loading

Szabadítsd fel céged lekötött pénzügyi forrásait!

Vállalkozói hitelt felvenni olykor kifejezetten nehéz dolog, főként azoknak a cégeknek, amelyek történetük során első alkalommal próbálkoznak ezzel. A vállalkozóknak azzal is szembesülniük kell, hogy számos üzleti cél finanszírozását a bankok, termékgazdák egyszerűen kizárják – különösen a kedvezményes kamatozású, államilag támogatott konstrukciók esetében. Ilyenkor is sokszor van azonban alternatív megoldás, csak át kell néznünk a cégünk mérlegét!

Az államilag támogatott hitelek esetében különösen gyakori, hogy a felhasználásuk erőteljesen korlátozott. A számos kizáró feltétel egy részét maguk az állami hitelprogramok termékgazdái (MNB, Kavosz) építik a hitelek üzletszabályzataiba, más részük pedig a támogatott hitelek forgalmazásában részt vevő egyes kereskedelmi bankok „önszorgalmából” kerül bele az adott pénzintézet belső hitelbírálati rendszerébe. Ezért van az például, hogy noha a Kavosz termékleírása szerint a Széchenyi Kártya konstrukcióit akár kezdő vállalkozások is igénybe vehetik, ám a gyakorlatban minimum egy lezárt évet vár el valamennyi kereskedelmi bank az ezen konstrukcióra jelentkezőktől. De szűrik a pénzintézetek a jelentkezőket a vállalkozás tevékenységi köre, sőt némelyek a tulajdonosok, kezességvállalók demográfiai adatai (végzettség, életkor) alapján is.

Az „ahány ház, annyi szokás” nem könnyíti meg a vállalkozások dolgát, különösen akkor, amikor valamilyen összetettebb, mondjuk beruházási típusú hitelt szeretnének igénybe venni.

Keressünk alternatívát!

A beruházási hitelek egyébként is „macerásabbak” a többinél, hiszen ezeknél nemcsak a hitelszerződésig nehéz eljutni (sok időt és energiát vihet el a bank által igényelt részletes projektleírás, beruházási költségvetés, megtérülési számítások, fedezetértékelés elkészítése és a beszerzendő eszközökre vonatkozó árajánlatok begyűjtése), hanem a folyósítási feltételek teljesítése is (készültségi fok igazolása, számlabenyújtás a megfelelő mellékletekkel felszerelve) feladatot ró a hiteligénylőre. Sok olyan kisebb beruházás van, ahol egyszerűen nem is éri meg végig járni ezt a bonyolult procedúrát, inkább érdemes valamilyen alternatív megoldást keresni. Lehet, hogy egy kertépítő vállalkozásnak a bővüléséhez szükséges bobcat vásárlása érdekében nem a beruházási hitelhez érdemes nyúlnia – főként, ha eközben ugyanilyen összeget „állomásoztat” különféle kertészeti anyagokban.

Az egyik ilyen alternatív megoldás ugyanis az lehet, ha egy könyvelő, vagy hitelszakértő társaságában alaposan átnézzük a vállalkozásunk mérlegét és az eszközök között keresünk olyan tételeket, amelyeket eddig saját erőből finanszíroztunk. Elsősorban a forgóeszközök és a termelési költségek között érdemes körülnéznünk, azon belül is elsősorban a készleteink, vevőkkel szembeni követeléseink, illetve alvállalkozói számláink és a felmerülő anyagköltségeink között. Amennyiben ezeket eddig saját tőkénkből fedeztük – tehát e célra nem vettünk még igénybe idegen forrást -, akkor célszerű átgondolnunk azt a megoldást, hogy a jövőben ezeket a forgóeszközöket próbáljuk meg inkább valamilyen támogatott hitelből finanszírozni. Ezzel a lépéssel ugyanis saját tőkét tudunk felszabadítani, amit viszont tetszésünk szerint költhetünk el bármilyen célra – akár olyanra is, amire sohasem kapnánk banki hitelt.

