loading

Sárga csekk, vagy banki megbízás – Hogyan fizessük közüzemi számláink?

Még mindig hatalmas sor áll hó elején a postán, rengeteg magyar ekkor fizeti be közüzemi számláit sárga csekken. Utalhatnánk azokat bankszámlánkról is, de a közhiedelem szerint annak költsége van, míg a postai befizetés – sárga csekken – ingyenesek. De minden esetben igaz ez a feltételezés?

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a bankszámla kalkulátorunk.

Szinte minden magyar átélte már a postai várakozást. Sokunknak ez az élmény valamilyen csekken érkezett számlánk befizetéséhez kapcsolódik. Jelenleg már banki megbízással is lehet számlát fizetni, mellyel rengeteg időt spórolhatunk, ráadásul ezek a megbízási módok ugyanúgy ingyenesek lehetnek.

Csoportos beszedés vagy állandó átutalás

A csoportos beszedést vagy az állandó átutalási megbízást elégséges egyszer megadnunk és a bank, közüzemi szolgáltató minden hónapban le fogja vonni a szükséges pénzt a számlánkról. Így nem kerülhetünk késedelembe, hiszen automatikusan rendezésre kerül – természetesen, ha van elég pénz a bankszámlánkon – az összeg.

De mi a különbség a két megbízási forma között? Állandó átutalásnál megbízást adunk a bankunknak arra, hogy időszakonként – havonta, negyedévente, évente – egy fix összeget utaljon el másik fél részére. Csoportos beszedésnél pedig az adott szolgáltatónak adunk felhatalmazást arra, hogy az adott periódusra érvényes díjtartozásunk levonja a számlánkról. Előbbi fix összegeknél lehet jó megoldás, például a közös költség teljesítésére. Utóbbi pedig a havonta változó rezsi költségeink rendezésére – víz, gáz számla – szolgálhat.

A Bankmonitor Lakosság Bankszámla Kalkulátora szerint van olyan bankszámla Magyaroroszágon, amelyeknél ingyenes tudjuk kifizetni számláinkat csoportos beszedési megbízással akár 2 éven keresztül is.

Netbankos átutalási megbízás

Rendezhetjük számláink netbankos átutalással is. Ebben az esetben ugyan minden hónapban meg kell adnunk a megbízásokat, ugyanakkor ezt megehetjük kényelmesen, otthonról is. Ebben az esetben is rengeteg időt spórolhatunk, hiszen nem kell a postán sorban állnunk. Ha pedig CIB ECO bankszámlát nyitnánk – melyet kizárólag a Bankmonitoron keresztül lehet megigényelni -, akkor 2 éven át díjmentesen tudjuk rendezni számláink akármelyik megoldást választjuk a fenti lehetőségek közül.

Bankfiókban megadott átutalási megbízás

Ez a megoldás valóban nem lenne túl szerencsés. Hiszen innentől kezdve a fiókban kellene sorban állnunk a megbízások megadása előtt, ráadásul ez éves szinten több tízezer forintba is kerülhet. Így se időt, se pénzt nem tudnánk spórolni.

A csekkes befizetés se ingyenes mindig

Vizsgálataink során meglepődve tapasztaltuk, hogy a bizony a csekkes utalásokért is fizetnünk kell. Ez még sok esetben akkor is igaz, ha maga a postai befizetés ingyenes. Több szolgáltató ugyanis jutalmazza azon ügyfeleit, akik elektronikus számlát kérnek. Ők természetesen nem kapnak sárga csekket sem, vagyis mindenképpen valamilyen banki megbízással kell rendezniük a számlájukat.

Van olyan szolgáltató, amely a havi díjából több száz forintot elenged az e-számlázásért, egy másik pedig fixen 1 000 forintot jóváír nekünk, amennyiben december végéig váltunk az elektronikus számlaértesítésre. Ezeket az elmaradt kedvezményeket tekinthetjük a postai számlaértesítő költségének is, mely két év alatt meghaladhatja akár a 15 ezer forintot is. Természetesen ehhez szükséges egy olyan e-mail cím, amelyre megkaphatjuk számlaértesítőink, de ezt a feltételt már sok magyar teljesíteni tudja.

Nem minden a pénzügyi előny

Az elektronikus „közüzemi csekkeknek” nem csak pénzügyi előnye lehet. Megspórolhatjuk a várakozási időt, sőt akár munkaidőn túl, otthonról is kényelmesen intézhetjük számlafizetésünk. Ezzel a döntéssel a környezetet is óvhatjuk, hiszen nem kapunk papír alapú értesítőket. Így csökkenhetjük a papírfelhasználást és védhetjük a fákat is.

Amennyiben kíváncsi vagy, hogy Neked mennyibe kerülne postai csekkfizetésed kiváltása banki átutalással, akkor használd a Bankmonitor Bankszámla Kalkulátorát, amely megmutatja a különböző banki ajánlatokat.

Kapcsolódó tartalmak
ingyenes-bankszamla

Feleslegesen fizetsz a bankodnak!

Miközben mindenki arra panaszkodik, hogy évente milyen nagy összegeket fizet ki a bankszámlájával kapcsolatos szolgáltatásokra, a többség a kisujját sem mozdítja azért, hogy csökkentse a kiadásait. Pedig egy olvasónknak percek...

Blogajánló
  • KonyhaKontrolling Így költsd el az első milliárdod!

    Az amerikai sportolók a középiskolában és az egyetemen nem kapnak fizetést, de utána egész életük gondtalanul telik, ugye? Sajnos sokszor nem. Sőt, nagyon sok profi sportoló megy csődbe a profi karrierje után. Éppen ezért készít a GQ sports videót arról, hogy hogyan költik el a profi sportolók az első millió dollárjukat (ami ugyan kevesebb, mint Tovább olvasom "Így költsd el...

  • Haszon.hu Átmeneti pláza és iskolazár? Ennyit tudunk az ötletről

    Meg kell fontolni a plázák és az iskolák rövid időre történő bezárását a jelenlegi járványhelyzetben. Erről a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője beszélt a Hír TV-nek. Galgóczi Ágnes elmondta, az új vírusmutációk agresszív terjedése miatt csökkenteni kell az emberek közötti kontaktusok számát, és már egy kéthetes zárás is komoly eredményeket hozhat. A szakember szerint az általános iskolákban is digitális oktatásra...