Betöltés

Sokat vagy keveset fizetsz a bankszámládért? Kiszámoltuk!

szerző: Bankmonitor.hu
2014-10-06

A legtöbb magyar hosszú időn át hűséges marad megszokott banki folyószámlájához és ezt rosszul teszi. Komoly összeget takaríthatunk meg, ha időről időre végignézzük a banki ajánlatokat és váltunk. A jelenleg érvényes díjszabást átnézve kiderül: aki havi 500 forintnál többet fizet a számlavezetésért, az bizony drágán bankol!

Nehéz ma már bankszámla nélkül boldogulni a világban. Hogy csak egyetlen, ám eléggé nyomós indokot hozzunk fel: kevés az olyan munkahely, ahol borítékban kapják a dolgozók a fizetésüket, a legtöbb munkaadó utalja a munkabért. A dolgozó kénytelen kelletlen nyit hát egy számlát.
A legtöbben sajnos döntés előtt nem mérik fel a kínálatot. Egyszerűen annak a banknak az ügyfelei lesznek, amely közel van a lakásukhoz, esetleg amelyik pénzintézetnél munkahelyük is számlával rendelkezik. Meglévő folyószámlánk mellett aztán általában jó sok ideig ki is tartunk, csak a legritkább esetben nézzük meg, vajon mennyiért kezeli a pénzünket a bankunk. 

Nem is gondolnánk, de nemtörődömségünkért komoly árat is fizethetünk. Ha nem az igényeinknek leginkább megfelelő bankot választjuk ki, vagy ha időnként nem ellenőrizzük bankköltségeink alakulását, bizony sokat kell áldoznunk arra, hogy használhassuk adózott jövedelmünket. Vegyük tehát elő a legutóbbi banki kivonatunkat és vizsgáljuk meg, mennyit fizetünk a számlacsomagunkért. Cikkünkkel segítünk megállapítani, hogy a havidíjunk magasnak vagy éppen rendkívül kedvezőnek számít-e.

A könnyebbség kedvéért egy képzeletbeli fogyasztó esetében vizsgáltuk a folyószámla vezetés költségeinek alakulását. Emberünk átlagos jövedelemmel (havi 150 ezer forinttal) rendelkezik és hétköznapi módon használja bankszámláját. Van néhány állandó átutalási és csoportos beszedési megbízása, párszor egyedi átutalási megbízással rendezi kifizetéseit, kártyáját vásárlásra és készpénzfelvételre is használja.

Világosan látható, hogy jelentős szóródás van a magyar bankok ajánlatai között. Az ugyanazt tudó számlacsomagért fizethet havi 339, de havi 1.411 forintot is.
Cseppet sem mindegy, hogy évente 4.068 vagy ennek több mint négyszeresét, 16.932 forintot fizetünk a számla fenntartásért. Gondoljunk csak bele: ha a táblázatból most éppen a legdrágább folyószámlacsomagunk van és azt lecseréljük a legolcsóbbra, akkor éves szinten 12.864 forintot spórolhatunk a bankköltségeken!

tabla_20141006

De vajon hogy tudjuk meg, hogy jelenlegi számlacsomagunk drága-e vagy sem?

Nos az általunk vizsgált 13 bank ajánlatai közül a piacon elérhető tíz legolcsóbb számlacsomag átlagát véve alapul nem járhatunk rosszul. Eszerint képzeletbeli ügyfelünk bizony akkor vezeti jó helyen a számláját, ha a számlacsomagjáért nem nagyon fizet többet havi 514 forintnál. De vigyázat! Sok bank ad vonzó ajánlatot, de a kedvezményes díj gyakorta csak egy évig érvényes. Ahogy látjuk több olyan bank is van, amelyiknél az első év után több száz forinttal emelkednek a havi költségek. Utána bizony többet kell fizetni ugyanazért a szolgáltatásért. Érdemes tehát a választásnál ezt is figyelembe venni.

És hogy melyik számodra az ideális számlacsomag? Keresd meg kalkulátorunkkal!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Címkék:

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Lakástakarék: Milyen számlával igazolhatod a lakáscélt?

2016. 09. 25.

Amennyiben valaki a 30%-os állami támogatásból építkezne, fürdőszobát újítana fel, netán egy szaunával lepné meg magát, a megfelelő összegről a megfelelő számlákat kell hozzá bemutatnia a lakástakaréknak. Kinek a nevére,...

Így válhat rémálommá az álom bankszámla

2016. 08. 05.

Napjainkban az egyik legkedveltebb lakossági számlacsomag az Erste Privilégium „L” bankszámla. Teljesen érthető a számlacsomag iránti fokozott érdeklődés, hiszen ha a bank által elvárt 150 ezer Ft a bankszámlára érkezik,...

Diákmunka? Ezekkel a bankszámlákkal jársz a legjobban…

2016. 06. 27.

Diákmunka vállaláskor majdhogynem elkerülhetetlen a bankszámlanyitás. Ha nem szeretnél elcsúszni már rögtön az első banánhéjon, akkor nem tudod le a dolgot annyival, hogy besétálsz az első útba eső bankfiókba. Míg...

A svédek megmutatják, hogyan kell bankot csinálni!

2016. 06. 07.

Nincs elegáns és drága székház a belvárosban. Nincs széleskörű fiókhálózat: az átlagos ügyfél ugyanis mindent elintéz online, mindössze 5 évente egyszer jelenik meg a bankfiókban. Így a korábbi alkalmazottak 65%-a...

Blogajánló

  • alapblog

    Élet a www.szallas.hu után

    A Szallas.hu oldal alapítói, Dorcsinecz József és Varga Zoltán új szolgáltatást indítottak, Pepita.hu néven. Beszélgetésünkben azt szerettem volna megtudni, hogy egy első üzletében nagyon sikeres vállalkozók képesek lehetnek-e megismételni a...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.