Betöltés

Sokan recept nélkül kockáztatnak, pedig fertőzhet!

szerző: Bankmonitor.hu
2015-04-08

Megfelelő recept nélkül pénzügyi döntéseket hozni fájó kockázatokkal és mellékhatásokkal járhat. Egy felmérés szerint a megtakarítással rendelkezők jó része úgy veti bele magát egy-egy befektetésbe, hogy nem méri fel kellőképpen annak kockázatát, de sokan még a saját kockázattűrő képességükkel sincsenek tisztában. A Bankmonitor a kóros pénzkárosodás elkerülése érdekében segít eligazodni a befektetési döntések meghozatala előtt.

Kórkép és környezet

Ha az előzetes kockázatfelmérés elmulasztása a valóságtól elrugaszkodott hozamelvárással párosul, akkor beszélhetünk rossz befektetési döntésről. Korábban is leszögeztük egyik alapszabályunkat, mely szerint nem fektetünk olyan termékbe, amit nem értünk. Ha ez mégis megtörtént, akkor hozamok és eredmények helyett beragadás, borús kilátások és komoly veszteségek várhatnak ránk.

A téves döntések akár hosszabb távon is megfertőzhetik pénzeszközeinket. Kimutatták, hogy a magyarok többsége még mindig előnyben részesíti a családtagok, barátok, ismerősök által elhintett tuti befektetési tippeket a bankok, a pénzügyi szolgáltatók és az internetes összehasonlító portálok pénzügyi tanácsaival szemben.

Történik mindez olyan környezetben, ahol a (15 éven felüli) lakosság 27%-ának nincs bankszámlája, 40% nem rendelkezik semmilyen megtakarítással, 60% nem spórol a nyugdíjas évekre. Az elmúlt évben 282 ezer lakossági bankszámlát szüntettek meg, miközben a bankkártyával rendelkezők jól kimutatható része egyszeri készpénzfelvételre használja a plasztikot.

Tünetek és szövődmények

Az érintettekre jellemző tünetek közé tartozik az olvadó egyenleg tehetetlenül történő bámulása, a gombóc a torokban, az emelkedő pulzusszám és az izzadó tenyér. Aki megégette magát egy rossz befektetéssel, az józan mérlegelés helyett hajlamos egy újabb mellényúlással tetézni a bajt.
A hirtelen hozott, meggondolatlan, „majd most visszajön a pénzem” típusú lépések pénzügyi szövődménye az egyenlegünk ismételt megcsappanása lehet. A ránk nehezedő nyomás alatt nem könnyű kiegyensúlyozott pénzügyi döntést hozni. Ha ez önállóan nem megy, akkor érdemes igénybe venni szakember, szakportál segítségét.

Recept és gyógymód

A Bankmonitor által javasolt recept a megtörtént, valós befektetéseken alapuló „Kockázati teszt” kitöltése. Itt néhány kattintással felmérheted, hogy a befektetési környezet változása milyen reakciót vált ki belőled. A pénzügyi döntéseid alapján – mely lehet tartás, eladás, felezés vagy duplázás – a tényadatok segítségével számszerűsítjük az általad elért eredményt, meghatározzuk a hozzád tartozó kockázati profilt.

Ne feledd, ha felméred, hogy milyen kockázatot tudsz elviselni, máris előnyben vagy a többi befektetőhöz képest. Ennek ismeretében biztonságosabban fektethetsz be, elkerülheted a túlzott kockázatvállalással járó tüneteket. Meglátod majd, hogy az egészséges hozamok és az egyenleged gyarapodása kedvező hatással lesz rád és a környezetedre egyaránt!

Kíváncsi vagy a siker receptjére? Indítsd el a tesztet: Tudatos befektetés – Befektetési szimulátor

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »


A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

családi megtakarítás

A te háztartásod vagyona eléri a magyar átlagot?

2019. 04. 10.

A háztartások nettó vagyona 2014 és 2017 vége között jelentős mértékben nőtt az MNB legutóbbi "Miből élünk?" felmérésének adatai szerint. De kiknek nőtt leginkább a vagyona, és mely régiók gyarapodnak...

Nagy emelkedést várnak 2019-ben az S&P 500-tól! Lehetetlen?

2019. 01. 26.

Mit várnak az amerikai részvénypiactól 2019-re, akik előrejelzéseket készítenek az indexek várható alakulásáról? Gondolnád, hogy sokan arra voksolnak, hogy kétszámjegyű százalékos növekedés fog bekövetkezni? Pedig nagyon sok elemző egyetért abban,...

pénzügyi megtakarítás

A havonta félretett pénzedet ide is teheted

2019. 01. 25.

Rendszeresen tudsz pénzt félretenni? Szeretnéd, ha nemcsak megőrizné értékét, hanem még hozamot is elérnél rajta? Vettél már korábban befektetési alapokat, de azt nem tudtad, hogy előre megadott vételi megbízással havonta...

befektetés

Mit hozhat a 2019-es év a magyar befektetők számára?

2019. 01. 21.

Nem tudod, mit várhatsz 2019-től? Azon gondolkozol, hogyan őrizd meg a vagyonod értékét? Netán infláció feletti reálhozamot is szeretnél elérni? Milyen lehetőségeid vannak? Megmutatjuk, miket érdemes figyelembe venned, hogy elérd...

Blogajánló

  • alapblog

    Tőzsde, a mentorunk

    A tőzsde sokak szemében egy kiszámíthatatlan terület. Aki viszont közelebb merészkedik hozzá és megpróbálja megérteni, nagy kincsre tehet szert, ami nem merül ki csupán vagyonunk...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.