Betöltés

Sok-sok apró titok – Ez kell a sikeres vállalkozáshoz!

szerző: Bankmonitor.hu
2015-12-03

Hogyan tudnék sikeres céget építeni? Vajon hányaknak fut át a fején nap, mint nap ez a gondolat? A választ mindazonáltal kevesen találják erre a kérdésre. Egy biztos: mindenkire alkalmazható receptje nincs a sikernek. Ám a már komoly eredményt elért vállalkozások példájából sokat lehet tanulni. Ilyen társaság a Számlázz.hu csapata is.

Jó kérdés, vajon miért pont ez a cég lehet a megfelelő példa? A magyarázat egyszerű: a Számlázz.hu-t mindenféle stratégia vagy üzleti terv nélkül három magánszemély hozta létre a semmiből afféle hobbi projektként. A három informatikusnak ugyanis saját vállalkozásához szüksége lett volna egy platformfüggetlen számlázó szoftverre. Ám mivel ilyet nem találtak a piacon, 2005-ben nekiláttak és csináltak maguknak egyet. Az elmúlt tíz évben aztán ez a vállalkozás eljutott oda, hogy a 25 ezer online számlázó programot használó magyar cég közül 23 ezer az ő rendszerét használja.

Hogy sikerült mindezt elérniük? A három informatikus Stygár-Joó János, az öccse Stygár László és társuk Regász Imre 2005. július 1-én kezdtek hozzá egy számlázó szoftver létrehozásához. A munkát szabadidejükben végezték. Nem voltak biztosak abban, hogy a dolog működni fog, azért a fejlesztést egyéb teendőikkel párhuzamosan végezték. 42 nap múlva elkészültek a munkával.

2005. augusztus 11-én 12:08-kibocsátották az első számlát. Amikor kiderült, hogy a dolog működik, a szoftvert elérhetővé tették más vállalkozások számára is. Az első 5 évben ezer vállalkozás döntött úgy, hogy a Számlázz.hu-t használja. Három év múlva megtízszereződött regisztrált felhasználók száma, idén május végére pedig már 20 ezer vállalkozással dolgoztak együtt.

De vajon mi lehetett az oka a szoftver gyors elterjedésének? A fejlesztők valós igényre tapintottak rá, azaz jókor voltak jó helyen. A magyar mikro-, kis,- és közepes vállalkozások körében bevett gyakorlattá vált a számítógép és az internet használata. Ugyanakkor ezeknek a vállalkozásoknak komoly munkát és költséget jelentett a számlázás. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy ezt a kényes feladatot az adózási szabályok változása miatt meglehetősen ingoványos talajon kellett végezniük. A piacon nagy igény volt tehát egy olyan megoldásra, ami megnyugtatóan és profi módon megoldja ezeket a gondokat.

Na persze a sikert nagyban segítette az is, hogy a szoftvert használók számára a számlázás nem csak kényelmesebbé, megbízhatóbbá, hanem jóval olcsóbbá is vált. Erre csak két példa. Azok a cégek, akik az elmúlt tíz évben Számlázz.hu-t használtak durván 70 millió forintot takarítottak meg csak azon, hogy nem vásároltak meg 140 ezer darab számlatömböt. Az online előállított 4 millió darab számla összesen 7 millió A4-es lap megvásárlását és kinyomtatását tette feleslegessé, ami 35 ezer kiló papírt jelent.

Persze a piacon más társaságok is kínálnak hasonló megoldásokat. Akkor vajon miért pont a Számlázz.hu lehetett a legsikeresebb közülük? Erre az egyik alapító, Stygár László adja meg a választ: „Nincs egy nagy titok, csak sok-sok apró. Van benne jó nagy adag szakértelem, hatalmas dózis elkötelezettség, több tízezer programsor, több százezer munkaóra, tíz év fejlődés, naponta egy csipetnyi innováció. Emellett persze sehol nem lennénk a fogyasztók nélkül, a regisztrált felhasználók, az ötleteik, továbbfejlesztési javaslataik, konkrét kéréseik nélkül.”

Persze az informatikai tudáshoz üzletileg is fel kellett zárkózniuk. Ebben volt a Számlázz.hu segítségére az egyik vezető hazai e-commerce tanácsadó Kis Ervin Egon. Ő volt az, aki új stratégiát tett a vállalkozás elé, aminek a segítségével üzletileg is sikeressé tudtak válni. Olyannyira, hogy azóta is stabilan növekednek és 2014-ben már nyereséget is termeltek.

