Betöltés

Sikertörténetek, melyek fenekestül forgatják fel az életünket

szerző: Bankmonitor.hu
2016-08-17

Képzeljünk el egy világot, ahol a fotelből ülve tudok bankszámlát nyitni, a sarki közértbe járok pénzt kivenni, egy egyszerű sms-sel utalok át pénzt, és a mobilom tanácsára a hónap végéig szép summát spórolhatok meg. Ez a mai valóság, és még csak a digitális forradalom elején tartunk. Íme 6 cég, ami megváltoztatja a jövőnket.

Ma már elképzelhetetlen az élet az okostelefonok nélkül, kutatások szerint átlagosan egy nap három órát töltünk a kütyük nyüstölésével, míg 5 éve egyetlen óráról beszélhettünk. Egyre több területre tör be a mobil, ma már befolyásolja, miként dolgozunk, utazunk, olvasunk, beszélgetünk, vásárolunk és sorolhatnánk.

Az egyszerűség-gyorsaság-megbízhatóság hármas könnyen megfogja a felhasználókat, a fiatalabb korosztály pedig egyenesen kiköveteli magának, hogy a jól bevált szolgáltatások például a bankolásban is visszaköszönjenek. Még a folyamat elején tartunk, de megkérdőjelezhetetlen, hogy a digitális bankolásé a jövő. Hiszen ki akarna órákat eltölteni egy bankfiókban, hogy számlát nyithasson vagy hitelt vegyen fel, ha ezt egy másik cégtől percek alatt megkapja és méghozzá sokkal olcsóbban.

A kereskedelmi bankok is ebbe az irányba mennek, de ők jellemzően csak követők tudnak lenni, az élen az olyan kisebb technológiai cégek állnak, melyeket egyre nagyobb figyelem övez. A következőkben sorra vesszük azokat a nagyobb nemzetközi neveket, amelyek befektetői oldalról a legtöbb figyelmet kapták és legtöbb pénzt kalapozták össze.

digitalbank160816Atom Bank

A listát a brit mobilbank vezeti, amely az első kizárólag digitális platformon keresztül elérhető bank volt az országban. Most áprilisban indultak el az első termékükkel, ami két megtakarítási ajánlat volt (egy évre 2%, két évre 2,2% kamat). A tervekben a banki termékek széles palettája tűnik fel, a folyószámla mellett kölcsönökkel és jelzáloghitelekkel is foglalkoznának, viszont ezek bevezetése csúszott a tulajdonosváltás miatt.

Áprilistól kezdve az alkalmazás iPhone-on volt először elérhető, az app gyakorlatilag azt jelentette, hogy saját kis bankfiókot kaptunk a kezünkbe. A digitális banknak egyetlen egy fiókja sincsen, és masszív call centerre sem kell költeniük, hiszen az ügyfelekkel való kapcsolattartást az alkalmazáson keresztül lehet intézni.

Starling

Még el sem indult a szolgáltatásával, de máris az egyik legnagyobb reménységként tartják számon a brit Starlingot. A céget az az Anne Boden vezeti, aki több mint 30 éves banki tapasztalattal bír és konkrét elképzelése van a bankolás jövőjéről. Véleménye szerint a nagy bankok túl sok mindent csinálnak, miközben a cél a Starling számára, hogy egyvalamiben igazán jók legyenek.

Ennek megfelelően 2017 elején csak folyószámla szolgáltatással indulnak el, ami képes lesz kapcsolódni a különböző fizetési rendszerekhez. Boden szerint ez az a terület, amit a mobilon kiválóan ki lehet szolgálni és itt van a legnagyobb esély arra, hogy valami nagyon újat adjanak a felhasználóknak. Az Atom Bankhoz képest ez óriási különbség, arra csak az idő fogja megadni a választ, hogy melyik elképzelés lesz a befutó.

Number 26

Nagy előnye a berlini cégnek, hogy otthon a fotelből lehet számlát nyitni (mindössze 8 perc alatt), egyszerűen csak egy videó hívásra van szükség, és a cég képviselőjének kell bemutatni az útlevelünket. Utána csak a számlánkra kell utalni és küldik is a MasterCard kártyánkat. Idővel mindenre akarnak lőni, a megtakarításoktól kezdve a hiteleken át a biztosításokig minden elérhető lesz a mobil alkalmazásukban.

Mindössze 2015 elején indult el korlátozásokkal a szolgáltatásuk, de már több mint 200 ezer ügyfelük van 8 országban. A felfutás magyarázata, hogy a számlanyitás és -fenntartás díjmentes, egyedül a Mastercard díjaiból kapnak egy meghatározott összeget. Ráadásul külföldön is extra költségektől mentesen használhatjuk a kártyát. Az már csak hab a tortán, hogy az N26-t lehetővé teszi a készpénzfelvételt például a Penny boltokban, de néhány másodperc alatt sms vagy e-mail segítségével küldhetünk pénzt is egy ismerősünknek.

Tandem

A briteknél egyre több szereplő tűnik fel a színen, közöttük az egyik legtöbb pénzt összekalapozó cég a Tandem, ami a nevének megfelelően egyfajta közösségi bankként akar működni. A banki engedélyt már megkapták, viszont a mobilbankukkal hivatalosan 2017 elején indulnak majd el. Különlegességük, hogy már a tervezés fázisába bevonták a nagyközönséget, a részvények egy kisebb részét több ezer befektető vásárolhatta fel és az ő szavuk is számítani fog a végső induláskor. Ezentúl közösségi pénzgyűjtést is szerveztek, a megcélzott 1 millió fontos célt 15 perc alatt össze tudták hozni.

A céljuk az, hogy az emberek pénzügyeit gatyába rázzák. A britek 90%-a a hónap végére kifut a pénzéből, pontosan ezért egy olyan mobilalkalmazásra van szükség, ami megmutatja, hogy mikor fogyhat el a pénzünk, mit tehetünk ellene és ha ez bekövetkezne, akkor mi lehet a megoldás. A tervek szerint részletesen lehet követni majd a kiadásokat, a közüzemi számláktól kezdve, a hitelkártya törlesztőn át a mobil számláig. Végső soron akár éves szinten 2500-3000 fontos megtakarítás is összehozható, ha tartjuk magunkat a tervekhez.

Moven

A tengerentúlon korábbra tehető a mobilbankok indulása, a Moven már 2013 nyarán megjelent az alkalmazásával, igaz csak korlátozott funkciók mellett. A logika nagyon hasonló volt, mint egy edzésen használatos alkalmazásnál, csak jelen esetben nem az edzésről és a teljesítményünkről kapunk vissza minden adatot, hanem a számlaforgalmunkról és az egyenlegünkről. A lényeg, hogy felhasználóbarát módon mutassa be az app a pénzügyi helyzetünket, miközben minden egyéb kényelmi funkciót (például sokféle fizetési és utalási módot) megkapunk.

Fontos eltérés az európai mobilbankokhoz képest, hogy a kinti cégek a bankszektorban meglévő korlátok miatt hivatalos banki licenszet nem szereztek, inkább úgy oldották meg a működésüket, hogy banki partnerséget kötöttek. A Moven is így tett a CBW Bankkal, de ez semmiben sem korlátozta.

Simple

Az összes feltüntetett banki „kihívó” közül a Simple volt az első, aki elindult a szolgáltatásával. Rögtön a válság után alapították, és 2012-ben már ha korlátozásokkal is, de bevezették a terméküket. Hasonlóan a Movenhez ők is banki partnerséggel biztosítják a működésüket, esetükben a Compass Bank és a Bancorp Bank, aki a banki szolgáltatásokat nyújtja.

A cég nevéből adódóan is a céljuk az volt, hogy az emberek életét megkönnyítsék, méghozzá a pénzügyek jobb átláthatóságán keresztül. Többek között valós időben követhetjük a bankszámlánk egyenlegének alakulását, könnyedén meghatározhatunk megtakarítási célokat, aminek az elérése sokkal könnyebb lesz. Egy átlagos 35 év alatti amerikai az éves jövedelménél többet költ 2%-kal, míg a Simple felhasználók körében éves szinten 10% volt a megtakarítás mértéke, vagyis a célokat sikerült elérni a friss számok alapján.

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Hogyan használd a hitelkártyádat?

2019. 02. 19.

A fejlett Nyugaton, mind Amerikában, mind Nyugat-Európában elterjedt a hitelkártyák használata. Vajon valaha idehaza is utolérjük őket ebben? Mégis mire lehet jó, ha lesz hitelkártyád? Kinek lehet érdemes használnia? Mik...

karácsonyi ajándék

Bankfiókok ünnepi nyitva tartása

2018. 12. 21.

Az év vége mindig nehéz időszak abból a szempontból, hogy ilyenkor a bankfiókok is alacsony fordulatszámon működnek. Ezért, ha ügyet intéznél, esetleg pénztárnál vennél fel vagy fizetnél be pénz, akkor...

Mobilon keresztül is tarol a személyi kölcsön

2018. 04. 11.

Ma már olyan világot élünk, hogy nemcsak egy hírt tudunk elolvasni a mobilunkon, vagy éppen megnézni történt-e valami a közösségi hálón, hanem akár egy alkalmazáson keresztül személyi kölcsönt is percek...

Blogajánló

  • alapblog

    Az MNB figyeli az extraprofit-vadászatot

    A Világgazdaság üzleti napilap mai nyomtatott lapszámában olvashat arról, hogy „Az MNB figyeli a lombardhitel-állományt”. A cikk bemutatja, hogy a (júliusi) statisztikák szerint a MÁP...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.