Remek hír! Újra itt az euró alapú magyar állampapír!

 • 2014.03.04.
 • szerző: bankmonitor

Március harmadikától ismét kapható a magyar magánbefektetők egyik nagy kedvence a Prémium Euró Magyar Államkötvény (PEMÁK) – értesült a Bankmonitor.hu. Remek lehetőség ez a megtakarításaikat euróban fialtatni kívánók számára, hiszen ez az állampapír az eurózónás infláció (2014 februárjában ez 0,8 százalék volt) felett 2 százalékos kamatprémiumot fizet.

Miért jó lehetőség?

A PEMÁK újbóli piacra dobás azért is jó hír, mert
a bankok jelenleg nem túlságosan bőkezűek az euróbetéteket illetően. Ha mondjuk
egymillió forintot (ez a jelenlegi 310 forint körüli forint árfolyammal számolva 3226 euró) szeretnék befektetni
3 évre, akkor csak a Sopron Bank Flexi-maxi betétjét találjuk, amelynél
az EBKM mindössze 1,5 százalék. Valamivel bővebb a választék, ha az eurónkat csak egy évre kívánjuk lekötni. Itt az FHB Téli Pénzhozó Euró Betétje
a legjobb ajánlat 2,15 százalékos EBKM-el. A
tíz legjobb banki ajánlat átlagos EBKM-je ugyanakkor rendkívül alacsony, mindössze
1,67 százalék. Látható tehát, hogy a PEMÁK 2 százalék feletti kamatával a legtöbb bank ajánlatával szemben igencsak versenyképes.

Ha kíváncsi vagy arra, a te számlavezető bankod mennyit fizet az euróbetétedre, akkor ide kattintva megnézheted!

Mit kell tudni a PEMÁK-ról?

 • Futamidő: 3 év
 • Alapcímlet: 1 euró
 • Kamatozás: változó. A kamat mértéke a kamatbázisból és a kamat prémiumból áll össze. A kamatbázis a kibocsátáskor meghatározott hónap szerinti euró övezeti infláció.  (Kamatbázis alatt a kamat megállapítás napját kettővel megelőző második hónap és az azt közvetlenül megelőző év ugyanazon hónapja közötti időszakra vonatkozó euró övezeti inflációt kell érteni.) A kamatprémium meghatározására a Nyilvános Ajánlattételben kerül sor. Jelenleg a kamatprémium 2 százalékos. Kamatfizetés félévente van. A kamatbevétel után 16 százalék kamatadót és 6 százalék egészségügyi hozzájárulást kell fizetni.
 • Jegyezhetik: bel- vagy külföldi természetes személyek valamint belföldi jogi személyek és jogi személyiség nélküli társaságok.
 • Megvásárolható: a Magyar Államkincstár Állampénztári Irodáiban vagy a Webkincstáron keresztül.
 • Másodpiac: Ha a 3 éves futamidő vége előtt szeretnénk eladni a PEMÁK-ot, akkor arra is van lehetőség, mert a papírokra a Magyar Államkincstár napi vételi árfolyamot jegyez.

ÁllamPAPÍr kalkulátor

Állampapírok

A maximális befektetési biztonság

Mennyi időre szeretnél befektetni?
Eurót vagy forintot szeretnél befektetni?

Állampapírt a magyar államkincstártól:

 • Ingyenes számlanyitás és vezetés
 • Korlátlan garancia a pénzedre
 • Sorban állás nélkül

Éves hozam

Futamidő

Adataid megadását követően
az Államkincstár szakértője
felhív.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!


A PEMÁK sztoriAz Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 2012. november 20-án kezdte meg a PEMÁK forgalmazását és 3 sorozatot bocsátott ki belőle. Az első sorozatot (2015/X) 200 millió euró értékben hirdette meg 5,1 százalékos kamattal, de akkora volt az érdeklődés iránta, hogy a keretet végül egymilliárd euróra emelték. A forgalmazást végül 2013. januárjában zárták le.

2013. január 27-én indult az új sorozat (2016/X). ennek induló kamata 4,7 százalékos volt. Ebből 950 millió euró értékben bocsátottak ki, forgalmazását 2013. májusában állították le. A harmadik sorozat 2013. május 14-én (2016/Y) került piacra 570 millió euró értékben 3,95 százalékos induló kamattal. Ez a sorozat is a vártnál előbb fogyott el, ezév január elején zárták le a forgalmazását.

Kalkulátorunkkal megnézheted, melyik bank, mekkora kamatot kínál az euróbetétek után!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankbetét
ajánlatok között!

TOVÁBB A KALKULÁTORHOZ

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  16 év drágulása

  Az alábbi infografikánkon az elmúlt 16 év inflációját ábrázoltuk, lebontva néhány érdekesebb KSH termékcsoportra is. Mint látható, az átlagos infláció ez idő alatt összesen 81%...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.