Sokan hiszik, hogy csak a változó kamatozású céges hitel lehet csak olcsó. Pedig nem!

Sokan hiszik, hogy csak a változó kamatozású céges hitel lehet csak olcsó. Pedig nem!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-06-04 Frissítve: 2021-10-11
 

A vállalkozások rákaptak a hitelre, ami jó hír, hiszen külső finanszírozás bevonása nélkül aligha lehet manapság beruházni, terjeszkedni. Meglepő módon a változó kamatozású hitelek vezetik a népszerűségi ranglistát, amelyek kamata és havi törlesztője jelentősen nőhet a jövőben. A piacon ugyanakkor fix kamatozású termék is elérhető, mégpedig nagyon kedvező áron, 2,5%-ért, akár 10 éves futamidőre is. Erről azonban sok cégvezető egyáltalán nem tud.



Egészen elképesztő, 14%-os volt a vállalati hitelezés bővülése 2018-ban, ennek következtében pedig 13,6%-kal, összegszerűen 892 milliárd forinttal nőtt a cégek hitelállománya. Mielőtt még azt mondanád, hogy igen, ez biztosan a sokmilliárdos árbevételű vállalatoknak köszönhető csak, az MNB statisztikái rácáfolnak erre. Ugyanis a szűken értelmezett mikor-, kis és középvállalatok hitelállománya is 12%-kal nőtt tavaly, az önálló vállalkozók esetében pedig 10%-os volt a bővülés.

Ráadásul a kkv-szegmensben a mikrovállalkozások hitelállománya nőtt legnagyobb mértékben, közel 21 százalékkal, míg a középvállalatoké 8 százalékkal, a kisvállalatoké 4 százalékkal emelkedett. Vagyis nagyon úgy tűnik, hogy a legkisebb vállalkozások is egyre bátrabban vonnak be külső forrást beruházásaik, fejlesztéseik megvalósításába. Ezt támasztja alá az is, hogy a hitelállomány folyamatosan bővül, vagyis a cégek több hitelt vesznek fel, mint amennyit visszafizetnek.

Hirdetés

Hirdetés

Ezek az ágazatok kaptak rá a hitelekre

Legnagyobb mértékben a feldolgozóipar hitelállománya nőtt, 307 milliárd forinttal (21%). Az építőipari és ingatlanügyekkel foglalkozó ágazat állománya 154 milliárd forinttal (9%), a kereskedelem és vendéglátás ágazatának állománya 136 milliárd forinttal (10%), míg a többi ágazatnak összesen 197 milliárd forinttal (10%) nőtt.

A feldolgozóipar hitelbővülésében persze szerepet játszott több nemzetközi nagyvállalat magyarországi beruházásához köthető hazai hitelfelvétele is. A pénzügyi tevékenységet végző ágazat hitelbővülésében pedig meghatározó volt az állami tulajdonossal rendelkező holding vállalatok hitelfelvétele. De ez más pálya, egy közepes vállalat menedzserének ebben kevés a hírérték.

Add meg további adataidat és részletesen tájékoztatunk!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Nézd meg, hogy mennyi hitelt kaphat a céged!
NHP
Bankmonitor
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Jó hírünk van, az eddig megadott adatok alapján céged hitelképesnek bizonyult!

Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra:

  • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
  • Milyen futamidő mellett?
  • Mi a különbség a bankok között?
  • Hogyan kerüld el a buktatókat?
NHP
Nincs jó hírünk
  • Sajnáljuk, de céged nem alkalmas hitelfelvételre, több szempontból sem.

Az építőipari és ingatlanügyletekkel foglalkozó ágazat állománynövekedésében a lakóparkok és ipari ingatlanok építését finanszírozó hitelek növekedése egyaránt megjelent, ugyanakkor az irodaházak, kereskedelmi központok, szállodák építését finanszírozó hitelek állománya csökkent 2018 során. Az ingatlanvásárlási céllal felvett hitelek emellett mind az öt szegmensben növekedtek az elmúlt évben.

Sokan vállalják a kamatkockázatot

Az éves hitelállomány 80%-ban a változó kamatozású hiteleknek tulajdonítható. Míg a változó kamatozású hitelek állománya mind a nagyvállalati mind a kkv szegmens esetében 15 százalékot meghaladó mértékben bővült, addig a fix kamattal rendelkező kkv hitelek állománya stagnált. Az új szerződéskötések között szintén magas a változó kamatozású hitelek aránya.

Ez pedig egyáltalán nem jó hír. Mert a jelenlegi alacsony kamatkörnyezet ideálisnak tűnik, ám ha emelkednek a hitelkamatok, akkor bizony a törlesztők összege is nagyobb lesz, amit sok vállalkozás nehezen tud majd kigazdálkodni.

Lehet egy hitel olcsó és fix kamatú egyben?

A bankok arról számoltak be, hogy a fix kamatozású hitelek magasabb kamatszintje az ügyfeleket a rövid távon kedvezőbbnek tűnő változó kamatozású konstrukciók felé tereli. A hosszú lejáratú és fix kamatozású hitelek részarányának növelése érdekében az MNB 2019 januárjától 1000 milliárd forintos keretösszeggel elindította a Növekedési Hitelprogram Fix (NHP fix) konstrukciót. Ez utóbbi 2,5%-os fix kamaton kínál forrást a vállalkozásoknak, ami önmagában is rendkívül kedvező, de a bankok közötti versenynek hála a Bankmonitor az egyik ügyfelének még ennél is olcsóbban tudott Növekedési Hitelt szerezni. Erről itt tudhatsz meg többet. 

Más kérdés, hogy egy felmérés szerint tízből csak négy cégvezető tud az új és olcsó NHP finanszírozásról, emiatt sokan akkor sem élnek a lehetőséggel, ha egyébként teljesítenék a feltételeket. Másrészről akkor sincs minden veszve, ha valamiért a hitelcél nem fér bele az NHP-ba, mert egy jó kapcsolatokkal rendelkező hiteltanácsadó ismeri a pénzintézetek egyedi preferenciáit, így azoknál futtatja meg a hiteligénylést, ahol sikerre számíthat, akár fix kamattal is.

Ha kíváncsi vagy, hogy kaphatsz-e Növekedési Hitelt, akkor ellenőrizd a dolgot a Bankmonitor Növekedési Hitel Kalkulátorával.

Széchenyi hitel
Bankmonitor
Hirdetés
Hirdetés