Semmi gond, csak a nyugdíjad múlik a jó portfólió kiválasztásán

szerző: Kerezsi Tibor
2018. 06. 07.

Szerencsére mára már a nagyobb pénztárak átlagosan négy választható portfóliót kínálnak a tagjaiknak. De melyiket érdemes választani nyugdíjtól távol, és melyiket közvetlenül előtte? Egyáltalán mire jó a választható portfóliók rendszere?

Használd nyugdíj-megtakarítás kalkulátorunk, és megtudhatod, mennyivel egészítheted ki a nyugdíjad!

A Magyarországon működő 38 önkéntes nyugdíjpénztárból mindössze 14 kínál több befektetési lehetőséget is pénztártagjainak. A nagy nyugdíjpénztárak általában három portfóliót (klasszikus, kiegyensúlyozott és növekedési, nem feltétlen ilyen elnevezésekkel) kínálnak a tagjaiknak. Létezik olyan nagyobb pénztár, ahol mindössze kettő portfóliót tartanak fenn, de egyes pénztárakban akár 5 közül is lehet válogatni (átlagosan közel 4 portfóliót kínálnak azok a pénzárak, ahol választható portfólió rendszer működik). De miért jó nekünk, és melyiket érdemes választanunk?

Ahol nincs választás

A pénztárak több, mint 60%-ában egyáltalán nem lehet portfóliót választani. Ez nem csak azért nem szerencsés, mert az átlagos egy portfóliós pénztár teljesítménye több, mint 1%ponttal kevesebb, mint egy átlagos nyugdíjpénztári portfólió teljesítménye. Hanem azért sem, mert így nem lehet az élethelyzetünknek, illetve habitusunknak megfelelő befektetést kiválasztani.

Miért jó a választható portfólió rendszer?

Amennyiben nekünk meg is felelne az egy portfóliót nyújtó pénztár által kínált befektetés kockázati szintje, akkor sem biztos, hogy ez mindig így lesz. Gondoljuk csak bele: egészen más típusú befektetések illenek egy pályakezdőnek, illetve a közvetlenül a nyugdíj előtt állónak. Korábban a magánnyugdíjpénztárak is automatikusan besorolták a pénztártagjaikat az életkoruk alapján (amennyiben nem választottak maguknak a belépők). Aki még messze áll a nyugdíjtól, az nyugodtan vállalhat kockázatot, míg aki nemsokára nyugdíjba megy, annak nem szabad kockáztatnia.

A kockázatok valóban megjelennek az önkéntes nyugdíjpénztáraknál, mert nem csak állampapírba fektetnek, hanem egy komplett portfólióba. Természetesen, ha mi magunk nem tudunk elviselni még egy átmeneti veszteséget sem, akkor hiába vagyunk távolabb a nyugdíjtól, érdemes egy kevésbé kockázatos portfóliót választani.

Tudni szeretnéd, mekkora összeget tudsz összegyűjteni nyugdíjig? Használd kalkulátorunkat és kiderül!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
 • Alacsony (átlagban 1% alatti) költség mellett
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?
Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.

Segítünk megtalálni a számodra legjobb NYUGDÍJMEGOLDÁST

 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ
 • Elmondjuk mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Klasszikus portfólió

Ez a három portfóliós rendszer legkevésbé kockázatos választása. Tavalyi évben átlagosan valamivel több, mint 3%-ot hozott egy ilyen portfólió. Jó észben tartani, hogy az alacsony hozamok miatt elképzelhető, hogy 2018-ban még ennyit sem fognak teljesíteni. Tipikusan nyugdíj előtt közvetlen (pár évvel) állóknak javasolható. A befektetések zöme (néhány pénztár esetén egésze) magyar állampapírba kerül.

Kiegyensúlyozott portfólió

Ez a portfólió az óvatos duhajok igényeit szolgálja ki. Jóval magasabb itt már a részaránya a kockázatosabb befektetéseknek, de még általában bőven 50% alatti. Akiknek már közeleg a nyugdíj (nem közvetlen előtte állnak), azoknak megfelelő választás lehet ez a portfólió. Illetve azoknak, akik ugyan messze vannak a nyugdíjtól, de nem szeretnek kockázatot vállalni, vagy még nyugdíjasként sokáig fent szeretnék tartani az önkéntes nyugdíjpénztári tagságukat (nem vennék fel rögtön a megtakarításaikat nyugdíjba vonulásukkor).

