Sok milliót nyerhetsz, ha erre is figyelsz a befektetéseidnél

 • 2016.11.15.
 • szerző: bankmonitor.hu

„Olyan alacsonyak a kamatok, hogy én már nem fektetek be… Inkább maradok a készpénznél…” Erre a megközelítésre szinte egyöntetűen úgy reagáltak a bankárok, hogy vásároljunk hosszabb futamidejű kötvényeket, hiszen ezeknek magasabb a hozama. Komoly időzített bombát rejt azonban ez a megközelítés. Milliókat érő tanácsok következnek.

Ha forintban gondolkozunk, akkor 1-2%-ért, ha euróban, akkor 0,0%-0,5%-ért nem fektetünk be. Miért is tennénk, hiszen ez semmi… Legalábbis semminek tűnik. Jó alternatívának látszik a privát bankokban is gyakran elhangzó tanács, hogy fektessünk hosszabb 5-10 éves futamidejű kötvényekbe, ahol forintban 3% feletti hozam, euróban akár 1,0% feletti hozam is elérhető. Megoldottuk azonban ezzel a helyzetünket? Távolról sem!

Az új időzített bomba

A bomba neve: kamatkockázat. A legtöbben azt hiszik, hogy az államkötvény stabil és biztonságos befektetés. Ez valóban így is van, azonban nem mentes a kamatkockázattól. Mit is jelent mindez?

Ha ma vásárolok egy 10 éves állampapírt és holnap (valami extrém esemény miatt) 1%ponttal megemelkedik ezen állampapírok hozama, akkor én 1 nap leforgása alatt buktam ~8,5%-9,0%-ot a befektetett tőkémből. Igen, nem elírás: bukunk az államkötvényen. Senki nem fogja ugyanis tőlünk 1%-kal a piaci hozamnál alacsonyabban megvenni, tehát olcsóbban kell eladnunk ahhoz, hogy az új tulajdonosának 1%ponttal többet termeljen. Az állampapírok az esetek többségében fix kamatot fizetnek, így kizárólag az árfolyamcsökkenésen keresztül tud nőni a hozamuk.

Ha bekövetkezik a kamatemelkedés, akkor két dolgot tehetünk:

 • megijedünk a számlaegyenlegünkön leolvasható veszteségtől és eladjuk a kötvényeket – azonnali veszteség
 • nem teszünk semmi, megtartjuk a lejáratig: nincs ugyan azonnali veszteségünk, de a helyzetünk csak optikailag jobb. Ebben az esetben ugyanis 10 éven keresztül a kötvényünk alacsonyabb hozamot fog fizetni, mint amennyit egyébként elérhetnénk (azaz elmaradt hasznunk lesz)

Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ az AEGON Alapkezelő következő szemináriumán 2016. november 28-án 17:30-kor a Kálvin téren. A rendezvény ingyenes, de a férőhelyek végessége miatt regisztrációhoz kötött.

Ismerd meg jobban a befektetések világát a 2018. január 30-i rendezvényen!

Januári rendezvényünknél elértük a maximális létszámot, így további regisztrációra nincs lehetőség.

Ha lemaradtál és szeretnél értesülni következő rendezvényünkről kövesd Facebook oldalunkat, vagy regisztrálj hírlevelünkre az alábbi linken.

A rendezvény időpontja: 2018. január 30. (kedd) 17:30
A rendezvény helyszine: 1091 Budapest, Üllői út 1. AEGON Székház

Belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött!

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Mekkorát robban a bomba?

Minél hosszabb futamidejű a kötvény, annál nagyobbat. A kamatkockázat egyenes arányos a futamidővel.

A kockázatot jól szemléltetik a 2015. második negyedévében lezajlott események, melyek annyira nem voltak karakterisztikusak, hogy ma alig emlékszik rá valaki. Volt egy kisebb európai pénzpiaci hullám, melynek következtében a 10 éves német államkötvényeken 3 hónap leforgása alatt közel 5%-ot lehetett veszíteni. (Igaz ezt követően 9 hónap alatt a kitartó befektetők pozíciója újra visszatért az eredeti szintre, a veszteség „eltűnt”.)

Tanulság

Egyre többen feszegetik a 0%-os kamatszint fenntarthatatlanságát Európában. A kamatok növekedése (bár nem tudjuk, mikor következik be) a legjobban a hosszú lejáratú kötvényekbe fektetőknek fog fájni. Fontos teljesen tudatában lenni a kapcsolódó kockázatnak és ez alapján dönteni befektetéseinkről.

2 Hozzászólás

 • Nagy Zoltán 2016-11-29 04:55:41 - Válasz

  1%ponttal megemelkedik ezen állampapírok hozama, akkor én 1 nap leforgása alatt buktam ~8,5%-9,0%-ot

  hogy van ez? emelkedik a kamat és bukok vele?
  hogy jön ki ez a matek?

  • bankmonitor.hu 2016-11-29 08:35:41 - Válasz

   Adott egy 3%-ot kamatozó papír, amit megvásárolt. De azóta a piacon elérhető 4%-os kamatozás is (hozamemelkedés történt). Mennyiért tudná eladni a papírját? Csak úgy, hogy a vevőnek meglegyen a 4%. A kamatozáson nem tud változtatni, így a “névértékből kell engednie”, azaz kevesebbel kell beérnie, mint amennyit fizetett a papírért. Ha ez a papír több éves futamidejű, a vevő szeretné a későbbi évekre járó 1%-os többlethozamot megkapni. Anélkül, hogy bele mennénk a részletekbe, egy hosszabb papírnál, akár 8,5-9%-t jelenthet.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Hétvégi cikkajánló

  Aktív-passzív, Dropbox, autók és meteoritok világa is az e heti ajánlónkban. Jó szórakozást! Hogy tűnnek el a könnyű választások egyre gyorsabban? Ben Graham módszere még...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.