Betöltés
loading

Szembe röhögik az inflációt a mai hitelkamatok

Kijött a friss inflációs adat, ami azt sejteti, hogy tovább gyorsulhat a pénzromlás mértéke. Ez nem csak a megtakarítási oldalon, hanem a hiteleknél is érdekes helyzetet teremt. Mégpedig azt, hogy egy jól megválasztott lakáshitelért összességében kevesebb kamatot kell a banknak visszafizetni, mint amennyit a felvett összeg veszít az értékéből az infláció miatt.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Éves összevetésben 3,9%-os volt áprilisban az infláció Magyarországon, ami azért különösen érdekes, mert az MNB az év összességében 3,1%-os átlagos pénzromlással számol. A gyors változásokat nagyrészt kiszűrő maginfláció 3,8%, az adószűrt maginfláció pedig 3,4%-os volt a negyedik hónapban, ami pont megfelel az erre az évre várt számoknak.

Jelenleg az az érdekes helyzet állt elő, hogy a hitelt felvevők rendkívül jó kamatokkal juthatnak pénzhez a bankoktól, ami azt jelenti, hogy a tőkén felül kevesebbet kell visszafizetniük, mint amennyit a használt pénz időközben veszít az értékéből az infláció miatt.

Kicsit számolgattunk. Azt vettük alapul, hogy 2019-ben az MNB által vártnál valamicskét magasabb lesz az átlagos infláció mértéke, és ez kitart a következő 10 esztendőben is. Mi 3,4%-os átlagos inflációval számoltunk, ami bár magasabb az elmúlt két évben tapasztalt 2,4 és 2,8%-hoz képest, ám ha a gazdaság a vártnál jobban gyorsul – erre a friss ipari adatok miatt pedig jó esély van -, a forint pedig tartósan a mostani szinten marad, reális a tervezettnél nagyobb mértékű pénzromlás.

A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával megkerestük a legkedvezőbb kondíciójú lakáshiteleket 10, 20 és 30 millió Ft hitelösszegre, 10 éves futamidővel, majd megnéztük, egy évtized alatt a számszerűsített pénzromlás hogyan viszonyul a tőke felett visszafizetendő összeghez. Jól látható, hogy a tőke feletti, a kamaton felül minden egyéb költséget is tartalmazó plusz visszafizetés lényegesen kevesebb, mint amennyit a 10 millió Ft egy évtized alatt veszítene az értékéből 3,4%-os éves átlagos infláció esetén.

Természetesen a változó kamatú hitelek esetében a legnagyobb a pénzügyi előny, ám itt benne van a pakliban, hogy a következő években emelkedik a hitel kamata, ezzel együtt pedig a hiteltörlesztője, így az árelőny könnyen elolvadhat. Az 5 évig fixált kamatú, valamint a “végig fix” hitelek is tudnak azonban jól teljesíteni, ahogy az az ábránkon számszerűsítve is látható.

Ehhez persze mi a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával a legkedvezőbb, vagyis legjobb árú hiteleket kerestük meg, mert ha nem így tesz valaki, akkor hamar belefuthat olyan ajánlatokba, amelyeknél több millió forinttal magasabb a teljes visszafizetett összeg.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
ingatlanbefektetés

A CSOK hitellel többet lehet megtakarítani, mint a támogatással?

Lakásvásárlás, építkezés előtt sokan kalkulálnak a gyermekek után járó CSOK támogatással, viszont kevesebben ismerik a támogatáshoz kapcsolódó CSOK hitelt, amely egy kedvezményes, futamidő végéig fix kamatozású konstrukció. Érdemes azonban ezt...

Blogajánló
  • alapblog Mi lesz a jövő az ingatlanpiacon?

    Ebben még nem nagyon van benne a lezárás hatása. Az “örökre” alacsony (és/vagy negatív) kamat valószínűleg jó nagy támaszt jelent majd a jövőben az európai... The post Mi lesz a jövő az ingatlanpiacon? appeared first on alapblog.