Az NHP Konstrukcióban támogatott hitelcélokat például, a bankmonitor.hu alábbi kalkulátorának segítségével hamar le is ellenőrizheted:

NHP HAJRÁ Kalkulátor
Nhp Hajára, nézed meg, hogy céged megkaphatja-e!
Ft
Ft
Céged kevesebb gazdasági múlttal rendelkezik, mint 1 teljes lezárt pénzügyi év?
Utolsó lezárt pénzügyi év üzemi/adózott eredménye negatív?
Utolsó lezárt pénzügyi év saját tőkéje negatív?
Van lejárt NAV tartozása a cégednek?
Van a cégednek lejárt hiteltartozása?
Van a tulajdonosi körben felszámolás alatt álló cég?
Van a céged kapcsolt vállalkozásai között felszámolás alatt álló cég?
Tulajdonosok/ügyvezetők/magánszemély készfizető kezesek szerepelnek a KHR/BAR listán?
Tulajdonosi és ügyvezető körben van cégvezetéstől eltiltott személy?
Van 50%-nál nagyobb részben tulajdonos változás az elmúlt 6 hónapban?
Céged kevesebb gazdasági múlttal rendelkezik, mint 1 teljes lezárt pénzügyi év?
A vállalkozás adózás utáni jövedelme negatív?
Van lejárt NAV tartozása a cégednek?
Van a cégednek lejárt hiteltartozása?
Mint magánszemély, illetve a készfizető kezes szerepel a KHR/BAR listán?
result-ko
Nincs jó hírünk
Volt inkasszó a vállalkozás számláján az elmúlt 36 hónapban?
Az inkasszók gyakorisága a hiteldöntést negatívan befolyásolthatja, így szakértőnkkel további egyeztetés szükséges.
Van a cégednek átütemezett köztartozása? (pl. NAV részletfizetés)
A NAV átütemezett köztartozás megléte kizáró tényező lehet, szakértőnkkel további egyeztetés szükséges.
Jó hírünk van, a tervezett beruházási célra (az eddig megadott adatok alapján) növekedési hitel igényelhető!

Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra:

 • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
 • Milyen futamidő mellett?
 • Mi a különbség a bankok között?
 • Hogyan kerüld el a buktatókat?
A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
Az NHP keretében ezen hitelcélok nem finaszírozhatóak, de Neked is tudunk segíteni:
 1. Átalakítható-e a hiteligény úgy, hogy Növekedési Hitel kaphass hozzá?
 2. Milyen támogatott (akár 2,5% kamatozásnál kedvezőbb) egyéb hitellehetőségek érhetők el cégednek?

Részletes tájékoztatást küldünk
számodra e-mailben!

A megjelölt hitelcélra bizonyos feltételek teljesülése esetén érhető el a Növekedési Hitel.

A megjelölt hitelcélhoz tartozó feltételek részletes leírását megküldjük számodra e-mailben!

Add meg további adataidat és részletesen tájékoztatunk!
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Lehet még alacsonyabb a kamat?

A forgóeszközök – készletek, vevőkövetelések – finanszírozására az NHP Hajrá! program keretében is van mód (legfeljebb 3 éves futamidejű forgóeszköz-hitellel, évi fix 2,5%-os kamattal), de még inkább szóba jöhet a Kavosz két válságkonstrukciója, a Széchenyi Likviditási Hitel (maximum 3 évre, 0,2%-os fix éves kamattal), vagy a Széchenyi Kártya Folyószámla Hitel Plusz (2 éves futamidővel, évi mindössze  0,1%-os fix éves kamattal), illetve ugyancsak a Kavosz által kínált Agrár Széchenyi Kártya (1, 2 vagy 3 éves futamidővel,  1 havi BUBOR +4%-os kamattal, melyhez évi  4%-os kamattámogatás kapcsolódik). Ezek a hitelek ugyan nem jelentenek olyan hosszú távú forrást a cégnek, mint a 6-10 évre is felvehető beruházási kölcsönök, viszont lényeges előnyük, hogy nagyon alacsony kamatot kell utánuk fizetni, tehát olcsóbbak, mint akár a Széchenyi Beruházási Hitel Plusz, amelyet szintén nem túl magas (évi 0,5%-os) kamattal hirdetnek.

Persze a fenti alternatíva csak azoknál a vállalkozásoknál merülhet fel, amelyek még viszonylag újak a hitelpiacon, vagyis a folyó költségeiket jelenleg még a saját tőkéjükből fizetik. Számukra viszont akár az egyetlen megoldást is jelenthetik a fenti szabad felhasználású konstrukciók.

