Betöltés

Sokan veszítettek a hazai befektetésen, miközben azt gondoltuk csak nyertesek vannak

szerző: Bankmonitor
2017-05-20

A BUX index árfolyama az elmúlt időszak során soha nem látott szintekre jutott el, csak az elmúlt 1 évben 35%-os hozamot lehetett elérni a részvénykosárral. Azt gondolnánk, hogy az a befektető, aki az elmúlt években magyar részvényekbe fektetett az dúsgazdagra kereshette magát. Igen ám, de ezzel az összetétel csapdájába csúszunk bele, vagyis figyelmen kívül hagyjuk, hogy az indexet alkotó vállalatok milyen utat jártak be. Márpedig ha így vizsgálódunk már vegyes kép tárul elénk, és pontosan erre hívja fel a figyelmet az Alapblog írása is.

A BUX index mindenkori csúcsát döntötte meg a napokban mikor az árfolyam egészen 34 500 pontig jutott el. Azonban ha ránézünk egy hosszabb időtávot mutató árfolyamgörbére már vegyes érzelmek töltenek el minket, ugyanis bő egy évtizedbe került, míg a 2007-ben felállított 30 ezres csúcsot megdöntötte a részvénykosár. Ez alapján azt gondolnánk, hogy az elmúlt 10 évben rengeteget lehetett keresni a hazai részvényekkel is.

Azonban még egy érdekes vizsgálódási pont is van, miszerint ha megnézzük, hogy az indexet alkotó cégek teljesítménye hogy változott. Ezt azért érdemes megtenni, mert az átsúlyozások miatt a befektető nem képes ugyanazt a teljesítmény hozni, mint az index, ráadásul az osztalékok befektetése sem lehetséges olyan hatékonyan. Erre ugyan megoldást jelent részben egy indexkövető alap (vagy leginkább egy ETF) de különböző okokból ott sem mindig tökéletes a teljesítmény másolása, ráadásul költségek is vannak (bár ezek a többi alaphoz képest igen alacsonyak).

A nagy hazai részvényeket szemügyre véve azt tapasztaljuk, hogy 2007 óta szinte mindnek meredeken csökkent az árolyama, márpedig a BUX 80%-ban 3 részvényből áll (MOL, Magyar Telekom, OTP). Ha tekintetbe vesszük, hogy az elmúlt 10 évben akár 40%-os is volt az infláció a teljesítmény már nem tűnik olyan acélosnak, ahhoz pedig, hogy reálértéken pénzüknél legyenek a 2007-es év befektetői, másfélszereznie kellene az árfolyamoknak. Az Alapblog „A BUX csúcs csak öncsalás” című írásából több részlet is kiderül.

Címkék:

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Még az arany sem mindig fénylik!

2018. 12. 08.

Az arany mindenkinek mást jelent. Egyesek régi idők fizetőeszközének és napjaink valódi pénzének, mások befektetésnek, míg sokan biztosítéknak, kockázatok elleni védelemnek tekintik. A jegybank szemüvegén keresztül pedig stratégiai, stabilizáló eszköz....

Az új nyugdíjcélú megtakarítás: a nyugdíjkötvény

2018. 11. 26.

Varga Mihály pénzügyminiszter 2018. november 15-én, csütörtökön bejelentette, hogy érkezik a kormány legújabb nyugdíjcélú ötlete, a nyugdíjkötvény. A pénzügyminiszter szerint az állam készen áll a nyugdíjpiacra történő belépésre. Állítása szerint...

Mi a baj az óriásberuházásokkal?

2018. 11. 17.

Egyáltalán nem véletlen, hogy a legnagyobb, leglátványosabb és persze legdrágább megaprojekteknél szinte mindig elszállnak a költségek, csúsznak a határidők, ráadásul végül még az előre kalkulált hozamok sem teljesülnek. De akkor...

Blogajánló

  • alapblog

    Red herring

    A red herring, magyarul vörös hering – a filmeken azt a nyomot jelöli, ami bár tökéletesen érthető és megmagyarázható, mégis rossz irányba visz. Például egy...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.