Betöltés

Számlanyitás egyszerűsítve

szerző: Bankmonitor.hu
2012-04-06

Általában a banki kínálatokat valamilyen nehezen érthető és egyoldalúan – a bank javára természetesen – reklámozott területként érzékeli a legtöbb ember. Szerencsére van remény és az egyébként átláthatatlan kondíciós szövevények közt lehet találni néhány ösvényt, ami elvezet célunkhoz: tudjuk, hogy mit ajánl bankunk, tudjuk, mit ajánl a többi és ebből gyorsan és könnyen tudjuk kiválasztani a számunkra legkedvezőbbet.

Némi kutakodás, sok-sok utánajárás és ellenőrzés után összeállítottunk egy rövid táblázatot, amiben az általunk figyelt bankok leginkább hozzáférhető és legpraktikusabb számláit tesszük közzé átláthatóan. Lássuk, ki mit nyújt, a táblázat után pedig, hogy mégis mire érdemes odafigyelni:

Egy bankszámla létrehozása már csak azért is lényeges, mert innen lehet lekötni bankbetéteket, és lehet kihasználni más akciós ajánlatokat, ezzel növelve befektetéseink értékét, illetve csökkentve az egyébként nem túl alacsony banki költségeinket.

A trükkös viszont az, hogy sok esetben nem elég a legegyszerűbb bankszámlával rendelkeznünk minden betétlekötéshez. Vannak specifikus betétek – mint például a TBSZ-en leköthető betétek, csak TBSZ számláról köthetőek le. Persze nem minden megoldás ennyire egyszerű, és vannak költségesebb számláról leköthető betétek, melyek esetében, ha a számlára nincs szükségünk egyébként, akkor akár a betéti hozamot is felélhetik a fenntartás érdekében. Tanulság: mindig érdeklődjünk díjakról és arról, hogy akkor ez most nekünk mit is fog hozni a költségekkel együtt.

A fenti táblázatban a 10 legnagyobb bank* alap számláit illetve számlacsomagjait gyűjtöttük össze, azok alapdíjaival. Bár szinte minden bank kínál valamilyen díjmentes számlát, azokat többnyire feltételekhez kötik – a diákszámlák sok esetbe díjmentesek, de jövedelmünk számlára való érkeztetése mellett még diáknak se kell lennünk a díj elkerülése érdekében. Átlagosan, ha mégis muszáj fizetnünk, akkor 300 forintos havidíjra számíthatunk.

Fontos: cikkünkben nem foglalkoztunk díjakkal melyek bankkártya használathoz, igényléshez, pénzfelvételhez vagy más „extrához” kapcsolódnak. Természetesen a bankok többnyire igyekeznek ilyen-olyan szolgáltatásokon keresztül további díjakat bezsebelni, így ezekre is érdemes odafigyelnünk. Meglepő, vagy inkább második pillantásra már érthető módon a nyitásnak nincs költsége az általunk vizsgált számláknál, a banki ajánlatok továbbra is igyekeznek vonzó vagy annak látszó ajánlatokat reklámozni.

Megjegyzések:

Számlanyitási minimum kizárólag a Budapest Bank Standard lakossági forint bankszámla esetében van. Minimum nyitóösszeg és egyenleg: 5 000 Ft, de rendszeres havi jövedelem átutalása esetén: díjmentes

Erste*: Az emelt szint feltételei és az elérhető kedvezmények: Ha az adott hónap során a számláról legalább 6 darab csoportos beszedési megbízás- vagy Netbankon keresztül beadott átutalási megbízás vagy ezek tetszőleges kombinációja teljesül, akkor az adott hónapban a számlavezetési díj és a következő havi első saját ATM-nél végrehajtott készpénzfelvétel díja 0 Ft.

AXA*: Számlanyitás díja: a számla tartalmaz egy VISA Electron, vagy Visa Classic kártyát: 3.800,- Ft, a számla kártyát és iBanq2 szolgáltatást tartalmaz: 4800 Ft. A Bank a nála vezetett bankszámlák terhére külföldi pénznemben, illetve Magyarországon kívülre történő utalásra megbízást nem fogad be és nem teljesít.

OTP*: További információkkal a bank tud szolgálni a díjmentességgel kapcsolatban

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Utolsó figyelmeztetést kaptak a lakáshitelesek

2019. 01. 17.

Hitelezési szempontból megszólalt a riasztócsengő a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének egy konferencián elhangzó mondatai után. Az ezzel kapcsolatos hírek a laza monetáris politika végéről, monetáris szigorításról szólnak, de ha...

siker

Nincs most ennél olcsóbb lakáshitel a piacon

2019. 01. 16.

Akár 2,45%-os THM-mel is hozzá lehet jutni lakáshitelhez, persze változó kamatozás mellett. Ez azt jelenti, hogy nagyon olcsón adják a bankok a forrást, hiszen az átlagos infláció 2018-ban például 2,8%...

Blogajánló

  • alapblog

    Élet a www.szallas.hu után

    A Szallas.hu oldal alapítói, Dorcsinecz József és Varga Zoltán új szolgáltatást indítottak, Pepita.hu néven. Beszélgetésünkben azt szerettem volna megtudni, hogy egy első üzletében nagyon sikeres vállalkozók képesek lehetnek-e megismételni a...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.