loading

Senkinek nem kell már ilyen lakáshitel!

A Duna House adatai szerint 2018 végére szinte teljesen kikoptak a változó kamatozású lakáshitelek, az utolsó negyedévben százból mindössze 1-3 adós vállalta be az ezzel járó kamatkockázatot. Érthető, hiszen ezeknél nagy a kamatkockázat, ráadásul a 10 évre fixált hiteleknél óriási a bankok versenye, ami az árazásukra is jó hatással van.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Egy lakáshitel felvétele mindenképp jár valamennyi kockázattal, hiszen 10-20 évre köteleződsz el, addig pedig sok változás történhet a családodban, az egészségedben vagy éppen a munkádban, de az ország vagy akár az egész világ gazdasági és pénzügyi viszonyai is a feje tetejükre állhatnak. Ezeket a kockázatokat azonban érdemes külön kezelned! 

1. Ha változás áll be az életedben

Az első fontos lépés, hogy rendelkezz megfelelő pénzügyi tartalékkal, illetve olyan törlesztőrészletet vállalj be, amit biztosan teljesíteni tudsz hosszú távon is. A pénzügy tartalék az összes havi kiadásod 3-6-szorosa legyen, vagyis ha a családod havi 400 000 Ft-ból él meg havonta (rezsivel, hiteltörlesztőkkel stb.), akkor 1,2-2,4 millió Ft tartalékot érdemes képezned. Fontos, hogy a tartalékodhoz gond nélkül, bármikor hozzáférj, vagyis ne olyan lekötés legyen, aminek idő előtti feltörésekor elúszik a pénzügyi előny.

Ha nincs kellő tartalékod, de mégis csökkentenéd a kockázataidat, akkor köthetsz a lakáshiteled mellé hitelfedezeti biztosítást, ami munkanélküliség, keresőképtelenség, betegség és halál esetén fizet, az ára pedig a szolgáltatási kör függvényében a havi törlesztő 3-8%-a lehet. 100 000 Ft-os havi törlesztőnél tehát nagyjából 8 000 Ft plusz kiadást jelent egy minden fontosabb kockázati eseményre kiterjedő védelem.

2. Ha megváltozik a gazdasági és pénzügyi helyzet

Az elmúlt évtizedekben megtanulhattuk, hogy a világ gazdasági és pénzügyi rendszerei állandó változásban vannak, ezek pedig az átlagemberek életét is felforgatják. Anélkül, hogy részletesen belemennénk az okokba, egyértelmű, hogy a hiteleseket most leginkább egy kamatemelés érintené rosszul, ami megnövelheti a havi törlesztőket is.

Kamatemelés a kamatperiódusok között történhet, vagyis annál kiszámíthatóbb egy hitel, minél hosszabbak a kamatperiódusok: általában 1, 5, 10 vagy 15 évről van szó. Ebből a szempontból a “végig fix” hitelek természetesen a legkiszámíthatóbbak, hiszen itt egész futamidő alatt változatlanok a törlesztők. 

Éppen ezért érthető, hogy a Duna House statisztikái szerint az adósok csak 1-3%-a választ magának 5 évnél rövidebb időre fixált hitelt. Az emberek egyre inkább a hosszabb, 10 éves vagy ennél tovább fixált kamatú hitelek felé fordulnak, ezek aránya Budapesten a 2018 első negyedévi 23%-ról 69%-ra nőtt az év végére. Nyugat-Magyarországon és Kelet-Magyarországon még magasabb, 77 illetve 76%-os az arányuk. Jól látszik, hogy míg 2018-ban az 5 éves kamatperiódus volt a sláger, addig most a 10 éves kamatfixálás a legnépszerűbb.

Mindez két dologra vezethető vissza:

1. Az emberek hosszabb időre szeretnék bebiztosítani a hitelkamatukat, mert szeretnél elkerülni a havi törlesztőjük emelkedését. Nézd meg ITT az aktuális lakáshitel-ajánlatokat, hogy megtaláld a számodra legkedvezőbbet!

2. A 10 éves kamatperiódusú hiteleknél legnagyobb a bankok versenye. Így nagyon alacsony kamatokat láthatunk. Jól mutatja ezt, hogy míg a 10 évre fixált hiteleknél a TOP10 ajánlat legolcsóbb és legdrágább havi törlesztőjében csak 2 623 Ft a különbség, addig a végig fix hiteleknél ugyanez 11 484 Ft. (10 millió Ft hitelösszeget és 20 éves futamidőt vizsgáltunk.) 

A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátor TOP3 hitelajánlatának átlagos törlesztője és THM-e eltérő kamatperiódusok esetén:  

5 éves kamatperiódus: 58 079 Ft/hó, 3,63% THM
10 éves kamatperiódusnál: 62 576 Ft/hó, 4,39% THM
végig fix kamat: 68 8832 Ft/hó, 5,74% THM

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
millió Ft hitel évre

Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el lakáshitel
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
 • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
 • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Kapcsolódó tartalmak
Rekord összegű lakáshitelt folyósítottak márciusban!

Soha nem folyósítottak annyi lakáshitelt a bankok, mint  2021. márciusában. A Bankmonitor várakozásainak megfelelően az egy hónap alatt kifizetett hitelösszeg meghaladta a 100 milliárd forintot. De jól teljesített a személyi...

Blogajánló
 • alapblog Durran a SPAC buborék?- De buborék ez egyáltalán?

  Reneszánszukat élik napjainkban a „biankó csekk cégek” utódjaiként ismert SPAC-ok, de sokan szkeptikusak velük kapcsolatban, egy újabb buboréktól tartanak. Az egymillió dolláros kérdés viszont az,...

 • KonyhaKontrolling Ha az interneten azt mondták, biztos igaz!

  Azt már tudjátok, hogy a könnyű pénz mindig is érdekelt. Az interneten járva pedig rendszeresen botlok bele a legnagyobb (ön-) átverésekbe (na jó, keresem őket). Benne vagyok különféle csoportokban, de lassan már a legnagyobb hirdetőportálok is megtanulják, hogy mit kell nekem mutatni. Iratkozz fel a youtube csatornámra (1000 feliratkozó a cél 😉 ), ott hétről-hétre Tovább olvasom "Ha az interneten...

 • Haszon.hu Az IKEA néhány nap múlva újraindítja a „Bútorok második élete” szolgáltatást

  A lakberendezési lánc tavaly indította el ezt a szolgáltatást Magyarországon. A lényeg az, hogy a vásárlók visszavihetik az IKEA-ban vásárolt használt, de biztonságos állapotban lévő bútorokat, a továbbértékesítésből befolyó összeget pedig levásárolhatják. A vállalat a környezetvédelemre fókuszáló, körkörösnek nevezett programban az új tulajdonosnak egy éves garanciát is biztosít a termékekre, kivéve azokra a sérülésekre, amelyek már a bútor eladásakor is...