Szabadon felhasználható hitelek: hol, kinek, mennyiért?

Szabadon felhasználható hitelek: hol, kinek, mennyiért?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-02-29 Frissítve: 2021-10-11
 

A csapból is a CSOK és a lakáshitel folyik. De mi a helyzet a szabad felhasználású hitelekkel? Sokakat érinthet a téma. Miért? Mert esetleg nagyobb összegű szabadon felhasználható összegre van szükséged, a felhasználást pedig nem tudod/akarod a bank orrára kötni. Mégsem szeretnél horror törlesztőt fizetni. Megnéztük mi a helyzet most a szabad felhasználású hitelek piacán.

Nem feltétlen kell egy gyorskölcsönt felvenned, ha pénzre van szükséged. Léteznek okosabb megoldások is. Semmi baj nincs a személyi kölcsönökkel, de azt jellemzően váratlan esemény megoldására érdemes igényelni. Ha egy előre eltervezett nagyobb összegű – jellemzően 2 millió forint felett – kiadásról van szó, az ingatlanfedezetes hitel lehetőségét is feltétlenül mérlegeld.

Az ingatlanfedezetes hitel kamata lényegesen alacsonyabb, mint a személyi kölcsönöké. Ez már önmagában kedvezőbb hiteltörlesztést eredményez. Arról nem is beszélve, hogy a szabad felhasználású jelzáloghitelek hosszú, akár 20-25 éves futamidejének köszönhetően ugyancsak mérsékelheted a havi törlesztődet.

Ma már akár 4,5-6%-os THM-mel is szabad felhasználású hitelhez juthatsz. Ráadásul ennél a hitelnél a bank nem vizsgálja a hitelcélt és annak megvalósulását sem.

A folyósított kölcsönösszeget gyakorlatilag arra fordítod, amire csak szeretnéd. Tehát szabadon felhasználhatod.

Hirdetés

Hirdetés

Nézzük, mennyibe kerül!

Tegyük fel, hogy felvennél 7 millió forintot szabadon elkölthető célra, 20 éves futamidőre. Ehhez havi 300 ezer forint nettó jövedelmet tudsz igazolni.

Több mindent kell mérlegelned, többek között azt, hogy meddig legyen változatlan a törlesztőd. Vagyis milyen hosszú kamatperiódust szeretnél.

A szabad felhasználású hiteleknél is eltérő kamatperiódusú konstrukciók közül választhatsz. Ha nem riadsz vissza a rövid kamatperiódustól, vagyis attól, hogy a törlesztőd elég sűrűn (3-6-12 havonta) változhat a futamidő alatt, akkor a következő havi kiadásra számíthatsz.

Egy-egy hitel kamata, a felvehető hitelösszeg sok tényezőtől függ. Mire gondolj? A bank minden hitelkérelmet egyedi ügyletként kezel, tehát a te élethelyzetedet fogja megvizsgálni és ennek megfelelő lesz az ügyfélminősítés. A végleges döntést befolyásolja az iskolai végzettségtől kezdve a munkáltatód cégformáján át az esetlegesen fennálló hiteleidig sok minden.

 

Ha jobban megnézed a fenti két táblázatot, rögtön meglátod, hogy esetenként alacsonyabb THM-mel – ezáltal kedvezőbb törlesztővel – kaphatsz meg egy hosszú kamatperiódusú hitelt, mint egy néhány havonta, vagy évente változót. 

Kalkulátorunkban a kamatperiódus alapján is választhatsz. Számolj!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Mire van szükséged egy szabad felhasználású hitel igényléséhez?

Első lépés, hogy legyen egy olyan ingatlan, amit be lehet vonni fedezetként a hitel mögé. Ha ez megvan, jöhet a jövedelem. Ma már nem elegendő, ha megfelelő ingatlanfedezettel rendelkezel. Törvény írja elő, hogy minden hiteligényléskor jövedelmet kell igazolni és azt is, hogy ezt meddig lehet hiteltörlesztéssel megterhelni.

Egyébként pedig pont azoknak az előírásoknak kell megfelelned, mint egy lakáshitelnél. Nem lehetsz KHR-es, nem töltheted a próbaidődet/ felmondási idődet a munkahelyeden.

Előtörleszthető-e a szabad felhasználású hitel?

A válasz határozottan igen. A szabad felhasználású jelzáloghitelek minden banknál előtörleszthetőek, de akár a futamidő lejárta előtt teljes egészében vissza is fizetheted. Az elő- és végtörlesztés ugyan költséggel jár, de alapigazság, hogy előtörleszteni mindig megéri.

Jellemzően 2-2,5% körüli díjjal számolj, ami mindig az előtörleszteni kívánt összegre vonatkozik.

A hatályos törvények értelmében a forint alapon felvehető hitel összege nem lehet magasabb, mint a fedezetül szolgáló ingatlan(ok) forgalmi értékének 80 %-a.

A jogszabály által megengedett finanszírozási aránynál azonban kisebb a bankok által ténylegesen nyújtott kölcsön mértéke.

Ha elbizonytalanodtál, esetleg kérdésed van kommentelj bátran!

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés