Betöltés

Soha nem volt ilyen népszerű a passzivitás – Vajon temethetjük az aktív alapokat?

szerző: Bankmonitor
2017. 03. 04.

Irdatlan mennyiségű tőke vándorolt a 2008-as válság óta az egyes részvényindexek teljesítményét lekövető, ún. passzív befektetésekbe, ami nem meglepő, hiszen az utóbbi években kifejezetten jó teljesítményt érhettünk el velük. Ha hihetünk a becsléseknek pár éven belül az aktív befektetéseket is lekörözheti a népszerűségük, bár a következő időszakban az aktív alapok is okozhatnak meglepetést. Az Alapblog írásában éppen ezzel a témával foglalkozik.

Az utóbbi időszakban jellemzően azok a befektetések tudtak előnybe kerülni, amelyek valamilyen részvényindex alakulását követik le, vagyis a különböző passzív befektetési alapok. Ráadásul szerencsés is volt, aki ilyen befektetést szemelt ki, mivel a világ részvénypiacai már lassan 8 éve folyamatosan emelkednek, így egy passzív alapba való befektetéssel akár 10-20 százalék körüli hozamot is elérhetett.

A másik nagy tábort az aktív befektetési képezik, ahol a portfóliót menedzselő szakemberek meglátásai nagymértékben számítanak, hiszen gyakorlatilag tőlük függ a befektetések sikere. Általánosságban is el lehet mondani, hogy ezek a befektetések az elmúlt időszakban kevésbé muzsikáltak jól a passzív alapokhoz képest, így a befektetők körében is egyre kevesebb népszerűségnek örvendenek. Az elmaradás egyik magyarázó oka természetesen a nagyobb költségekben keresendő, hiszen a vonzó befektetések felkutatásához komoly apparátust kell az alapkezelőknek fenntartani. Az utóbbi évek mostoha viszonya, azonban az aktív befektetések szerencsecsillaga felragyoghat, és immár kedvezőbb széljárás mellett működhetnek. Az Alapblog „Aktív vagy passzív” című írásában bővebben is olvashatunk erről a témáról.

Címkék:

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Befektetések a forint árnyékában

2018. 07. 16.

Az elmúlt időszakban a forint árfolyama több százalékos elmozdulást mutatott. Megvizsgáltuk, hogy ezek a változások milyen hatással vannak a különböző befektetéseink hozamára. Nem egyszerű a kép: az elérhető hozamunkat számos...

Még nincs pánik az amerikai kamatemelés miatt

2018. 07. 14.

Az egyre emelkedő dollárkamat mára meghozta negatív hatását, különösen a fejlődő országokban okozott részvénypiaci visszaesést és a deviza gyengülését. A jegybankok nem fognak tétlenül ülni, várhatóan idővel nekik is szigorítaniuk...

Pontosan ezért nincs 310-nél a forint

2018. 07. 07.

A foci mellett most szinte mindenki arról beszél, hogy miért gyengült a forint és mit lehet ebben a helyzetben csinálni. Az Alapblog friss írásából kiderül, hogy alapvetően külső tényezők miatt...

Gyengül a forint, jön az áremelés a cégeknél

2018. 06. 30.

A forintgyengülésről nagyon sokat lehet manapság hallani, azonban arról már kevésbé, hogy mit fognak erre válaszolni a cégek. Az Alapblog írása szerint elképzelhető, hogy azokban a szektorokban, ahol akár éveket...

Blogajánló

  • alapblog

    Van hova feküdni

    Érdekes sorrend, két elöregedő ázsiai ország, a két német nyelvű ország és Kelet-Európa

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.