Betöltés

Sok milliót nyerhetsz, ha erre is figyelsz a befektetéseidnél

szerző: Bankmonitor
2016-11-15

„Olyan alacsonyak a kamatok, hogy én már nem fektetek be… Inkább maradok a készpénznél…” Erre a megközelítésre szinte egyöntetűen úgy reagáltak a bankárok, hogy vásároljunk hosszabb futamidejű kötvényeket, hiszen ezeknek magasabb a hozama. Komoly időzített bombát rejt azonban ez a megközelítés. Milliókat érő tanácsok következnek.

Ha forintban gondolkozunk, akkor 1-2%-ért, ha euróban, akkor 0,0%-0,5%-ért nem fektetünk be. Miért is tennénk, hiszen ez semmi… Legalábbis semminek tűnik. Jó alternatívának látszik a privát bankokban is gyakran elhangzó tanács, hogy fektessünk hosszabb 5-10 éves futamidejű kötvényekbe, ahol forintban 3% feletti hozam, euróban akár 1,0% feletti hozam is elérhető. Megoldottuk azonban ezzel a helyzetünket? Távolról sem!

Az új időzített bomba

A bomba neve: kamatkockázat. A legtöbben azt hiszik, hogy az államkötvény stabil és biztonságos befektetés. Ez valóban így is van, azonban nem mentes a kamatkockázattól. Mit is jelent mindez?

Ha ma vásárolok egy 10 éves állampapírt és holnap (valami extrém esemény miatt) 1%ponttal megemelkedik ezen állampapírok hozama, akkor én 1 nap leforgása alatt buktam ~8,5%-9,0%-ot a befektetett tőkémből. Igen, nem elírás: bukunk az államkötvényen. Senki nem fogja ugyanis tőlünk 1%-kal a piaci hozamnál alacsonyabban megvenni, tehát olcsóbban kell eladnunk ahhoz, hogy az új tulajdonosának 1%ponttal többet termeljen. Az állampapírok az esetek többségében fix kamatot fizetnek, így kizárólag az árfolyamcsökkenésen keresztül tud nőni a hozamuk.

Ha bekövetkezik a kamatemelkedés, akkor két dolgot tehetünk:

 • megijedünk a számlaegyenlegünkön leolvasható veszteségtől és eladjuk a kötvényeket – azonnali veszteség
 • nem teszünk semmi, megtartjuk a lejáratig: nincs ugyan azonnali veszteségünk, de a helyzetünk csak optikailag jobb. Ebben az esetben ugyanis 10 éven keresztül a kötvényünk alacsonyabb hozamot fog fizetni, mint amennyit egyébként elérhetnénk (azaz elmaradt hasznunk lesz)

Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ az AEGON Alapkezelő következő szemináriumán 2016. november 28-án 17:30-kor a Kálvin téren. A rendezvény ingyenes, de a férőhelyek végessége miatt regisztrációhoz kötött.

Ismerd meg jobban a befektetések világát a 2018. október 9-i rendezvényen!
A rendezvény időpontja: 2018. október 9. (kedd) 17:30
A rendezvény helyszine: 1091 Budapest, Üllői út 1. AEGON Székház

Belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött!
Sikeres regisztráció!
Rövidesen kapsz egy emailes megerősítést is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Mekkorát robban a bomba?

Minél hosszabb futamidejű a kötvény, annál nagyobbat. A kamatkockázat egyenes arányos a futamidővel.

A kockázatot jól szemléltetik a 2015. második negyedévében lezajlott események, melyek annyira nem voltak karakterisztikusak, hogy ma alig emlékszik rá valaki. Volt egy kisebb európai pénzpiaci hullám, melynek következtében a 10 éves német államkötvényeken 3 hónap leforgása alatt közel 5%-ot lehetett veszíteni. (Igaz ezt követően 9 hónap alatt a kitartó befektetők pozíciója újra visszatért az eredeti szintre, a veszteség „eltűnt”.)

Tanulság

Egyre többen feszegetik a 0%-os kamatszint fenntarthatatlanságát Európában. A kamatok növekedése (bár nem tudjuk, mikor következik be) a legjobban a hosszú lejáratú kötvényekbe fektetőknek fog fájni. Fontos teljesen tudatában lenni a kapcsolódó kockázatnak és ez alapján dönteni befektetéseinkről.

2 Hozzászólás

 1. Nagy Zoltán

  1%ponttal megemelkedik ezen állampapírok hozama, akkor én 1 nap leforgása alatt buktam ~8,5%-9,0%-ot

  hogy van ez? emelkedik a kamat és bukok vele?
  hogy jön ki ez a matek?

  1. bankmonitor.hu

   Adott egy 3%-ot kamatozó papír, amit megvásárolt. De azóta a piacon elérhető 4%-os kamatozás is (hozamemelkedés történt). Mennyiért tudná eladni a papírját? Csak úgy, hogy a vevőnek meglegyen a 4%. A kamatozáson nem tud változtatni, így a “névértékből kell engednie”, azaz kevesebbel kell beérnie, mint amennyit fizetett a papírért. Ha ez a papír több éves futamidejű, a vevő szeretné a későbbi évekre járó 1%-os többlethozamot megkapni. Anélkül, hogy bele mennénk a részletekbe, egy hosszabb papírnál, akár 8,5-9%-t jelenthet.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Nagy emelkedést várnak 2019-ben az S&P 500-tól! Lehetetlen?

2019. 01. 26.

Mit várnak az amerikai részvénypiactól 2019-re, akik előrejelzéseket készítenek az indexek várható alakulásáról? Gondolnád, hogy sokan arra voksolnak, hogy kétszámjegyű százalékos növekedés fog bekövetkezni? Pedig nagyon sok elemző egyetért abban,...

pénzügyi megtakarítás

A havonta félretett pénzedet ide is teheted

2019. 01. 25.

Rendszeresen tudsz pénzt félretenni? Szeretnéd, ha nemcsak megőrizné értékét, hanem még hozamot is elérnél rajta? Vettél már korábban befektetési alapokat, de azt nem tudtad, hogy előre megadott vételi megbízással havonta...

befektetés

Mit hozhat a 2019-es év a magyar befektetők számára?

2019. 01. 21.

Nem tudod, mit várhatsz 2019-től? Azon gondolkozol, hogyan őrizd meg a vagyonod értékét? Netán infláció feletti reálhozamot is szeretnél elérni? Milyen lehetőségeid vannak? Megmutatjuk, miket érdemes figyelembe venned, hogy elérd...

Rossz helyre tetted a pénzedet? Ki védhet meg?

2019. 01. 04.

Kis Hazánkban már sokszor előfordult, hogy a befektetők simliseknek és csalóknak adták a pénzüket. Mégis mit tehetsz, ha ez Veled is megtörténik? Ki mentheti meg a pénzedet? Mi jelenthet számodra...

Blogajánló

 • alapblog

  Orosz meló

  Államközi megállapodás szerint több száz cseh állami tulajdonban lévő prágai lakás fölött rendelkezik az orosz követség, hogy azokat diplomaták rendelkezésére bocsássa. Ehelyett elkezdtek üzletelni az...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.