Betöltés

Sárga csekk, vagy banki megbízás – Hogyan fizessük közüzemi számláink?

szerző: Argyelán József
2019-12-03

Még mindig hatalmas sor áll hó elején a postán, rengeteg magyar ekkor fizeti be közüzemi számláit sárga csekken. Utalhatnánk azokat bankszámlánkról is, de a közhiedelem szerint annak költsége van, míg a postai befizetés – sárga csekken – ingyenesek. De minden esetben igaz ez a feltételezés?

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a bankszámla kalkulátorunk.

Szinte minden magyar átélte már a postai várakozást. Sokunknak ez az élmény valamilyen csekken érkezett számlánk befizetéséhez kapcsolódik. Jelenleg már banki megbízással is lehet számlát fizetni, mellyel rengeteg időt spórolhatunk, ráadásul ezek a megbízási módok ugyanúgy ingyenesek lehetnek.

Csoportos beszedés vagy állandó átutalás

A csoportos beszedést vagy az állandó átutalási megbízást elégséges egyszer megadnunk és a bank, közüzemi szolgáltató minden hónapban le fogja vonni a szükséges pénzt a számlánkról. Így nem kerülhetünk késedelembe, hiszen automatikusan rendezésre kerül – természetesen, ha van elég pénz a bankszámlánkon – az összeg.

De mi a különbség a két megbízási forma között? Állandó átutalásnál megbízást adunk a bankunknak arra, hogy időszakonként – havonta, negyedévente, évente – egy fix összeget utaljon el másik fél részére. Csoportos beszedésnél pedig az adott szolgáltatónak adunk felhatalmazást arra, hogy az adott periódusra érvényes díjtartozásunk levonja a számlánkról. Előbbi fix összegeknél lehet jó megoldás, például a közös költség teljesítésére. Utóbbi pedig a havonta változó rezsi költségeink rendezésére – víz, gáz számla – szolgálhat.

A Bankmonitor Lakosság Bankszámla Kalkulátora szerint van olyan bankszámla Magyaroroszágon, amelyeknél ingyenes tudjuk kifizetni számláinkat csoportos beszedési megbízással akár 2 éven keresztül is.

Netbankos átutalási megbízás

Rendezhetjük számláink netbankos átutalással is. Ebben az esetben ugyan minden hónapban meg kell adnunk a megbízásokat, ugyanakkor ezt megehetjük kényelmesen, otthonról is. Ebben az esetben is rengeteg időt spórolhatunk, hiszen nem kell a postán sorban állnunk. Ha pedig CIB ECO bankszámlát nyitnánk – melyet kizárólag a Bankmonitoron keresztül lehet megigényelni -, akkor 2 éven át díjmentesen tudjuk rendezni számláink akármelyik megoldást választjuk a fenti lehetőségek közül.

Bankfiókban megadott átutalási megbízás

Ez a megoldás valóban nem lenne túl szerencsés. Hiszen innentől kezdve a fiókban kellene sorban állnunk a megbízások megadása előtt, ráadásul ez éves szinten több tízezer forintba is kerülhet. Így se időt, se pénzt nem tudnánk spórolni.

A csekkes befizetés se ingyenes mindig

Vizsgálataink során meglepődve tapasztaltuk, hogy a bizony a csekkes utalásokért is fizetnünk kell. Ez még sok esetben akkor is igaz, ha maga a postai befizetés ingyenes. Több szolgáltató ugyanis jutalmazza azon ügyfeleit, akik elektronikus számlát kérnek. Ők természetesen nem kapnak sárga csekket sem, vagyis mindenképpen valamilyen banki megbízással kell rendezniük a számlájukat.

Van olyan szolgáltató, amely a havi díjából több száz forintot elenged az e-számlázásért, egy másik pedig fixen 1 000 forintot jóváír nekünk, amennyiben december végéig váltunk az elektronikus számlaértesítésre. Ezeket az elmaradt kedvezményeket tekinthetjük a postai számlaértesítő költségének is, mely két év alatt meghaladhatja akár a 15 ezer forintot is. Természetesen ehhez szükséges egy olyan e-mail cím, amelyre megkaphatjuk számlaértesítőink, de ezt a feltételt már sok magyar teljesíteni tudja.

Nem minden a pénzügyi előny

Az elektronikus „közüzemi csekkeknek” nem csak pénzügyi előnye lehet. Megspórolhatjuk a várakozási időt, sőt akár munkaidőn túl, otthonról is kényelmesen intézhetjük számlafizetésünk. Ezzel a döntéssel a környezetet is óvhatjuk, hiszen nem kapunk papír alapú értesítőket. Így csökkenhetjük a papírfelhasználást és védhetjük a fákat is.

Amennyiben kíváncsi vagy, hogy Neked mennyibe kerülne postai csekkfizetésed kiváltása banki átutalással, akkor használd a Bankmonitor Bankszámla Kalkulátorát, amely megmutatja a különböző banki ajánlatokat.

Bankszámla kalkulátor

Milyen bankszámlára van szükséged?
Ft
Ft
db
Ft
db
Legolcsóbb összköltség havonta
Havonta
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő találatot.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Add meg további adataidat és részletesen tájékoztatunk!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Bankkártya vagy készpénz, melyik éri meg jobban?

2019. 11. 22.

A lakossági készpénzállomány egyre magasabb Magyarországon. Ez nagyrészt köszönhető a jelenlegi alacsony hozamoknak, hiszen kevés olyan megtakarítás van jelenleg, ami miatt érdemes lehet pénzünk egy bankban tartani. Ráadásul egy bankszámla...

Éves szinten akár tizedére csökkenthetjük bankszámlánk költségeit

2019. 11. 19.

Nem mindegy milyen bankszámlát választunk, rengeteget spórolhatunk a nekünk megfelelő konstrukció megtalálásával. Ennél azonban még fontosabb lehet, hogy milyen szolgáltatásokat használunk. Akár tizedére is csökkenhet bankszámlánk költsége, ha netbankon keresztül...

Blogajánló

 • alapblog

  Fogy a fiatal!

  Az előző ábránkon megnéztük, hogy a tanulók száma hogyan alakul 1960 óta. Itt a teljes fiatal korosztályt nézzük meg és aggódunk tovább a nyugdíjrendszerünk miatt.... The post Fogy a fiatal! appeared first on alapblog.

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.