Betöltés

Saját csapdájukba esnek a bankárok

szerző: Bankmonitor
2016-08-06

Az eurózónában a gazdasági kilátások bizonytalansága miatt az állampapírokban tartott pénzért már évek óta a befektetőknek kell fizetni, azonban a vételi érdeklődés a kötvényekért továbbra is erős. Az Európai Központi Bank számos intézkedésével próbálja a gazdaságokat kihúzni a gödörből, például ő is államkötvényeket vásárol. A nagy kérdés csak az, hogy mennyire lehet sikeres ez a politika. Az Alapblog írása ennek próbált utána járni.

Az Európai Központi Bank 2015-ben indította útjára a kötvényvásárlási programját, korábban elképzelhetetlen módon ő is megjelent a vételeivel az eurózóna országok kötvénypiacain. A havi 60 milliárd eurós vételtől azt várták, hogy a bankokat több hitel kihelyezésére lehet sarkallni, amivel együtt a gazdasági növekedés is beindulhat. Rövidesen rá kellett jönni, hogy a program kiterjesztésre szorul, és komoly akadályok is tornyosulnak előtte, hiszen egyre szűkült az elérhető kötvények köre.

Ebben az évben tovább lépett az EKB, a havi keretet 80 milliárd euróra növelték meg és az államkötvényeken kívül már vállalati kötvényeket is elkezdhettek vásárolni. A britek kilépését hozó népszavazás után a látottak alapján a gyengének tartott országok piacán vásároltak nagyobb mértékben, ami kifejezetten jó hír lehet az olaszoknak. A probléma viszont továbbra sem oldódott meg, a kötvények iránti nagy vételi kedv egy idő után oda vezet, hogy alig lesz mit vennie a jegybanknak. Bővebben foglalkozik ezzel a témával az Alapblog a „Kötvényekből sosem elég” című bejegyzése.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Hogyan válasszunk állampapírt?

2018. 09. 19.

A lakossági állampapírok a hosszú futamidő esetében változó kamatozásúak: prémium és bónusz állampapírok. Éppen ezért nemcsak az éppen aktuális kamatokat, hanem a következő években várható tendenciákat is érdemes figyelembe vennünk...

Az egészségügy helyzete: orvosok határon innen

2018. 09. 15.

A hazai egészségügyben dolgozó orvosok száma 2010 óta emelkedik, a korábbi években viszont stagnálás volt jellemző. Az orvoshoz fordulók száma csökken, az egy főre jutó orvosok száma pedig egyre növekszik....

Vékony jégen táncolunk

2018. 09. 08.

A szörnyű genovai hídomlás után világossá vált, hogy már körülbelül 6 éve tudott a városi tanács a híd rossz állapotáról, mégsem történt olyan beavatkozás, mely emberek tucatjainak életét menthette volna...

Évi 6,4%-os kamat magyar állampapírral

2018. 09. 06.

A magyarok körében méltán népszerűek a lakossági állampapírok, amelyek a biztonságos megtakarítást és a jó kamatot keresőknek egyaránt jó megoldásnak bizonyulnak. Ráadásul az államkincstárnál az állampapírokat ingyenesen tarthatjuk értékpapírszámlán és...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.