Soha nem volt ilyen népszerű a passzivitás – Vajon temethetjük az aktív alapokat?

 • 2017.03.04.
 • szerző: bankmonitor.hu

Irdatlan mennyiségű tőke vándorolt a 2008-as válság óta az egyes részvényindexek teljesítményét lekövető, ún. passzív befektetésekbe, ami nem meglepő, hiszen az utóbbi években kifejezetten jó teljesítményt érhettünk el velük. Ha hihetünk a becsléseknek pár éven belül az aktív befektetéseket is lekörözheti a népszerűségük, bár a következő időszakban az aktív alapok is okozhatnak meglepetést. Az Alapblog írásában éppen ezzel a témával foglalkozik.

Az utóbbi időszakban jellemzően azok a befektetések tudtak előnybe kerülni, amelyek valamilyen részvényindex alakulását követik le, vagyis a különböző passzív befektetési alapok. Ráadásul szerencsés is volt, aki ilyen befektetést szemelt ki, mivel a világ részvénypiacai már lassan 8 éve folyamatosan emelkednek, így egy passzív alapba való befektetéssel akár 10-20 százalék körüli hozamot is elérhetett.

A másik nagy tábort az aktív befektetési képezik, ahol a portfóliót menedzselő szakemberek meglátásai nagymértékben számítanak, hiszen gyakorlatilag tőlük függ a befektetések sikere. Általánosságban is el lehet mondani, hogy ezek a befektetések az elmúlt időszakban kevésbé muzsikáltak jól a passzív alapokhoz képest, így a befektetők körében is egyre kevesebb népszerűségnek örvendenek. Az elmaradás egyik magyarázó oka természetesen a nagyobb költségekben keresendő, hiszen a vonzó befektetések felkutatásához komoly apparátust kell az alapkezelőknek fenntartani. Az utóbbi évek mostoha viszonya, azonban az aktív befektetések szerencsecsillaga felragyoghat, és immár kedvezőbb széljárás mellett működhetnek. Az Alapblog „Aktív vagy passzív” című írásában bővebben is olvashatunk erről a témáról.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Facebook: nehéz idők jönnek

  Legalábbis ezt árazza a piac a négy éve legnagyobb áreséssel több havi mélypontra: a szabályozó hatóságok szívózni fognak a céggel a kezében lévő hatalmas adattömeg...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.