Betöltés

Saját céged van? Erre az 3+1 dologra figyelj a biztonságod érdekében!

szerző: Bankmonitor.hu
2016-09-21

Sok vállalkozó elköveti azt a hibát, hogy csak a vállalkozása pénzügyeire koncentrál. Pedig minden vállalkozónak van magánélete, és ahhoz kapcsolódó pénzügyei. Segítünk, hogy vállalkozóként felkészülj többek között a nyugdíjra, egy lakáshitel felvételre, vagy arra az időre, amikor átmenetileg (vagy véglegesen) nem a vállalkozásodból kell megélned.

Természetesen egy vállalkozónak elsődleges a cége sikere. De nem szabad elfelejteni ilyenkor sem, hogy magánszemélyként miként alakítsa a pénzügyeit. Bemutatjuk, hogy mire érdemes figyelned vállalkozóként.

1.) Köss életbiztosítást!

Amennyiben vállalkozást vezetsz, valószínűleg a családi költségvetés bevételi oldalából a te részed nagyobb, mint a párodé. Ráadásul sok vállalkozás nem „önjáró”, nyereségessége nagymértékben függ a tulajdonos/ügyvezető személyétől, azaz tőled. Tehát bármi történik veled, szeretteid nehéz helyzetbe kerülnek. Erre fel kell készülni előre vagy egy nagyobb összegű szeretteid által is hozzáférhető megtakarítással, vagy pedig egy nagyobb összegű életbiztosítással.

De nem jó bármelyik, a piacon lévő életbiztosítás. A befektetési egységekhez kötött (úgynevezett unit-linked) biztosítások, elérési vagy vegyes biztosítások nem feltétlenül megfelelőek. Ezek a biztosítások szinte biztosan drágábbak, mint a csak baj esetén fizető színtiszta kockázati életbiztosítások. Ráadásul például a unit-linked biztosítások jellemzően csak a befektetések aktuális értékét fizetik vissza, maximum néhány millió forinttal megtoldva. Ez pedig kevésnek bizonyulhat a családodnak.

2.) Gondolj a nyugdíjra!

Sokan adóoptimalizációs okokból minimálbérre jelentik be magukat. Márpedig ezzel a lépéssel a várható nyugdíj is minimalizálódik. Amennyiben saját magadnak nagyobb bért is utalsz, akkor is érdemes a nyugdíjas éveidre felkészülni. Főként, ha a vállalkozásból származó egyéb jövedelem és kényelmi funkciók (pl. céges autó) nyújtotta magasabb életszínvonalad nyugdíjba vonulás után is fent szeretnéd tartani.

A három dedikáltan nyugdíjcélú megtakarítások közül kiemelkedik az önkéntes nyugdíjpénztár, amelynél a befizetett összeg automatikusan befektetésre kerül.

Kíváncsi vagy, mennyi nyugdíj-kiegészítést tudsz gyűjteni? Használd keresőnket és kiderül!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
 • Alacsony (átlagban 1% alatti) költség mellett
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?
Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.

Tudj meg mindent az elérhető nyugdíjmegoldásokról!

 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

3.) Kezd el építeni a magánvagyonod is!

Teljesen természetes, hogy a vállalkozás növekedési szakaszánál a nyereséget a vállalkozásba visszaforgatva fialtatod a pénzed. Egy idő után, a vállalkozás érett szakaszában már nem szükségszerűen igényel többlet finanszírozást. Illetve amennyiben mégis, akkor benned is felmerülhet az igény, hogy valami kevésbé kockázatos befektetésed is legyen, mint amilyen egy működő vállalkozás.

Magánvagyonodra akkor is szükséged lehet, ha a vállalkozásod valamiért nem tudja nyújtani a korábbi teljesítményét, vagy akár zátonyra futott. Ilyenkor is élni kell valamiből, illetve akár egy új vállalkozás elindításához is pénzre van szükség.

Természetesen ez a kérdés talán a legösszetettebb. Mennyi vagyont tarts a vállalkozásban, azon belül vagy kívül fektess be, hogyan adózik mindez? Nehéz olyan könyvelőt találni, aki a befektetési lehetőséggel is tisztában van. Márpedig e nélkül nehéz jó döntés hozni. Például az önkéntes nyugdíjpénztárba befizethetsz cégként, és magánszemélyként is. Melyikkel jársz jobban? Cégenként, és akár dolgozónként is eltérhet mindez. Függ attól, hogy milyen bérre vagy bejelentve (adójóváírást ki tudod-e használni), mennyire nyereséges a cég (költségek bevétel aránya), stb…

+1.) Készülj fel a magán lakáshiteledre!

Sokszor felmerül az igény a vállalkozó olvasóink részéről, hogy lakáshitelt vennének fel. Ez nem feltétlenül egyszerű: sokszor évekkel előre fel kell készülni rá. Már hónapokkal a hitelfelvétel előtt meg emelned a bejelentett fizetésed, vagy el kell kezdened osztalékot fizetni magadnak. Amennyiben hitelfelvétel előtt állsz, tanulmányozd át erről szóló cikkünk: Vállalkozó, cégtulajdonos vagy? Így vehetsz fel lakáshitelt.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Mennyi lakáshitelt vehetek fel 2018 októberétől?

2018. 09. 19.

Az MNB megváltoztatta a lakáshitelekre vonatkozó szabályozást. Az alábbiakban bemutatjuk, hogy a jelenlegi kamatok mellett, különböző havi jövedelmeknél mekkora lakáshitelt lehet felvenni októbertől. Mi változik? Korábban lakáshitel felvétele esetén az...

Megvalósítjuk a lakáscélodat!

2018. 09. 14.

A lakáscél megvalósításához elengedhetetlen az önerő megléte. Ennek összegyűjtése sok esetben nem kis feladat. Két konkrét élethelyzetben, két teljesen különböző példán keresztül mutatjuk be, hogy a lakáshitelek felvételéhez hogyan gyűjtheted...

Blogajánló

 • alapblog

  Pénz beszél

  A Sargentini-jelentés lényege Magyarország számára nem a 7-es cikkely szerinti eljárás elindítása, hanem a pénzcsapok potenciális elzárása. A 7-es cikkelyhez kapcsolódó eljárás valószínűleg egyébként is...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.