Betöltés

Spórolási lehetőségek a bankszámlán

szerző: Bankmonitor.hu
2013-07-19

A bankszámla költségek jelentős, akár éves több 10 ezer forintos költséget jelenthetnek. Ugyanakkor, ha odafigyelünk a költségekre, könnyedén elérhetjük az alacsony, éves 6-7 ezer forintos szintet is. Hogy mit kell ehhez tennünk? Nézzünk gyakrabban a költségekre és legyünk rugalmasabbak a váltásra: sokszor a megoldás bankon belül van és mindössze 1-2 óra befektetéssel, 10 ezrekkel lehetünk beljebb.

A Budapest Bank bankszámla használati szokásokkal és bankszámlaváltással kapcsolatos felmérése felfedte, hogy ritkán követjük, bankszámla költségeinket illetve a bankszámla költségek közül sokat figyelmen kívül hagyunk.

A kutatás szerint közel a magyarok fele csak évente vagy rendszertelenül ellenőrzi számlaköltségeit. Ennek megfelelően, azok, akik nincsenek tekintettel költségeikre, könnyebben esnek áldozatul a bankszámlák költségváltozásainak és nehezebben is reagálnak egy-egy jó lehetőségre. A megkérdezettek mindössze 17%-a vallja, hogy a költségeket folyamatosan figyelemmel kíséri.

koltsgek_ellenorzese_2013.07.19

Igaz, a bankszámlák között eligazodni nem könnyű, hiszen egy-egy számlacsomagra vonatkozó költségeket és tulajdonságokat akár 30 oldalnyi hirdetményből kell összeolvasni. Erre utal az is, hogy 16% kifejezetten nem igazodik el az ajánlatok szerint, arra a kérdésre válaszolva, hogy miért nem hasonlítja össze a bankszámla költségeket.

A költségeket követésének hiánya miatt lehet az, hogy sokan elhanyagolhatónak, érzékelhetetlennek tartják a tranzakciós adó mértékét. Korábbi cikkünkből látszik ugyanakkor, hogy az augusztus 1-vel életbe lépő adó 4-5 ezer forintos éves költséget hozhat egy átlagos számlahasználó számára. Ezt akár bankszámlaváltással, akár a költségekre való odafigyeléssel részben kiszűrhetjük.

A készpénzfelvétel például különösen nagy részt hasíthat ki a számlaköltségekből. Elsősorban ugyan automatából veszünk fel pénzt (ami olcsóbb, mint a bankfióki felvétel), de azt havonta többször, így a díjtétel is többször érint minket. E mellett a készpénzfelvételt terheli a legnagyobb tranzakciós adó is, ami az adó áthárítása miatt egyértelműen a bankszámla tulajdonosoknál jelentkezik. Végeredményben akár éves 10 ezer forintot is fizethetünk készpénzfelvételeinkért, ha nem tartjuk számon a költségeket.

koltsgek_ellenorzese_2_2013.07.19

Váltani pedig igenis lehet

Összességében igen alacsony Magyarországon a bankszámlaváltási hajlandóság. Ezt támasztja alá a kutatás tervezett bankváltással kapcsolatos kérdése is: 56% nyilatkozott úgy, hogy biztosan nem vált a közeljövőben számlát. 34% válasza alapján valószínűleg nem vált, míg mindössze 8% váltana valószínűleg és csak 2% biztosan.

A lakosság közel fele inkább nem, vagy biztosan nem fontolná meg a váltást akkor sem, ha egy egyértelműen kedvezőbb ajánlatot kapna. 31% inkább megfontolná és 20% nyilatkozta csak, hogy biztosan megfontolná a bankváltást egy ilyen helyzetben. A számok magukért beszélnek: nem váltunk szívesen a már használt bankunkról.

bankvaltas_kedvezo_2013.07.19

A váltás pedig több oldalról is támogatott. Az egyszerűsített bankváltás, mint pénzügyi felügyeleti kezdeményezés „hivatalos” oldalról is segíti a folyamatot. E mellett használhatunk internetes összehasonlító oldalakat is, hogy megállapítsuk melyik a számunkra legmegfelelőbb bankszámla. Erre alkalmas a bankmonitor.hu bankszámlaválasztó kalkulátora is:

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Sokan ódzkodnak a váltástól annak időigénye miatt. Szintén a miért nem vált bankot kérdésre, 23% választotta a „nincs rá időm” választ. A fenti két segítség mellett, előre bejelentkezéssel közel 2 órát vehet igénybe egy számla megnyitása és valamivel kevesebbet a megelőző számla bezárása (természetesen eltérő tapasztalatok lehetnek egyéni körülményektől függően). Ennyit érdemes lehet rászánnunk, hiszen mint említettük súlyos tízezreket hozhat a váltás hosszú távon.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

0 Hozzászólás

 1. asztib

  Nekem az a tapasztalatom, hogy az emberek maximum annyit tudnak, hogy melyik banknál vezetik a számlájukat, de azt hogy milyen számlacsomagban vannak nem tudják, így még a hirdetmények birtokában is nehéz megfejteni az adott személy banki költségeit vagy tanácsot adni, hogy melyik bank melyik számlacsomagja lenne jó választás.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

A Mol erősíti piacvezető helyzetét

2018. 10. 20.

Nemrég szólt arról a hír, hogy a Mol két üzemanyagtöltő állomást vett át a Lukoiltól. Hogy mégis miért fontos ez a hír? Természetesen szimbolikus jelentőséggel bír, hiszen a világ egyik...

Blogajánló

 • alapblog

  95

  Ez a szám euróban értendő és a budapesti szállodák nyárvégi átlagárát mutatja. A legfrissebb statisztikák szerint – amelyet a kölni HRS globális szállodai megoldásokat kínáló...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.