő önállóság mellett gyakorlatilag ingyenesen adja az értékpapírszámla vezetést. Azt érdemes szem előtt tartani, hogy az ingyenességért cserébe egy szűkebb termékpalettáról válogathatunk. Cserébe az ingyenes számlavezetésen kívül a befektetési alapok adásvétele is ingyenes lehet, amivel jelentősen feltornászhatjuk az elérhető hozamunkat.

Az is megtalálhatja a számítását, akinek szüksége van a széles kínálatra, akár úgy, hogy több száz befektetési alapból válogathatja ki magának a szimpatikus(aka)t. Az nyilvánvaló, hogy az ingyenességről ebben az esetben le kell mondani, viszont mint mindig, a mondás itt is él, hogy valamit valamiért.

Mennyibe fáj a számlavezetés, ha 1 milliót fektetek be?

A költségek összehasonlító táblázata éppen a komplexitása miatt csak az érme egyik felét mutatja meg. A másik fele az, hogy megnézzük, egy elképzelt, 1 millió forintos értékpapírszámlánál mekkora lesz a szolgáltatók által felszámított vagyonarányos díj.

Azért is jó, ha időnként ránézünk a díjazásra, mert elképzelhető, hogy találhatunk olcsó alternatívát a piacon. Azért sem mindegy, hogy éppen hol kezelik a számlánkat, mert a gyűjtésünk alapján akár tízezer forintnál is többet elkérhetnek a számlavezetésért.

Még akkor is, ha nem a legdrágább szolgáltatót vesszük alapul, hanem az átlagot, akkor is éves alapon egy ingyenes számlával körülbelül 5000 forintot megspórolhatunk. Az 1 millió forintra vetítve mindez 0,5%-ot jelent. Másként fogalmazva, ha a befektetésünk hoz 2%-ot egy évben, akkor ez mind a számlánkon marad és nem csökken le 1,5%-ra a költségek felszámítása után.

Végül hadd jegyezzük meg, hogy a számításokban egy átlagos számlát vettünk alapul. Bőven találtunk arra példát a kutatáskor, hogy az állományi díj változik attól függően, hogy kötvényről, befektetési alapról vagy éppen részvényről beszélünk. Egyes esetekben az ábrán kimutatottnál nagyobb is lehet a költség.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.04.27.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -0,52% 5,77% 5,14% 8,22% 1
  OTP Supra Alap 6,11% 8,30% 4,93% 16,19% 2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Paletta Alap 1,80% 4,78% 5,16% 8,07% 3
  OTP Fundman Alap 5,51% 7,72% n.a. 5,69% 4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 1997.11.17.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap 0,53% 3,16% 4,23% 5,50% 5
  OTP Föld Kincsei Alap 3,93% 14,92% 9,85% 7,07% 6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -2,34% 0,25% 3,71% 4,10% 7
  OTP Trend Alap 10,41% 8,51% 15,12% 13,60% 8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapjai között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

2 Hozzászólás

 1. McDee

  Sajnos (részben legalábbis) félrevezető a cikk, ugyanis az (egyébként valóban nem olcsó) OTP éves számlavezetési díja 0.22%. Ennek időarányos részét terhelik ki negyedévente.

  2018.05.14.05:35

  1. bankmonitor.hu

   Kedves McDee!

   Az OTP hirdetménye alapján azt látjuk, hogy a 0,22%-os díj negyedéves esedékességgel merül fel.

   2018.05.14.08:54

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Mégiscsak boldogít a pénz?

2018. 05. 21.

A mondás úgy tartja, hogy a pénz nem boldogít. Mindenki felhozhatja a saját érveit a téma mellett és ellen, ugyanakkor kétségtelenül van egy pont, ameddig a pénz jelentősen növeli a...

Felmondanád a megtakarításod? Figyelj, hogy rá ne fázz!

2018. 05. 14.

Bárkivel előfordulhat, hogy miután elhelyezte a megtakarításait valami okból kifolyólag mégis szüksége lesz a pénzre. Ugyanakkor a választott befektetéstől függően nagyon eltérő feltételek mellett lehetséges hozzáférni az összeghez. Éppen ezért...

Rém egyszerű trükkel növelheted a hozamod

2018. 05. 13.

Míg sok időt töltünk a megfelelő befektetés megtalálásával, sok esetben elfeledkezünk arról, hogy mennyibe kerül is nekünk az értékpapírszámla fenntartása. Az általunk készített összeállításból kiderül, hogy a nagyobb bankok és...

Ideje izgulni a következő válság miatt?

2018. 05. 12.

1980 óta 4 nagyobb gazdasági visszaesés is volt a világgazdaságban, a legutóbbi és egyben legtöbb országot érintő recesszió pedig 10 éve ütött be. Az eseményeket figyelve felmerül a kérdés, hogy...

Blogajánló

 • alapblog

  Észt tervek

  Csökkentsük az állami alkalmazottak számát 50%-kal, a köztársasági elnököt csak egy ciklusra lehessen megválasztani, legyen még függetlenebb a bíróság. 28 ismert észt üzletember összeállt és...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.