Betöltés

Reménysugár a lakásvásárlóknak a jegybanktól

szerző: Bankmonitor
2018-02-02

Az ingatlanpiac már évek óta emelkedőben van, amiről rendszeresen értesülhetünk a megjelenő statisztikákból is. A jegybank is rendszeresen publikálja a lakásárakra vonatkozó adatait, frissen éppen a 2017 harmadik negyedévre vonatkozóakat tették közszemlére. Ebből megállapítható, hogy az ingatlanpiac dinamikája megtorpanni látszik, de országos szinten még így is 11,5%-kal emelkedtek a lakásárak egy év alatt. Persze nem mindegy az összetétel sem: Budapesten némileg megtorpanni látszik a trend, a vidéki városokban nem igazán változott a helyzet, viszont a községekben jelentősen csökken a dinamika.

Használd hitelkalkulátorunk az igényeidhez legjobban illő ajánlat megtalálásához!

Több hazai szereplő is rendszeresen közzéteszi a lakásár indexeit, amelyeket azóta figyel mindenki árgus szemmel amióta az ingatlanpiac is jelentős emelkedést mutat. Ez a mutató egyébként is fontos az egész gazdaság számára, hiszen a lakosság körében nagyon fontos szerepet tölt be, mint vagyontárgy, ráadásul a pénzügyi rendszer egészséges működésével is kapcsolatban áll. Az ingatlanok a bankok által nyújtott jelzáloghitelek fedezeteként is megjelennek, tehát korántsem mindegy hogyan alakul az értékük.

A jegybank 2016-ban rukkolt elő a saját lakásárindexével, ami az eddig indexek közül az egyik leghosszabb időtávra tekint vissza. Ráadásul az adatokat településtípus szerint is részletezi, ezért jó összehasonlítási alapot ad.

A lakásárak tekintetében nem is annyira az abszolút szint, hanem a változás az érdekes, ezért mi a mutató éves alapú mozgását néztük meg, méghozzá negyedéves alapon (például a friss adat szeptember/szeptember).

Az ábra tanulsága alapján összességében némileg lassulni látszik a lakásárak emelkedése a korábbiakhoz képest, mindenesetre az ország egészét tekintve 11,5 százalékkal kerültek magasabb szintre . A fővárosban az éves növekedés 12,4 százalékos volt, ami az előző időszakhoz képest megtorpanást jelent. A vidéki városokban ezzel szemben az előző időszakhoz hasonlóan 13,3 százalékos volt az emelkedés. Egyedül a községeknél esett vissza érdemi módon a dinamika, hiszen itt 6,3 százalékos emelkedést mértek a korábbi 18 százalékkal szemben.

Ez alapján bejöttek azok a szakértői becslések, amelyek az ingatlanpiac lassulását vetítették előre. A tavalyi év végén még azt lehetett olvasni, hogy 2017 egészében valahol 7-8 százalék közelében lehetett az emelkedés, azonban erről a tényleges adatok csak később fognak megjelenni. Az biztos, hogy az idei évben is tartogat meglepetéseket az ingatlanpiac, de a folyamatok alapján nagy valószínűséggel az emelkedés mérséklődésére lehet számítani.

Kalkulátorunkkal nézz utána, hogy melyik a legkedvezőbb lakáshitel a piacon!

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Mibe fektess havi 50-60 ezer forintot, ha van lakáshiteled?

2018. 12. 12.

Félre tudsz tenni a havi munkabéredből, és betörlesztenéd a lakáshiteledbe? Az előtörlesztés jó megoldás, de mutatunk két másik lehetőséget is! Ha futamidő végéig fix kamatozású, de legalábbis 5-10 éves kamatperiódusú...

Mindenki elfelejtette, hogy a hitelfelvétel veszélyes is lehet?

2018. 12. 11.

10 évvel a hazai lakosság jelentős részét durván megégető hitelválság kirobbanása után újra csúcson van a magánszemélyek hitelfelvétele, és a növekedés 2019-ben is szinte biztosan folytatódik. Mi történt? Mindenki elfelejtette,...

Blogajánló

 • alapblog

  Armstrong és az Uber

  Gondolom, még a profi kerékpársport iránt nem érdeklődő olvasónk is hallott már Lance Armstrong-ról. Armstrong először a rákból való felgyógyulásáról, majd az ezt követő fantasztikus...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.