Spórolási lehetőségek a bankszámlán

 • 2013.07.19.
 • szerző: bankmonitor

A bankszámla költségek jelentős, akár éves több 10 ezer forintos költséget jelenthetnek. Ugyanakkor, ha odafigyelünk a költségekre, könnyedén elérhetjük az alacsony, éves 6-7 ezer forintos szintet is. Hogy mit kell ehhez tennünk? Nézzünk gyakrabban a költségekre és legyünk rugalmasabbak a váltásra: sokszor a megoldás bankon belül van és mindössze 1-2 óra befektetéssel, 10 ezrekkel lehetünk beljebb.

A Budapest Bank bankszámla használati szokásokkal és bankszámlaváltással kapcsolatos felmérése felfedte, hogy ritkán követjük, bankszámla költségeinket illetve a bankszámla költségek közül sokat figyelmen kívül hagyunk.

A kutatás szerint közel a magyarok fele csak évente vagy rendszertelenül ellenőrzi számlaköltségeit. Ennek megfelelően, azok, akik nincsenek tekintettel költségeikre, könnyebben esnek áldozatul a bankszámlák költségváltozásainak és nehezebben is reagálnak egy-egy jó lehetőségre. A megkérdezettek mindössze 17%-a vallja, hogy a költségeket folyamatosan figyelemmel kíséri.

koltsgek_ellenorzese_2013.07.19

Igaz, a bankszámlák között eligazodni nem könnyű, hiszen egy-egy számlacsomagra vonatkozó költségeket és tulajdonságokat akár 30 oldalnyi hirdetményből kell összeolvasni. Erre utal az is, hogy 16% kifejezetten nem igazodik el az ajánlatok szerint, arra a kérdésre válaszolva, hogy miért nem hasonlítja össze a bankszámla költségeket.

A költségeket követésének hiánya miatt lehet az, hogy sokan elhanyagolhatónak, érzékelhetetlennek tartják a tranzakciós adó mértékét. Korábbi cikkünkből látszik ugyanakkor, hogy az augusztus 1-vel életbe lépő adó 4-5 ezer forintos éves költséget hozhat egy átlagos számlahasználó számára. Ezt akár bankszámlaváltással, akár a költségekre való odafigyeléssel részben kiszűrhetjük.

A készpénzfelvétel például különösen nagy részt hasíthat ki a számlaköltségekből. Elsősorban ugyan automatából veszünk fel pénzt (ami olcsóbb, mint a bankfióki felvétel), de azt havonta többször, így a díjtétel is többször érint minket. E mellett a készpénzfelvételt terheli a legnagyobb tranzakciós adó is, ami az adó áthárítása miatt egyértelműen a bankszámla tulajdonosoknál jelentkezik. Végeredményben akár éves 10 ezer forintot is fizethetünk készpénzfelvételeinkért, ha nem tartjuk számon a költségeket.

koltsgek_ellenorzese_2_2013.07.19

Váltani pedig igenis lehet

Összességében igen alacsony Magyarországon a bankszámlaváltási hajlandóság. Ezt támasztja alá a kutatás tervezett bankváltással kapcsolatos kérdése is: 56% nyilatkozott úgy, hogy biztosan nem vált a közeljövőben számlát. 34% válasza alapján valószínűleg nem vált, míg mindössze 8% váltana valószínűleg és csak 2% biztosan.

A lakosság közel fele inkább nem, vagy biztosan nem fontolná meg a váltást akkor sem, ha egy egyértelműen kedvezőbb ajánlatot kapna. 31% inkább megfontolná és 20% nyilatkozta csak, hogy biztosan megfontolná a bankváltást egy ilyen helyzetben. A számok magukért beszélnek: nem váltunk szívesen a már használt bankunkról.

bankvaltas_kedvezo_2013.07.19

A váltás pedig több oldalról is támogatott. Az egyszerűsített bankváltás, mint pénzügyi felügyeleti kezdeményezés „hivatalos” oldalról is segíti a folyamatot. E mellett használhatunk internetes összehasonlító oldalakat is, hogy megállapítsuk melyik a számunkra legmegfelelőbb bankszámla. Erre alkalmas a bankmonitor.hu bankszámlaválasztó kalkulátora is:

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

TOVÁBB A KALKULÁTORHOZ

Sokan ódzkodnak a váltástól annak időigénye miatt. Szintén a miért nem vált bankot kérdésre, 23% választotta a „nincs rá időm” választ. A fenti két segítség mellett, előre bejelentkezéssel közel 2 órát vehet igénybe egy számla megnyitása és valamivel kevesebbet a megelőző számla bezárása (természetesen eltérő tapasztalatok lehetnek egyéni körülményektől függően). Ennyit érdemes lehet rászánnunk, hiszen mint említettük súlyos tízezreket hozhat a váltás hosszú távon.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

0 Hozzászólás

 • asztib 2013-07-22 21:36:46 - Válasz

  Nekem az a tapasztalatom, hogy az emberek maximum annyit tudnak, hogy melyik banknál vezetik a számlájukat, de azt hogy milyen számlacsomagban vannak nem tudják, így még a hirdetmények birtokában is nehéz megfejteni az adott személy banki költségeit vagy tanácsot adni, hogy melyik bank melyik számlacsomagja lenne jó választás.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Hevülő gazdaságok, hevülő árfolyamok

  Az Inforádió „Párbeszéd a gazdaságról” című műsorában beszélgetett Virág Barnabás, az MNB ügyvezető igazgatója és Szabó László, a HOLD Alapkezelő elnöke a nagy jegybankok által gerjesztett...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.