Betöltés

Sokan nem is sejtik, mekkora plusz költséggel jár egy lakásvásárlás!

szerző: Bankmonitor.hu
2019-09-12

Egy lakás megvásárlása a vételáron felül számos egyéb kiadással jár, amivel mindenképp számolni kell, ha nem akarunk végül anyagi csődbe kerülni. Különösen fontos a gondos pénzügyi tervezés akkor, ha lakáshitelt is veszünk fel, mert a havi törlesztők kifizetését nem szabad félvállról venni. Ezért összegyűjtöttük, hogy milyen költségekre számíthatsz egy ingatlan megvételekor. Jó, ha tudod, hogy amennyiben a Bankmonitoron keresztül igényelsz meg egy lakáshitelt, akkor nagyon sok bank elenged vagy visszatérít bizonyos díjakat, ezek összege pedig meghaladhatja a 100 ezer Ft-ot.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Lakáshitellel kapcsolatos költségek

Havi törlesztő:

A többség, amikor lakáshitelt választ, általában csak a havi törlesztők összegével számol, hiszen ez lesz az a kiadás, ami a következő évekre, évtizedekre meghatározza a családi költségvetést. Ez rendben is van, hiszen a legkedvezőbb lakáshitel megtalálásával tízezrekkel faragható le a havi törlesztő, ami a teljes visszafizetésben milliókat jelent.

Például: egy 10 millió Ft összegű, 20 éves futamidejű, 10 éves kamatperiódusú lakáshitel havi törlesztője lehet 58.600 Ft és 83.000 Ft egyaránt, ami összességében 6 millió forint különbséget jelenthet teljes visszafizetésben.

Folyósítási jutalék:

A folyósítási jutalék a hitelfolyósításkor banknak fizetendő díj, aminek mértéke bankonként eltérő, de általában a felvett hitelösszeg 0-2%-ával számolhatsz. Ezt a folyósítást megelőzően kell megfizetned, vagy a jóváhagyott hitelösszegből vonják le, vagyis ennyivel kevesebb pénzt kapsz.

Egy 10 millió forintos lakáshitel esetében átlagosan 100.000 Ft-tal számolhatsz, de olyan banki ajánlatokat is akadnak a Bankmonitor lakáshitel kalkulátorában, ahol akciósan elengedi ezt a bank.

A hitel átutalásának díja:

Lakásvásárlás esetén a hitelösszeget a bank elutalja az eladó bankszámlájára, aminek természetesen költsége van. Ráadásul sok esetben egy külön technikai számláról megy el a hitelösszeg, ezért ennek a díjtétele lesz mérvadó. Vagyis, hiába van nekünk saját bankszámlánk, alacsony utalási díjakkal, ez itt nem fog számítani.

Az átutalási költség a hitelösszeg nagyságától függ. Felső összege bankonként eltérő, de a plafon általában 100.000 Ft körül van.

Értékbecslés díja:

A jelzáloghitelek esetében fontos szerepe van a fedezetként felajánlott ingatlan becsült értékének, hiszen ez jelent a bank számára biztosítékot arra, hogy visszakapja a kihelyezett pénzt. Az értékbecslést minden esetben a bank által megbízott vállalkozás munkatársa végzi el, ennek költsége pedig az ügyfelet terheli. A bankok ezt a költséget sokszor akciós jelleggel elengedhetik, vagy utólag jóváírhatják, amit a lakáshitel kalkulátor az árak összehasonlításakor mindig figyelembe vesz.

Az értékbecslés díja egy átlagos lakóingatlan esetében 30.000-40.000 forint körül lehet.

Tulajdoni lap (e-hiteles):

Lakáshitelnél szükség van hiteles tulajdoni lap másolatra, mégpedig 2-3 alkalommal is. A tulajdoni lap is azon költségek közé tartozik, amelyet a bankok egy része elenged az ügyfelek számára.

A hiteles tulajdoni lapok költsége 3600 Ft/darab.

Jelzálogjog bejegyzés díja:

Amennyiben jelzálogot kell bejegyeztetni az ingatlanra, vagy a bejegyzett jelzálogot kell módosítani, az minden esetben 12 600 forint kiadással jár.

Közjegyzői díj:

Jelzáloghitel felvételekor közjegyzői okiratba foglalják a hitelszerződést, ami alapján a bank közvetlenül végrehajthat, ha az ügyfél nemfizetése miatt a szerződés felbontásra kerül.

Egy 20 millió forintos lakáshitel esetében 60.000-70.000 Ft körül lehet, ám a bankok egy része akciósan utólag visszatéríti az ügyfél részére.

A havi törlesztőrészlet beszedésének a díja:

Ez annak a költsége, hogy a banknál vezetett folyószámlánkról levonják a havi törlesztőrészletet. Azt gondolnánk, hogy ez díjmentesen történik, de van olyan bank, amelyik ezért is pénzt kér.

