Saját csapdájukba esnek a bankárok

szerző: Bankmonitor
2016. 08. 06.

Az eurózónában a gazdasági kilátások bizonytalansága miatt az állampapírokban tartott pénzért már évek óta a befektetőknek kell fizetni, azonban a vételi érdeklődés a kötvényekért továbbra is erős. Az Európai Központi Bank számos intézkedésével próbálja a gazdaságokat kihúzni a gödörből, például ő is államkötvényeket vásárol. A nagy kérdés csak az, hogy mennyire lehet sikeres ez a politika. Az Alapblog írása ennek próbált utána járni.

Az Európai Központi Bank 2015-ben indította útjára a kötvényvásárlási programját, korábban elképzelhetetlen módon ő is megjelent a vételeivel az eurózóna országok kötvénypiacain. A havi 60 milliárd eurós vételtől azt várták, hogy a bankokat több hitel kihelyezésére lehet sarkallni, amivel együtt a gazdasági növekedés is beindulhat. Rövidesen rá kellett jönni, hogy a program kiterjesztésre szorul, és komoly akadályok is tornyosulnak előtte, hiszen egyre szűkült az elérhető kötvények köre.

Ebben az évben tovább lépett az EKB, a havi keretet 80 milliárd euróra növelték meg és az államkötvényeken kívül már vállalati kötvényeket is elkezdhettek vásárolni. A britek kilépését hozó népszavazás után a látottak alapján a gyengének tartott országok piacán vásároltak nagyobb mértékben, ami kifejezetten jó hír lehet az olaszoknak. A probléma viszont továbbra sem oldódott meg, a kötvények iránti nagy vételi kedv egy idő után oda vezet, hogy alig lesz mit vennie a jegybanknak. Bővebben foglalkozik ezzel a témával az Alapblog a „Kötvényekből sosem elég” című bejegyzése.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Kapcsolódó tartalmak

Céges megbeszélés laptoppal

Nagyot robbantanak a fintech cégek, de mire elég ez?

2018. 06. 23.

Egyre többet lehet ma hallani a fintech cégekről, vagyis az olyan pénzügyi szolgáltatókról, amelyek valamilyen szempontból forradalmasítják a hagyományos pénzügyeket. Az biztos, hogy számos újdonság már rendelkezésre áll, azonban távol...

A jegybank teszi a dolgát – De mennyire független?

2018. 06. 18.

Az elmúlt években a magyar jegybank soha nem látott szintekre tudta levinni a kamatok szintjét. Azt természetesen be kell látni, hogy a jegybank tevékenysége egyáltalán nem független a nemzetközi környezettől....

Blogajánló

  • alapblog

    Záróra

    Egy régen neves cuki végleg bezárt, egy másik még csak átmenetileg, mert nincs munkaerő, egy harmadik étterem azt választotta, hogy vasárnap délutántól szerda délig zárva...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.