Betöltés

Reménysugár a lakásvásárlóknak a jegybanktól

szerző: Bankmonitor
2018-02-02

Az ingatlanpiac már évek óta emelkedőben van, amiről rendszeresen értesülhetünk a megjelenő statisztikákból is. A jegybank is rendszeresen publikálja a lakásárakra vonatkozó adatait, frissen éppen a 2017 harmadik negyedévre vonatkozóakat tették közszemlére. Ebből megállapítható, hogy az ingatlanpiac dinamikája megtorpanni látszik, de országos szinten még így is 11,5%-kal emelkedtek a lakásárak egy év alatt. Persze nem mindegy az összetétel sem: Budapesten némileg megtorpanni látszik a trend, a vidéki városokban nem igazán változott a helyzet, viszont a községekben jelentősen csökken a dinamika.

Használd hitelkalkulátorunk az igényeidhez legjobban illő ajánlat megtalálásához!

Több hazai szereplő is rendszeresen közzéteszi a lakásár indexeit, amelyeket azóta figyel mindenki árgus szemmel amióta az ingatlanpiac is jelentős emelkedést mutat. Ez a mutató egyébként is fontos az egész gazdaság számára, hiszen a lakosság körében nagyon fontos szerepet tölt be, mint vagyontárgy, ráadásul a pénzügyi rendszer egészséges működésével is kapcsolatban áll. Az ingatlanok a bankok által nyújtott jelzáloghitelek fedezeteként is megjelennek, tehát korántsem mindegy hogyan alakul az értékük.

A jegybank 2016-ban rukkolt elő a saját lakásárindexével, ami az eddig indexek közül az egyik leghosszabb időtávra tekint vissza. Ráadásul az adatokat településtípus szerint is részletezi, ezért jó összehasonlítási alapot ad.

A lakásárak tekintetében nem is annyira az abszolút szint, hanem a változás az érdekes, ezért mi a mutató éves alapú mozgását néztük meg, méghozzá negyedéves alapon (például a friss adat szeptember/szeptember).

Az ábra tanulsága alapján összességében némileg lassulni látszik a lakásárak emelkedése a korábbiakhoz képest, mindenesetre az ország egészét tekintve 11,5 százalékkal kerültek magasabb szintre . A fővárosban az éves növekedés 12,4 százalékos volt, ami az előző időszakhoz képest megtorpanást jelent. A vidéki városokban ezzel szemben az előző időszakhoz hasonlóan 13,3 százalékos volt az emelkedés. Egyedül a községeknél esett vissza érdemi módon a dinamika, hiszen itt 6,3 százalékos emelkedést mértek a korábbi 18 százalékkal szemben.

Ez alapján bejöttek azok a szakértői becslések, amelyek az ingatlanpiac lassulását vetítették előre. A tavalyi év végén még azt lehetett olvasni, hogy 2017 egészében valahol 7-8 százalék közelében lehetett az emelkedés, azonban erről a tényleges adatok csak később fognak megjelenni. Az biztos, hogy az idei évben is tartogat meglepetéseket az ingatlanpiac, de a folyamatok alapján nagy valószínűséggel az emelkedés mérséklődésére lehet számítani.

Kalkulátorunkkal nézz utána, hogy melyik a legkedvezőbb lakáshitel a piacon!

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Új hitelre vagy hitelkiváltásra van szükséged?

BM logo white
Milyen témakörben érdeklődsz?

Látogass el a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel foglalkozó oldalunkra, ahol rengeteg hasznos információt találsz. Kiszámolhatod, hogy a 2019. július 1-től érvényes szabályok szerint mennyi CSOK-ot kaphatsz. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a CSOK-kal kapcsolatos legfrissebb információkról!
Kérjük, vedd figyelembe, hogy a Bankmonitor elsősorban új pénzügyi termék igényléséhez nyújt teljes körű támogatást, és csak olyan meglévő szerződés kapcsán tud segítséget nyújtani, amelyet eredetileg is a Bankmonitor szakértői segítségével kötöttél meg!
Amennyiben nem akarsz új szerződést kötni, és tőlünk függetlenül megkötött szerződésedet, valamint egyéb pénzügyi helyzetedet érintő kérdésed merült fel, Jobb tudni rovatunkból tájékozódhatsz.
Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
A hitelbírálat során a banknál azonnali kizáró feltételt jelent, ha valaki a negatív adóslistán szerepel, így nem kaphat hitelt. Miután megtörtént a tartozás rendezése és egy év eltelik, utána válhat valaki ismét hitelképessé. A témával részletesen foglalkozó írásainkat itt találod: KHR (BAR lista) Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
Köszönjük, hogy regisztráltál hírlevelünkre
Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.