Betöltés

Szembe röhögik az inflációt a mai hitelkamatok

szerző: Fülöp Norbert
2019-05-10

Kijött a friss inflációs adat, ami azt sejteti, hogy tovább gyorsulhat a pénzromlás mértéke. Ez nem csak a megtakarítási oldalon, hanem a hiteleknél is érdekes helyzetet teremt. Mégpedig azt, hogy egy jól megválasztott lakáshitelért összességében kevesebb kamatot kell a banknak visszafizetni, mint amennyit a felvett összeg veszít az értékéből az infláció miatt.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Éves összevetésben 3,9%-os volt áprilisban az infláció Magyarországon, ami azért különösen érdekes, mert az MNB az év összességében 3,1%-os átlagos pénzromlással számol. A gyors változásokat nagyrészt kiszűrő maginfláció 3,8%, az adószűrt maginfláció pedig 3,4%-os volt a negyedik hónapban, ami pont megfelel az erre az évre várt számoknak.

Jelenleg az az érdekes helyzet állt elő, hogy a hitelt felvevők rendkívül jó kamatokkal juthatnak pénzhez a bankoktól, ami azt jelenti, hogy a tőkén felül kevesebbet kell visszafizetniük, mint amennyit a használt pénz időközben veszít az értékéből az infláció miatt.

Kicsit számolgattunk. Azt vettük alapul, hogy 2019-ben az MNB által vártnál valamicskét magasabb lesz az átlagos infláció mértéke, és ez kitart a következő 10 esztendőben is. Mi 3,4%-os átlagos inflációval számoltunk, ami bár magasabb az elmúlt két évben tapasztalt 2,4 és 2,8%-hoz képest, ám ha a gazdaság a vártnál jobban gyorsul – erre a friss ipari adatok miatt pedig jó esély van -, a forint pedig tartósan a mostani szinten marad, reális a tervezettnél nagyobb mértékű pénzromlás.

A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával megkerestük a legkedvezőbb kondíciójú lakáshiteleket 10, 20 és 30 millió Ft hitelösszegre, 10 éves futamidővel, majd megnéztük, egy évtized alatt a számszerűsített pénzromlás hogyan viszonyul a tőke felett visszafizetendő összeghez. Jól látható, hogy a tőke feletti, a kamaton felül minden egyéb költséget is tartalmazó plusz visszafizetés lényegesen kevesebb, mint amennyit a 10 millió Ft egy évtized alatt veszítene az értékéből 3,4%-os éves átlagos infláció esetén.

Természetesen a változó kamatú hitelek esetében a legnagyobb a pénzügyi előny, ám itt benne van a pakliban, hogy a következő években emelkedik a hitel kamata, ezzel együtt pedig a hiteltörlesztője, így az árelőny könnyen elolvadhat. Az 5 évig fixált kamatú, valamint a “végig fix” hitelek is tudnak azonban jól teljesíteni, ahogy az az ábránkon számszerűsítve is látható.

Ehhez persze mi a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával a legkedvezőbb, vagyis legjobb árú hiteleket kerestük meg, mert ha nem így tesz valaki, akkor hamar belefuthat olyan ajánlatokba, amelyeknél több millió forinttal magasabb a teljes visszafizetett összeg.

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Mire van szükséged?

BM logo white
Milyen témakörben érdeklődsz?

Látogass el a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel foglalkozó oldalunkra, ahol rengeteg hasznos információt találsz. Kiszámolhatod, hogy a 2019. július 1-től érvényes szabályok szerint mennyi CSOK-ot kaphatsz. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a CSOK-kal kapcsolatos legfrissebb információkról!
Kérjük, vedd figyelembe, hogy a Bankmonitor elsősorban új pénzügyi termék igényléséhez nyújt teljes körű támogatást, és csak olyan meglévő szerződés kapcsán tud segítséget nyújtani, amelyet eredetileg is a Bankmonitor szakértői segítségével kötöttél meg!
Amennyiben nem akarsz új szerződést kötni, és tőlünk függetlenül megkötött szerződésedet, valamint egyéb pénzügyi helyzetedet érintő kérdésed merült fel, Jobb tudni rovatunkból tájékozódhatsz.
Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
A hitelbírálat során a banknál azonnali kizáró feltételt jelent, ha valaki a negatív adóslistán szerepel, így nem kaphat hitelt. Miután megtörtént a tartozás rendezése és egy év eltelik, utána válhat valaki ismét hitelképessé. A témával részletesen foglalkozó írásainkat itt találod: KHR (BAR lista) Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
Köszönjük, hogy regisztráltál hírlevelünkre
Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

6 lakáshiteles és csok-os cikk, ami sehol máshol nem olvasható

2019. 12. 15.

Tudtad, hogy egy lakáshitel akár remek befektetési lehetőség is lehet? Vagy jelenlegi lakáshiteled kamatát szeretnéd lecsökkenteni? Szeretnél csok-ot igényelni, ám nem tudod, hogy pontosan milyen feltételekre számíthatsz? Többek között ezekre...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.