Akár gépkocsit is vásárolhatunk így

A példa kedvéért, ha mondjuk egy bizsuk nagykereskedelmi terítésével foglalkozó vállalkozás tulajdonosai vagyunk, akkor a tevékenységünkhöz előbb-utóbb szükségünk lehet valamilyen gépjárműre. Tekintettel arra, hogy a bizsuk kis helyen is elférnek, nem biztos, hogy e célra a legjobb megoldás egy tehergépjármű beszerzése lesz, hiszen ez a fajta árucikk elfér a személygépkocsi csomagtartójában, vagy a hátsó ülésén is. A személygépkocsi beszerzését viszont nem támogatja a kereskedőcégek számára sem az NHP Hajrá! program, sem pedig a Kavosz üzletszabályzata. Vagyis államilag támogatott beruházási hitelt erre a célra nem fogunk tudni igénybe venni. Jobb tehát, ha átnézzük, hogy mennyi pénzt tartunk aktuálisan raktárkészletekben, vagy fordítunk a vevőállományunk finanszírozására. Előfordulhat, hogy még többet is, mint amennyibe a beszerezni kívánt személygépjármű kerülne, tehát egy szabad felhasználású Széchenyi Kártya-konstrukcióval még több tőkét is fel tudunk szabadítani, mint amennyire a tervezett jármű-beszerzéshez szükségünk van.

Ha érdekel, hogy vállalkozásod milyen összegű Széchenyi Hitel felvételére esélyes, használd a bankmonitor.hu alábbi kalkulátorát!

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
 • hitelösszeg:
  max. 1 Mrd Ft
 • kamat:
  max. 0.5% fix
 • futamidő:
  max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
részletes feltételek, átfutási idő,
törlesztési információk
Ft
Ft
Ha nem tudod a tényleges összegeket, elég a becsült érték!
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Az adatok alapján Az új Széchenyi hitelkártya program feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak megfelelő kedvezményes hitelkonstruckió:
  Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra:
  • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
  • Milyen futamidő mellett?
  • Mi a különbség a bankok között?
  • Hogyan kerüld el a buktatókat?
  A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
  Add meg adataidat, segítünk!
  Ft
  A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
  Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
  Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot
  Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre

   

  Kapcsolódó tartalmak
  Szabadítsd fel céged lekötött pénzügyi forrásait!

  Vállalkozói hitelt felvenni olykor kifejezetten nehéz dolog, főként azoknak a cégeknek, amelyek történetük során első alkalommal próbálkoznak ezzel. A vállalkozóknak azzal is szembesülniük kell, hogy számos üzleti cél finanszírozását a...

  Jól hajrázott az NHP Hajrá!

  A jegybank március közepén közzétett statisztikái szerint 2020-ban összesen 21 ezer vállalkozás kötött hitelszerződést a Magyar Nemzeti Bank NHP Hajrá! növekedési hitelprogramjának keretében, összesen 1540 milliárd forint értékben, amelyből a...

  Blogajánló
  • alapblog Durran a SPAC buborék?- De buborék ez egyáltalán?

   Reneszánszukat élik napjainkban a „biankó csekk cégek” utódjaiként ismert SPAC-ok, de sokan szkeptikusak velük kapcsolatban, egy újabb buboréktól tartanak. Az egymillió dolláros kérdés viszont az,...

  • KonyhaKontrolling Ha az interneten azt mondták, biztos igaz!

   Azt már tudjátok, hogy a könnyű pénz mindig is érdekelt. Az interneten járva pedig rendszeresen botlok bele a legnagyobb (ön-) átverésekbe (na jó, keresem őket). Benne vagyok különféle csoportokban, de lassan már a legnagyobb hirdetőportálok is megtanulják, hogy mit kell nekem mutatni. Iratkozz fel a youtube csatornámra (1000 feliratkozó a cél 😉 ), ott hétről-hétre Tovább olvasom "Ha az interneten...

  • Haszon.hu Itt a lista, jelen állás szerint így alakul a nyári fesztiválszezon

   A Sziget Fesztivál szervezői hivatalosan is bejelentették, hogy a járvány miatt idén is elmarad a rendezvénysorozat. A VOLT Fesztivált és a Balaton Soundot már korábban lefújták. A hvg.hu összegyűjtötte, hogy a jelenlegi állás szerint hogyan alakul a nyári fesztiválszezon. A listán sok a bizonytalanság, de az összesítéséből kiderül, hogy mi az, ami már biztosan elmarad, mi az, ami megmarad, illetve...