Ennek mértéke a törlesztőrészlet 0,3-0,5 százaléka szokott lenni, vagyis például 100 ezer Ft-os havi törlesztő esetén 300 – 500 Ft-ról beszélhetünk.

Az ingatlan megvásárlásához kapcsolódó díjak

Vételár:

Egy ingatlan megvásárlásához értelemszerűen meg kell fizetni a kialkudott vételárat.

Visszterhes vagyonátruházási illeték:

Lakóingatlan vásárlásakor úgynevezett vagyonátruházási illetéket kell fizetnünk, ami alapesetben a vételár 4%-a. Ez azt jelenti, hogy például egy budapesti, átlagosnak számító, 30 millió forintos panellakás után 1,2 millió forinttal gazdagítjuk az állami költségvetést.

Ez az összeg azonban számos kedvezménnyel csökkenthető. Például akkor, ha 3 éven belül eladtunk egy másik lakást, vagy nem adtuk még el, de tervezzük az értékesítést. A válás miatti vagyonátruházás is illetékmentes, mint ahogy az építési telek vásárlása után sem kell fizetni, amennyiben 4 éven belül felépül rá a lakóingatlan. Az első lakásukat megvásárló 35 év alatti fiataloknak az illeték 50%-át elengedik, ám csak akkor, ha az ingatlan vételára 15 millió Ft alatt van. Ez azonban ma Budapesten nagyon ritka, így ezzel a lehetőséggel kevesen tudnak élni.

Ugyanakkor az első saját tulajdonú ingatlan esetében kérhetünk részletfizetést a NAV-tól, amit általában meg is szoktak adni.

Ügyvédi költség:

Az ingatlanvásárlás ügyvédi költsége mindig a vevőt terheli, ennek díja általában a vételár 0,5-1%-a, de sokszor meghatároznak egy plafont, például 150.000 Ft-ot, így az értékesebb ingatlanok esetében sem szállhat el az ár.

Tulajdonjog bejegyzése:

A tulajdonjogunk földhivatali bejegyzésének 6.600 Ft a díja.

Amennyiben szeretnéd megtalálni a számodra legkedvezőbb lakáshitelt, akkor a Bankmonitor lakáshitel kalkulátorával percek alatt összehasonlíthatod a banki kínálatot. Itt azt is láthatod majd, hogy az egyes banki termékek esetében mekkora kedvezményt jelent számodra az, ha a Bankmonitoron keresztül igényled a hitelt. 

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Mire van szükséged?

BM logo white
Milyen témakörben érdeklődsz?

Látogass el a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel foglalkozó oldalunkra, ahol rengeteg hasznos információt találsz. Kiszámolhatod, hogy a 2019. július 1-től érvényes szabályok szerint mennyi CSOK-ot kaphatsz. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a CSOK-kal kapcsolatos legfrissebb információkról!
Kérjük, vedd figyelembe, hogy a Bankmonitor elsősorban új pénzügyi termék igényléséhez nyújt teljes körű támogatást, és csak olyan meglévő szerződés kapcsán tud segítséget nyújtani, amelyet eredetileg is a Bankmonitor szakértői segítségével kötöttél meg!
Amennyiben nem akarsz új szerződést kötni, és tőlünk függetlenül megkötött szerződésedet, valamint egyéb pénzügyi helyzetedet érintő kérdésed merült fel, Jobb tudni rovatunkból tájékozódhatsz.
Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
A hitelbírálat során a banknál azonnali kizáró feltételt jelent, ha valaki a negatív adóslistán szerepel, így nem kaphat hitelt. Miután megtörtént a tartozás rendezése és egy év eltelik, utána válhat valaki ismét hitelképessé. A témával részletesen foglalkozó írásainkat itt találod: KHR (BAR lista) Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
Köszönjük, hogy regisztráltál hírlevelünkre
Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Változó kamatozású lakáshitel – előnyök és tévhitek!

2019. 10. 14.

Jelenleg nagyon népszerűek a hosszú kamatperiódusú hitelek. A piaci környezet kedvez is a konstrukciónak, hiszen ezt választva hosszú távon részesülhetünk az alacsony kamatok előnyeiből. Mégis lehetnek olyan szituációk, amikor a...

5 fontos pénzügyi hír, amiről lemaradhattál a héten

2019. 10. 13.

Hamarosan a Viber alkalmazáson keresztül is lehet majd pénzt küldeni egymásnak. De hogyan működik a dolog és milyen költségekkel számolhatunk? Időnként nem tudsz fizetni a bankkártyáddal a boltokban és fura...

Blogajánló

 • alapblog

  Hold-on: Már megint 10.000 dollár környékén a Bitcoin!

  Kollégáink, Szabó Dávid és Balásy Zsolt beszélgettek arról, hogy mi a különbség a 2017-es és a 2019-es 10 ezer dolláros Bitcoin közt és, hogy hogy jön... The post Hold-on: Már megint 10.000 dollár környékén a Bitcoin! appeared first on alapblog.

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.