Hírdetés

Szabad felhasználású hitel feltételei

Bankmonitor
szerző: Bankmonitor

Pár millió forint összegű szabadon felhasználható kölcsönre van szükséged, de egyben olcsó megoldást is keresel? Nem feltétlen kell gyorskölcsönre, vagy személyi kölcsönre gondolnod, ezeknél kedvezőbb ajánlatok is léteznek. Már akár 5-6%-os THM-mel is szabad felhasználású hitelhez juthatsz, ha megfelelsz pár feltételnek, ezáltal pedig több mint 1 millió Ft-ot spórolhatsz az összes visszafizetésen!

A személyi hitelek és gyorskölcsönök a nem várt kiadásokra megoldást jelenthetnek, de ezeknél jóval olcsóbb szabad felhasználású hitellehetőség is létezik. A szabad felhasználású hitelekhez ingatlan fedezet és persze megfelelő jövedelem is szükséges, cserében azonban az előbbi kölcsönökhöz képest sokkal kedvezőbb kondíciókat kínálnak.

szabadfelhasználású hitel

Hírdetés

Hírdetés

A szabad felhasználású hitel akkor lehet jó neked, ha:

  • a hiteligényed legalább 1-2 millió Ft
  • megfelelő jövedelemmel rendelkezel
  • ingatlant is tudsz felajánlani, sajátodat, vagy másét (lentebb olvashatod)
  • meglévő hiteleidet elmaradás nélkül törleszted
  • nem szerepelsz a negatív KHR listán (régen BAR lista)

Mi szükséges a szabadfelhasználású hitelhez?

1. Jövedelem

Legyen az bármilyen típusú kölcsön, alkalmazotti munkaviszonyból, vállalkozásból, vagy nyugdíjból származó jövedelemre mindenképpen szükséged van. Ezeken kívül elfogadják még – a teljesség igénye nélkül – példáula a GYES-t, családi pótlékot, bónuszt, cafeteriát is, mint az előbbieket kiegészítő jövedelmeket.

Egy hitelfelvételhez mindig annyi jövedelmet kell igazolnod, hogy a megélhetési kiadásokon és egyéb hiteltörlesztéseken felül biztonsággal visszafizethető legyen minden kölcsön. Általában az igazolt havi nettó bevételek 35-40 % terhelhető hiteltörlesztésekkel.

2. Ingatlan

A szabadfelhasználású hitel is jelzálog típusú hitel, azaz a fedezete ingatlan. Nem elég csak az ingatlannal rendelkezni, jövedelem nélkül a hitelfelvétel nem fog menni. E két feltételt együtt vizsgálják, tehát mind a jövedelem, mind az ingatlan szempontjából meg kell felelned.

Ennél a kölcsönnél is igaz, hogy maximum az ingatlan piaci értékének 80%-a lehet az összege, de egyes bankok a szabadfelhasználású hiteleknél szigorúbbak. Ez azt jelenti, hogy ennél a kölcsönnél kisebb mértékben terhelhető a felajánlott ingatlan.

Kié lehet az ingatlanfedezet?

Egy szabadon elkölthető kölcsön fedezete lehet az adós tulajdonában lévő ingatlan, vagy akár más személy tulajdona is. A lényeg, hogy aki ingatlan tulajdonos, de nem adós, hozzá kell hogy járuljon a hitelfelvételhez, alá kell hogy írja a kölcsönszerződést és nem lehet a negatív KHR listán (régen BAR lista). A jövedelmét természetesen nem vizsgálják, csak az adósét és a jövedelmükkel bevont kezesekét.

3. Pozitív hitelmúlt

Ha már rendelkezel, vagy rendelkeztél hitellel, nagyon fontos, hogy azokat hogyan törleszted/törlesztetted. Szintén minden hitelnél vizsgálják, hogy milyen adós voltál eddig, hogyan fizetted a személyi kölcsönödet, vagy hogyan használod a hitelkártyádat. Nem elég tehát, hogy a KHR-ben negatív adóslistán nem szerepelsz (nem vagy BAR listás).

Havi törlesztésű hiteleidnél fontos, hogy pontosan fizeted-e azokat (maximum egy-két nap csúszás megengedett, ha például később kapsz fizetést). Hitelkereteidnél fontos, hogy visszatöltöd-e őket, fiezted-e a hitelkártyád minimum összegét és hogy mennyire meríted le azokat (azokból élsz, vagy csak esetenként, kisebb összegben használod a kereteidet).

Ezekre ügyelj a szabad felhasználású hitel felvétele előtt!

  • Ha a pénzből lakást fogsz venni, lakáshitelt válassz! A lakáshitelek kamata kedvezőbb, mint a szabadfelhasználású hiteleké és a megvásárolandó ingatlant vonhatod be fedezetnek.
  • Ha nem használt hitelkártyád van, vagy a folyószámla hitelkeretedhez hozzá sem nyúlsz, inkább zárd le őket a hitelfelvétel előtt! Ezek is befolyásolják ugyanis a hitelképességedet.
  • Ha kiszámítható törlesztőrészletet szeretnél, hosszabb ideig fix kamatot válassz, így akár évekre rögzítheted a hitel havi kiadását!

Fontos, hogy ha szükséged van szabad felhasználású kölcsönre, a lehető legjobbat válaszd. Néhány százalékpontos különbség is óriási összeget jelenthet a teljes visszafizetésben. Egy jó döntéssel egy havi fizetésed simán megspórolhatod. Mielőtt szabad felhasználású hitelt választasz, hasonlítsd össze őket kalkulátorunkkal, és kérd szakértőnk segítségét.

Ha szeretnéd megtalálni a legjobb jelzáloghitelt, használd kalkulátorunkat itt.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hírdetés
Hírdetés
Hírdetés
Hírdetés
Hírdetés
Hírdetés