Próbáld ki Te is ingyen az online számlázást >>

Minden társaság életében is nagy kérdés, vajon hosszú távon is fenntartható-e az üzleti siker. A Számlázz.hu szempontjából a kilátások biztatóak. Az okostelefonok terjedésére már reagált a cég, hiszen már működik a MostSzámlázz mobilalkalmazás. Ezen felül lassan felnő az a generáció, amely már gyermekkora óta készségszinten használja a számítógépet és otthon érzi magát az online világban. Ők mind-mind potenciális ügyfelei lehetnek a cégnek. És az is igaz, hogy egyhamar nem számíthatunk a magyar adózási rendszer egyszerűsödésére sem, így a jelenlegi és a jövőben alapított magyar vállalkozásoknak még hosszú ideig szükségük lesz egy „NAV-álló” számlázó rendszerre.

A sorozat 1. része: Nem akarod a számláidat állandóan kézzel körmölni? Tudunk egy jó megoldást!

A sorozat 2. része: Így készíts „NAV-álló” számlát!

A sorozat 3. része: Így hozhatsz ki több pénzt vállalkozásodból! Mutatjuk a titkot!

A sorozat 4. része: Vállalkozói rémálom – Itt a megoldás

1 Hozzászólás

 1. HONFI

  Már csak az a kérdés hogy a számlahozzáférésen keresztül mennyi profitot enged realizálni az adórendszer.
  Merthogy a pénztárgépes mizéria tisztes összeget hozott a kezdetén.
  Látszólag!!!
  Ugyanis még senkisem számolta meg azt az adóhiányt, amit az ily módon kivándoroltatott ill. az ismeretlenségbe űzött korábbi adóalanyok közvetett forgalmának-adólyának kiesése generált.

  A madarak azt csiripelik hogy tömegesen nyugdilyazták magukat, megpattantak valahova más pénzt keresni, bezárták a üzletüket és kevesen inditottak ujat uj névvel….stb…
  Namost kérdem én, hogy az ilyen kánforrá váló forgalom után mennyi lehetett a realizálhatatlan adóbevétel_??
  BIZTOS HOGY MEGÉRTE???

  A KIS EMBER KISEMMIZÉSE UTÁN MIFÉLE FORGALMI ADÓ FOG MÉG BEFOLYNI..

  Egyszer csak kiderül hogy a kevesebb adó lessz a több bevétel, mert a közvetett hatások olyan piaci reakciókat generálhatnak hogy hamarosan nem is lessz miről beszélni.

  Az egyik társadalomkutató hölgy beis szólt a tv ben, hogy az ilyen kisember kergető szabályozásnak főleg vidéken sulyos egzisztenciális következményei lehetnek. (mire a férfi riporter közbe vágott, és nem engedte befelyezni a gondolatmenetét)

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Lakástakarék: Milyen számlával igazolhatod a lakáscélt?

2016. 09. 25.

Amennyiben valaki a 30%-os állami támogatásból építkezne, fürdőszobát újítana fel, netán egy szaunával lepné meg magát, a megfelelő összegről a megfelelő számlákat kell hozzá bemutatnia a lakástakaréknak. Kinek a nevére,...

Így válhat rémálommá az álom bankszámla

2016. 08. 05.

Napjainkban az egyik legkedveltebb lakossági számlacsomag az Erste Privilégium „L” bankszámla. Teljesen érthető a számlacsomag iránti fokozott érdeklődés, hiszen ha a bank által elvárt 150 ezer Ft a bankszámlára érkezik,...

Diákmunka? Ezekkel a bankszámlákkal jársz a legjobban…

2016. 06. 27.

Diákmunka vállaláskor majdhogynem elkerülhetetlen a bankszámlanyitás. Ha nem szeretnél elcsúszni már rögtön az első banánhéjon, akkor nem tudod le a dolgot annyival, hogy besétálsz az első útba eső bankfiókba. Míg...

A svédek megmutatják, hogyan kell bankot csinálni!

2016. 06. 07.

Nincs elegáns és drága székház a belvárosban. Nincs széleskörű fiókhálózat: az átlagos ügyfél ugyanis mindent elintéz online, mindössze 5 évente egyszer jelenik meg a bankfiókban. Így a korábbi alkalmazottak 65%-a...

Blogajánló

 • alapblog

  Élet a www.szallas.hu után

  A Szallas.hu oldal alapítói, Dorcsinecz József és Varga Zoltán új szolgáltatást indítottak, Pepita.hu néven. Beszélgetésünkben azt szerettem volna megtudni, hogy egy első üzletében nagyon sikeres vállalkozók képesek lehetnek-e megismételni a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.