loading

Sok-sok apró titok – Ez kell a sikeres vállalkozáshoz!

Hogyan tudnék sikeres céget építeni? Vajon hányaknak fut át a fején nap, mint nap ez a gondolat? A választ mindazonáltal kevesen találják erre a kérdésre. Egy biztos: mindenkire alkalmazható receptje nincs a sikernek. Ám a már komoly eredményt elért vállalkozások példájából sokat lehet tanulni. Ilyen társaság a Számlázz.hu csapata is.

Jó kérdés, vajon miért pont ez a cég lehet a megfelelő példa? A magyarázat egyszerű: a Számlázz.hu-t mindenféle stratégia vagy üzleti terv nélkül három magánszemély hozta létre a semmiből afféle hobbi projektként. A három informatikusnak ugyanis saját vállalkozásához szüksége lett volna egy platformfüggetlen számlázó szoftverre. Ám mivel ilyet nem találtak a piacon, 2005-ben nekiláttak és csináltak maguknak egyet. Az elmúlt tíz évben aztán ez a vállalkozás eljutott oda, hogy a 25 ezer online számlázó programot használó magyar cég közül 23 ezer az ő rendszerét használja.

Hogy sikerült mindezt elérniük? A három informatikus Stygár-Joó János, az öccse Stygár László és társuk Regász Imre 2005. július 1-én kezdtek hozzá egy számlázó szoftver létrehozásához. A munkát szabadidejükben végezték. Nem voltak biztosak abban, hogy a dolog működni fog, azért a fejlesztést egyéb teendőikkel párhuzamosan végezték. 42 nap múlva elkészültek a munkával.

2005. augusztus 11-én 12:08-kibocsátották az első számlát. Amikor kiderült, hogy a dolog működik, a szoftvert elérhetővé tették más vállalkozások számára is. Az első 5 évben ezer vállalkozás döntött úgy, hogy a Számlázz.hu-t használja. Három év múlva megtízszereződött regisztrált felhasználók száma, idén május végére pedig már 20 ezer vállalkozással dolgoztak együtt.

De vajon mi lehetett az oka a szoftver gyors elterjedésének? A fejlesztők valós igényre tapintottak rá, azaz jókor voltak jó helyen. A magyar mikro-, kis,- és közepes vállalkozások körében bevett gyakorlattá vált a számítógép és az internet használata. Ugyanakkor ezeknek a vállalkozásoknak komoly munkát és költséget jelentett a számlázás. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy ezt a kényes feladatot az adózási szabályok változása miatt meglehetősen ingoványos talajon kellett végezniük. A piacon nagy igény volt tehát egy olyan megoldásra, ami megnyugtatóan és profi módon megoldja ezeket a gondokat.

Na persze a sikert nagyban segítette az is, hogy a szoftvert használók számára a számlázás nem csak kényelmesebbé, megbízhatóbbá, hanem jóval olcsóbbá is vált. Erre csak két példa. Azok a cégek, akik az elmúlt tíz évben Számlázz.hu-t használtak durván 70 millió forintot takarítottak meg csak azon, hogy nem vásároltak meg 140 ezer darab számlatömböt. Az online előállított 4 millió darab számla összesen 7 millió A4-es lap megvásárlását és kinyomtatását tette feleslegessé, ami 35 ezer kiló papírt jelent.

Persze a piacon más társaságok is kínálnak hasonló megoldásokat. Akkor vajon miért pont a Számlázz.hu lehetett a legsikeresebb közülük? Erre az egyik alapító, Stygár László adja meg a választ: „Nincs egy nagy titok, csak sok-sok apró. Van benne jó nagy adag szakértelem, hatalmas dózis elkötelezettség, több tízezer programsor, több százezer munkaóra, tíz év fejlődés, naponta egy csipetnyi innováció. Emellett persze sehol nem lennénk a fogyasztók nélkül, a regisztrált felhasználók, az ötleteik, továbbfejlesztési javaslataik, konkrét kéréseik nélkül.”

Persze az informatikai tudáshoz üzletileg is fel kellett zárkózniuk. Ebben volt a Számlázz.hu segítségére az egyik vezető hazai e-commerce tanácsadó Kis Ervin Egon. Ő volt az, aki új stratégiát tett a vállalkozás elé, aminek a segítségével üzletileg is sikeressé tudtak válni. Olyannyira, hogy azóta is stabilan növekednek és 2014-ben már nyereséget is termeltek.

Próbáld ki Te is ingyen az online számlázást >>

Minden társaság életében is nagy kérdés, vajon hosszú távon is fenntartható-e az üzleti siker. A Számlázz.hu szempontjából a kilátások biztatóak. Az okostelefonok terjedésére már reagált a cég, hiszen már működik a MostSzámlázz mobilalkalmazás. Ezen felül lassan felnő az a generáció, amely már gyermekkora óta készségszinten használja a számítógépet és otthon érzi magát az online világban. Ők mind-mind potenciális ügyfelei lehetnek a cégnek. És az is igaz, hogy egyhamar nem számíthatunk a magyar adózási rendszer egyszerűsödésére sem, így a jelenlegi és a jövőben alapított magyar vállalkozásoknak még hosszú ideig szükségük lesz egy „NAV-álló” számlázó rendszerre.

A sorozat 1. része: Nem akarod a számláidat állandóan kézzel körmölni? Tudunk egy jó megoldást!

A sorozat 2. része: Így készíts „NAV-álló” számlát!

A sorozat 3. része: Így hozhatsz ki több pénzt vállalkozásodból! Mutatjuk a titkot!

A sorozat 4. része: Vállalkozói rémálom – Itt a megoldás

Kapcsolódó tartalmak
Tedd, amit mondunk, és lesz nyugdíjad!

Összegyűjtöttük, mik a legfontosabb információk, amelyekre szükséged lesz egy nyugdíjmegtakarítás elindításához. Megtudhatod, mikor kell elkezdeni az öngondoskodást, mennyi pénzt kell félretenni havonta, és hogyan érdemes befektetni a legjobb hozam-kockázat-arány érdekében!...

Te még mindig fizetsz azért, hogy készpénzt veszel fel?

Hiába lehet havonta 150 ezer forintnyi készpénzt felvenni bármely bank magyarországi bankjegykiadó automatájából, még mindig sokan évi több tízezer forintot költenek csak azért, hogy hozzájussanak a saját pénzükhöz. Mutatjuk, mire kell...