loading

Spóroljunk, vagy hitelt igényeljünk, ha autót szeretnénk vásárolni?

Argyelán József
szerző: Argyelán József

Sokszor hallani, olvasni a hitelfelvétel kritikájaként, hogy miért nem spórolt az igénylő, miért nem kezdett megtakarítani időben? Hiszen ezzel elkerülte volna az eladósodást. A Bankmonitor szakértői egy autóvásárlás példáján keresztül mutatják meg, hogy milyen előnye és hátránya lehet egy hitelfelvételnek a spórolással szemben.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a személyi kölcsön kalkulátorunk.

Hitelből vásároljunk meg valamit most, vagy spóroljuk össze a szükséges pénzt? Természetesen az az ideális, ha saját megtakarításunkból finanszírozzuk meg kiadásainkat. De mi a helyzet, ha valami drágábbat szeretnénk, vagy most azonnal van szükségünk valamire?

Hiteligénylés vagy spórolás: melyik éri meg jobban anyagilag?

Példaként vegyünk egy fiatal – 25 év körüli – egyedülálló személyt, aki autót szeretne venni. Mivel nincs elég megtakarítása, ezért az 5-6 éves Volkswagen GOLF autók között keresgélt, melyek között a hasznaltauto.hu oldalon talált 2,5 millió forintért egy nagyságrendileg 200 ezer kilométert futott járművet.

Az érdeklődőnek csupán 500 ezer forint megtakarítása volt, ezért két lehetőség állt előtte: hitelt igényel most, vagy elkezd spórolni az autóra. Az érdeklődő nettó jövedelme 191 321 forint – ez megfelelő a KSH adatai alapján egy 25 év alatti személy nettó átlagkeresetének -, ebből nagyságrendileg havonta 40-42 ezer forintot tudna hiteltörlesztésre, megtakarításra fordítani . (A maradék összeg szükséges lakásának albérleti díjára, rezsijére és az alapvető életköltségekre.)

2,5 millió forint értékű használt autó vásárlásának finanszírozási lehetőségei

Az autó vásárlásához személyi kölcsönt választott egyik esetben az érdeklődő, a Bankmonitor Személyi Kölcsön Kalkulátora alapján a legolcsóbb kölcsön – 2 millió forint hitelösszeg, 5 éves futamidő és 191 321 forint jövedelem beállítása esetén – havi részlete a jövő évtől nagyságrendileg 42 ezer forint lenne.

Ha ezt félretenné havonta a vevő, akkor 48 hónap alatt összegyűlne a vásárláshoz szükséges 2 millió forint. Vagyis kicsivel több, mint 4 év múlva megvásárolhatná a kinézett autót, és ezért összességében 500 ezer forinttal kevesebbet kellene fizetnie, mint ha hitelből vette volna meg.

Nem minden a pénzügyi előny 

Mégis lehet a hitelfelvételnek számos előnye is:

  1. Az autót egyből meg tudjuk vásárolni autóhitelből, ha feltétlenül szükséges a gépjármű – munkánkhoz, mindennapi életünkhöz -, akkor a több éves spórolás nem is jöhet szóba.
  2. Jelenleg pontosan tudjuk, hogy a kinézett típusú, évjáratú autó mennyibe kerül. 3-4 év múlva egyáltalán nem biztos, hogy az összegyűjtött 2 millió forint elég lesz-e a kocsi vételárára.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy mi történne, ha nem tudnánk a havi összeget félretenni, kifizetni. Megtakarítás gyűjtésekor azon kívül, hogy az autót nem tudjuk megvenni nem lesz más negatív hatás.

Ha nem fizetjük személyi kölcsönünk részletét, annak már komolyabb következményei lehetnek. Ugyanis a késedelmi kamatokkal növelten kellene utólag megfizetni elmaradásunk. Ha pedig hosszabb ideje nem fizetünk, akkor felkerülhetünk a negatív KHR listára – ami gyakorlatilag ellehetetleníti azt, hogy újabb hitelt igényeljünk -, de akár végrehajtást is indíthatnak ellenünk.

Bankmonitor tipp:
Az adott élethelyzetünk – menyire sürgős a vásárlás, mennyi a jövedelmünk, mennyi lenne a hitel törlesztőrészlete – alapján kell eldöntenünk, hogy spóroljunk, vagy hitelt igényeljünk. Amit nem szabad elfelejteni, hogy a kölcsön nem egy ördögtől való dolog, de csak olyan részletet vállaljunk be, amit nagy biztonsággal minden hónapban fizetni is tudunk. 

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Ft
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.