Szabadítsd fel céged lekötött pénzügyi forrásait!

Szabadítsd fel céged lekötött pénzügyi forrásait!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-04-22 Frissítve: 2021-07-01
 

Vállalkozói hitelt felvenni olykor kifejezetten nehéz dolog, főként azoknak a cégeknek, amelyek történetük során első alkalommal próbálkoznak ezzel. A vállalkozóknak azzal is szembesülniük kell, hogy számos üzleti cél finanszírozását a bankok, termékgazdák egyszerűen kizárják – különösen a kedvezményes kamatozású, államilag támogatott konstrukciók esetében. Ilyenkor is sokszor van azonban alternatív megoldás, csak át kell néznünk a cégünk mérlegét!

Az államilag támogatott hitelek esetében különösen gyakori, hogy a felhasználásuk erőteljesen korlátozott. A számos kizáró feltétel egy részét maguk az állami hitelprogramok termékgazdái (MNB, Kavosz) építik a hitelek üzletszabályzataiba, más részük pedig a támogatott hitelek forgalmazásában részt vevő egyes kereskedelmi bankok „önszorgalmából” kerül bele az adott pénzintézet belső hitelbírálati rendszerébe. Ezért van az például, hogy noha a Kavosz termékleírása szerint a Széchenyi Kártya konstrukcióit akár kezdő vállalkozások is igénybe vehetik, ám a gyakorlatban minimum egy lezárt évet vár el valamennyi kereskedelmi bank az ezen konstrukcióra jelentkezőktől. De szűrik a pénzintézetek a jelentkezőket a vállalkozás tevékenységi köre, sőt némelyek a tulajdonosok, kezességvállalók demográfiai adatai (végzettség, életkor) alapján is.

Az „ahány ház, annyi szokás” nem könnyíti meg a vállalkozások dolgát, különösen akkor, amikor valamilyen összetettebb, mondjuk beruházási típusú hitelt szeretnének igénybe venni.

Hirdetés

Hirdetés

Keressünk alternatívát!

A beruházási hitelek egyébként is „macerásabbak” a többinél, hiszen ezeknél nemcsak a hitelszerződésig nehéz eljutni (sok időt és energiát vihet el a bank által igényelt részletes projektleírás, beruházási költségvetés, megtérülési számítások, fedezetértékelés elkészítése és a beszerzendő eszközökre vonatkozó árajánlatok begyűjtése), hanem a folyósítási feltételek teljesítése is (készültségi fok igazolása, számlabenyújtás a megfelelő mellékletekkel felszerelve) feladatot ró a hiteligénylőre. Sok olyan kisebb beruházás van, ahol egyszerűen nem is éri meg végig járni ezt a bonyolult procedúrát, inkább érdemes valamilyen alternatív megoldást keresni. Lehet, hogy egy kertépítő vállalkozásnak a bővüléséhez szükséges bobcat vásárlása érdekében nem a beruházási hitelhez érdemes nyúlnia – főként, ha eközben ugyanilyen összeget „állomásoztat” különféle kertészeti anyagokban.

Az egyik ilyen alternatív megoldás ugyanis az lehet, ha egy könyvelő, vagy hitelszakértő társaságában alaposan átnézzük a vállalkozásunk mérlegét és az eszközök között keresünk olyan tételeket, amelyeket eddig saját erőből finanszíroztunk. Elsősorban a forgóeszközök és a termelési költségek között érdemes körülnéznünk, azon belül is elsősorban a készleteink, vevőkkel szembeni követeléseink, illetve alvállalkozói számláink és a felmerülő anyagköltségeink között. Amennyiben ezeket eddig saját tőkénkből fedeztük – tehát e célra nem vettünk még igénybe idegen forrást -, akkor célszerű átgondolnunk azt a megoldást, hogy a jövőben ezeket a forgóeszközöket próbáljuk meg inkább valamilyen támogatott hitelből finanszírozni. Ezzel a lépéssel ugyanis saját tőkét tudunk felszabadítani, amit viszont tetszésünk szerint költhetünk el bármilyen célra – akár olyanra is, amire sohasem kapnánk banki hitelt.

Az NHP Konstrukcióban támogatott hitelcélokat például, a bankmonitor.hu alábbi kalkulátorának segítségével hamar le is ellenőrizheted:

Széchenyi hitel
Bankmonitor

Lehet még alacsonyabb a kamat?

A forgóeszközök – készletek, vevőkövetelések – finanszírozására az NHP Hajrá! program keretében is van mód (legfeljebb 3 éves futamidejű forgóeszköz-hitellel, évi fix 2,5%-os kamattal), de még inkább szóba jöhet a Kavosz két válságkonstrukciója, a Széchenyi Likviditási Hitel (maximum 3 évre, 0,2%-os fix éves kamattal), vagy a Széchenyi Kártya Folyószámla Hitel Plusz (2 éves futamidővel, évi mindössze  0,1%-os fix éves kamattal), illetve ugyancsak a Kavosz által kínált Agrár Széchenyi Kártya (1, 2 vagy 3 éves futamidővel,  1 havi BUBOR +4%-os kamattal, melyhez évi  4%-os kamattámogatás kapcsolódik). Ezek a hitelek ugyan nem jelentenek olyan hosszú távú forrást a cégnek, mint a 6-10 évre is felvehető beruházási kölcsönök, viszont lényeges előnyük, hogy nagyon alacsony kamatot kell utánuk fizetni, tehát olcsóbbak, mint akár a Széchenyi Beruházási Hitel Plusz, amelyet szintén nem túl magas (évi 0,5%-os) kamattal hirdetnek.

Persze a fenti alternatíva csak azoknál a vállalkozásoknál merülhet fel, amelyek még viszonylag újak a hitelpiacon, vagyis a folyó költségeiket jelenleg még a saját tőkéjükből fizetik. Számukra viszont akár az egyetlen megoldást is jelenthetik a fenti szabad felhasználású konstrukciók.

Akár gépkocsit is vásárolhatunk így

A példa kedvéért, ha mondjuk egy bizsuk nagykereskedelmi terítésével foglalkozó vállalkozás tulajdonosai vagyunk, akkor a tevékenységünkhöz előbb-utóbb szükségünk lehet valamilyen gépjárműre. Tekintettel arra, hogy a bizsuk kis helyen is elférnek, nem biztos, hogy e célra a legjobb megoldás egy tehergépjármű beszerzése lesz, hiszen ez a fajta árucikk elfér a személygépkocsi csomagtartójában, vagy a hátsó ülésén is. A személygépkocsi beszerzését viszont nem támogatja a kereskedőcégek számára sem az NHP Hajrá! program, sem pedig a Kavosz üzletszabályzata. Vagyis államilag támogatott beruházási hitelt erre a célra nem fogunk tudni igénybe venni. Jobb tehát, ha átnézzük, hogy mennyi pénzt tartunk aktuálisan raktárkészletekben, vagy fordítunk a vevőállományunk finanszírozására. Előfordulhat, hogy még többet is, mint amennyibe a beszerezni kívánt személygépjármű kerülne, tehát egy szabad felhasználású Széchenyi Kártya-konstrukcióval még több tőkét is fel tudunk szabadítani, mint amennyire a tervezett jármű-beszerzéshez szükségünk van.

Ha érdekel, hogy vállalkozásod milyen összegű Széchenyi Hitel felvételére esélyes, használd a bankmonitor.hu alábbi kalkulátorát!

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 1.4 milliárd Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

     

    Hirdetés
    Hirdetés