Részvényárfolyam duplázódás várható?

Részvényárfolyam duplázódás várható?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-10-10
 

10 évvel korábban Németország sikeresen átvészelt egy válságot. Az akkori eszközökkel próbálják megoldani Európa mostani problémáját (egyelőre kevés sikerrel). Az állami szintű adósságok nem csökkennek, miközben magas a munkanélküliségi ráta, és alacsony a gazdasági növekedés. Hogyan tovább? Befektetői szempontból irány Kelet, ahol a részvényárfolyamok akár a duplájára is emelkedhetnek! Magyarország részéről folytatódjék az adósságcsökkentés.

A Németország által erőltetett megszorítások totálisan megbuktak Phipippe Legrain, a London School of Economics professzora szerint. Ma megjelent interjúban a szakember kifejti, hogy Németország 10 évvel ezelőtti intézkedéseit nem tartja akkora sikernek, ráadásul más gazdasági környezetben történt. Az elképzelésével egybevág, hogy hiába van megszorítás 7 éve, nem csökkentek a belső adósságok, nőtt a munkanélküliség, és általánosságban gazdasági stagnálásról beszélhetünk. Az interjú teljes terjedelmében az Alapblogon olvasható.

Magyarország viszont tényleg jobban teljesít! Legalábbis, ha ránézünk a külső adósságunkra ezt szűrhetjük le. (Kattints a képért!) Adósságunk a 2011-es csúcsa óta csökkenésnek indult, és ma a teljes külső adósság GDP 100%-a alá esett. Szépen lassan közelíti a 80%-os határt. Viszont a nettó külső adósságunk ma már csak körülbelül 38% körül van. Ezek mindenképpen pozitív folyamatok.

Kínát viszont egyelőre nem fenyegeti recesszió. A dinamikus, két számjegyű növekedések ugyan valószínűleg már a múlté, de 4-5% körüli GDP bővülés elérhetőnek látszik. Ennek némileg ellentmond, hogy a kínai részvénypiacok alulteljesítőek a válság óta. Olyannyira, hogy a betegágy BUX is jobban teljesít a Shanghai Compositnál. Zsiday Viktor szerint akár duplázódhatnak a részvényárak.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés