SMS az adóhivataltól – Vigyázz, átvernek!

 • 2015.10.25.
 • szerző: bankmonitor

„Jár vissza pénz, csak pár bankkártya adatot kell megadni!” Számos ügyfélnek okoztak jelentős anyagi kárt a csalók ezzel a mondattal – figyelmeztet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közös közleménye. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a számlavezető pénzintézetek és az államigazgatási intézmények egyike sem kéri az elektronikus ügyintézéshez az egyedi azonosítóinkat (például a PIN-kód) telefonon, sms-ben vagy e-mailen keresztül. Aki ilyen álcázott megkereséssel találkozik, az ne dőljön be a könnyű pénz ígéretének, hanem értesítse az érintett szolgáltatót.

Visszajár az adóból: üzenik a NAV nevében a csalók

Az új módszerek egyike, hogy az adóhatóság nevében küldött sms üzenetben adó-visszatérítést helyeznek kilátásba a csalók, amennyiben az ügyfél az interneten keresztül megadja az adatait. A megtévesztés lényege, hogy a csalók által megadott link egy hamis, de látszólag adóhivatali felületnek tűnő oldalra visz. Ott egy űrlap kitöltését kérik, de akik megadják a személyes- és a kártyaadataikat, azok nem visszatérítésre, hanem a számlájuk megcsapolására számíthatnak.

A NAV valós értesítési gyakorlata szerint az ügyfélkapun keresztül, vagy a postai úton megküldött folyószámla kivonatból szerezhetnek tudomást az ügyfelek arról, ha túlfizetésük keletkezett. A hatóság hivatalos honlapja pedig a nav.gov.hu oldalon érhető el.

Töltsd le a banki alkalmazást = telepítsd a vírust

Amennyiben a levelező rendszerünkön keresztül olyan – látszólag banki, valójában megtévesztő – megkeresés érkezik, amelyben egy banki alkalmazás letöltését vagy frissítését kérik, ne kattintsunk az abban szereplő linkre. Ellenkező esetben könnyen ártó szándékú vírusokat, trójai programokat telepíthetünk a számítógépünkre. Csak megfelelő vírusvédelem, tűzfal és kémelhárító képes a kártékony programok behatolását megakadályozni.

Az adathalászok másik módszere, hogy a bank nevében telefonon, sms üzenetben vagy e-mailen keresztül megkeresik a számlatulajdonosokat és ráveszik őket arra, hogy adják meg a banki műveletekhez szükséges azonosítóikat és az olyan titkos adataikat, mint például a PIN-kód. A pénzintézetek valójában soha semmilyen formában nem kérik az ügyfelek titkos adatait.

A trükközés másik formája, hogy e-mailek segítségével az ügyfeleket az eredetire megtévesztésig hasonlító, de hamis netbanki oldalara csalják. Egyszerűen ellenőrizhető, hogy a valódi vagy egy koppintott oldalon járunk. A bankok honlapján a böngészősáv címsorában szerepel a biztonságos kapcsolatot jelző lakat ikon, valamint az ügyfél gépe és a pénzintézet között a normál „http” helyett a biztonságosabb „https” kapcsolat épül fel.

Senkinek se adjuk ki a PIN-kódunkat

Összegzésül az egyik legfontosabb tudnivaló, hogy a számlavezetők soha nem kérik és nem is kérhetik el az ügyfeleiktől az elektronikus banki ügyintézéshez szükséges egyedi azonosítókat telefonon, sms-ben vagy e-mailen, az ilyen megkeresések minden bizonnyal csalóktól származnak. Ilyen esetben haladéktalanul értesíteni kell a szolgáltatót, hogy mielőbb megtegyék a szükséges intézkedéseket.

Ha biztonságos számlát szeretnél, akkor válassz egyet a bankok kínálatából a Bankmonitor.hu költségkímélő kalkulátorával!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

TOVÁBB A KALKULÁTORHOZ

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

Szakértői cikkek

Vállalatfinanszírozási hírek

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Magyarország hogyan teljesít?

  Az Inforádió „Párbeszéd a gazdaságról” című műsorában beszélgetett Balatoni András, az MNB közgazdasági előrejelzési és elemzési igazgatóságának a vezetője és Szabó László, a HOLD Alapkezelő...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.