Ne feledjük döntés előtt, hogy befektetőként eddig el voltunk kényeztetve, és állami garanciával, vagy minimális kockázattal infláció felett magas (úgynevezett reál-) hozamot letett elérni forint alapon. Ez megváltozni látszik, és reálhozam eléréshez valamekkora kockázatot fel kell vállalni. Erre hivatottak a kiegyensúlyozott portfóliók.

Növekedési portfólió

Akinek hosszú évek, évtizedek vannak még hátra a nyugdíjazásáig, az nyugodt szívvel választhatja a növekedési portfóliót. Ugyan ennek van a legnagyobb kockázata (a három portfóliós modellből), de tankönyv szerint hosszú távon megéri kockázatot vállalni (ez 2017-ben az átlaghozamokból is kitűnik). Itt az állampapírok aránya jóval alacsonyabb, mint 50%. És kockázatosabb befektetésből is többet tartalmaznak az ilyen típusú portfóliók.

Egyéb portfóliók

Egyes pénztárak a fenti portfóliókon kívül is kínálnak 1-2 választási lehetőséget. Ezek jellemzően nagyobb kockázatot felvállaló befektetések, így őket azoknak lehet ajánlani, akik jól bírják a kockázatot, és nyugdíjas éveikben a nyugdíj-kiegészítést nem csak az önkéntes nyugdíjpénztárból várják.

De ugyanúgy előfordul még a klasszikus portfóliónál kisebb kockázatot nyújtó portfólió is. Ez azoknak lehet segítség, akik közvetlenül (akár éven belül) nyugdíjba mennek, illetve járadék formájában kérték az összeget, és számukra fontosabb a kiszámíthatóság, mint a reálhozam.

Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy bizonyos pénztárak egybeolvadtak másokkal, és ilyen pénztáregyesülések is szülhetnek újabb, a három portfóliós rendszeren kívüli befektetési lehetőségeket. Ilyenkor azonban nem árt fejben tartani, hogy sokszor az egy portfóliós rendszert üzemeltető pénztárak átvett befektetéseit találhatjuk meg az átvevő pénztárnál. A pénztár vezetése azonban dönthet úgy, hogy átvétel után egyes portfóliókat összevon, logikusan az egymáshoz befektetési politikában legközelebb esőket.

Szeretnéd tudni, hogy honnan és miből lesz nyugdíjad? A Bankmonitor.hu Nyugdíjkalkulátora megmutatja másodpercek alatt, hogy mire lesz elég a megtakarításod. Ráadásul kollégáink mindhárom nyugdíjcélú megtakarítás előnyeit, hátrányait ismerik. Kérdezz minket, és ingyenesen segítünk kiválasztani a számodra legmegfelelőbb nyugdíjcélú megtakarítást és a szerződéskötést is megkönnyítjük számodra!

Állami támogatás, elérhető többlet nyugdíj, költségek…

 • Nyugdíjcélú megtakarítással kapcsolatos kérdésed van? Mi tudjuk a választ!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Vihar ide, vihar oda, a nyugdíjpénz jó helyen van!

2018. 06. 20.

Az év első fele alapján az önkéntes nyugdíjpénztárak hozamai nem lesznek olyan kiválóak, mint az utóbbi években. Ennek oka, hogy a kötvények és a részvények felett is borús fellegek gyülekeznek....

Nyugdíj: az nyerte a legtöbbet, aki a legkevesebbet vesztette

2018. 06. 17.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak tagjai jobb, ha felkészülnek: a tavalyi bődületes 10% feletti teljesítmény után, idén sokkal szerényebb teljesítménnyel kell majd beérniük. Sőt, ha minden így marad, akkor veszteséget fognak elkönyvelni...

Emelkedni fog a nyugdíjkorhatár? Megmutattuk a héten!

Pénzügyi döntések a hitelfelvétel után, elszálló nyugdíjkorhatár. Többek között ezekkel a témákkal foglalkoztunk a héten és most egy kis ízelítőt is adunk belőlük. Heti összefoglalónk következik! Használd nyugdíj-megtakarítás kalkulátorunk, és megtudhatod,...

Elszáll a nyugdíjkorhatár, de több nyugdíjunk lesz?

2018. 06. 15.

Egy friss elemzés rendkívül erős megállapítást tett, eszerint olyan kemény helyzet elé állítja a társadalom öregedése a nyugdíjrendszert, hogy 2015 és 2050 között az OECD országokban átlagosan 8,4 évvel kellene...

Blogajánló

 • alapblog

  180 ezer forint nettóért sem

  Nem tudsz valakit, aki beállhatna ide?  – kérdezte ismerősöm keservesen, aki kisboltjában tulajdonosként a pult mögött állt. Nem a munkára panaszkodott ő, de ha tulajdonosként...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.