Betöltés

Személyi kölcsön: hogyan kaphatsz kedvező kamatot?

szerző: Bankmonitor.hu
2016-02-18

Ha nincs spórolt pénzed, de otthon csőtörés van, vagy egy nem várt kiadást kell nagyon gyorsan megoldanod, a leglogikusabb döntés a személyi kölcsön. Pontosan tudják ezt a bankok is. Az élet szinte csak váratlan események sorozatából áll, ezért láthatsz lépten nyomon személyi kölcsön reklámokat. Arról azonban nem szól a fáma, hogy mit kell teljesítened a szuper kamatért cserébe. Mi most megmondjuk!

Első körben azt kell észrevenned, hogy a bankok személyi kölcsöneit három jövedelem kategóriába lehet besorolni. Néhány tízezer forintos eltéréssel az alábbi jövedelemkategóriákat lehet meghatározni.

 • 100 ezer forint alatti havi nettó jövedelem
 • 100 ezer és 250 ezer forint közötti havi nettó jövedelem
 • 250 ezer forint feletti havi nettó jövedelem

Mi lebeg a bank szeme előtt?

Minden bank olyan ügyfeleket céloz meg, akikről nagy biztonsággal elmondható, hogy stabil a jövedelme, értelmezhető hitelösszeget vesz fel és relatív hosszú időre. Hiszen a bank a kamatokból él. Te, mint ügyfél azonban annál értékesebb vagy a bank számára, minél stabilabb és magasabb a jövedelmed. Ezt pedig nem kevés kamatkedvezménnyel is díjazzák.

Nézzük meg a három jövedelemkategória között mekkora kamatkülönbség lehet?

A jobb összehasonlíthatóság kedvéért mindhárom jövedelem kategóriában egymillió forintos kölcsönösszeget 5 éves futamidőre vizsgáltunk meg.

Tekintsünk el most attól a ténytől, hogy minimálbérrel nem kaphat senki ekkora összeget. A jobb összehasonlíthatóság kedvéért mindhárom jövedelmi sávval azonos kölcsönösszegre és futamidőre néztük meg az elérhető személyi kölcsönöket.

1. kategória

100 ezer forint alatti jövedelem mellett elérhető személyi kölcsön
(1 millió Ft, 5 év)

Elsőre talán a Pátria Takarék élvonalba tartozó 11,35%-os kamata tűnik fel, amit már 50 ezer forintos jövedelem mellett is megkaphatsz. (Ez a személyi kölcsön kizárólag Budapesten és Pest megyében, hisz a Pátriának nincs országos fiókhálózata. Emellett az igényléshez elvárt a jövedelem érkeztetése.)

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy általában legalább a minimálbér összegét elérő jövedelemmel rendelkezned kell ahhoz, hogy eséllyel igényelj akár pár százezer forintot. Hiszen ha nincs jövedelmed, miből fogod fizetni a törlesztőt?

A fenti táblázatból látszik, hogy a jövedelemelvárások alsó korlátja papírforma szerint lehet a minimálbér alatt, de a gyakorlatban szerintünk nem valószínű, hogy ilyen alacsony bérrel kapsz hitelt. Vagy kapsz ugyan, de nagyon kis összeget.

Az átlagos kamat 18,25%, ami teljesen megfelel a személyi kölcsönök piacának egészét tekintve az átlagnak. Persze ahány ház, annyi élethelyzet és annyi jövedelemfajta.

Mielőtt a bankba rohannál, válaszd ki kalkulátorunk segítségével a számodra megfelelő személyi kölcsönt.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Személyi kölcsön
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

2. kategória

100 ezer és 250 ezer forint közötti jövedelem mellett elérhető személyi kölcsön
(1 millió Ft, 5 év)

Ha a nettó fizetésed legalább 100-125 ezer forint, akkor ugyanekkora összeget (egymillió forint), ugyanilyen futamidőre (5 év) már átlagosan 16,81%-os kamattal is megkaphatsz. Természetesen, ha jobban megfelel az elvárásaidnak az előző kategóriában lévő személyi kölcsönök valamelyike, akkor abból a csoportból is választhatsz.

3. kategória

240 ezer forint feletti jövedelem mellett elérhető személyi kölcsön
(1 millió Ft, 5 év)

Amennyiben a nettó jövedelmed eléri legalább a 240-280 ezer forintot havonta, már 9,5%-os kamat mellett is hozzájuthatsz a személyi kölcsönhöz. Gondolj csak bele! Pár évvel ezelőtt még 10% körül volt a lakáshitelek átlagos kamata.

És az igazat megvallva akkor van a leginkább esélyed egymillió forint személyi kölcsönre, ha a fizetésed ebbe a sávba esik. 

Attól függetlenül, hogy melyik kategóriába esik a jövedelmed, az alábbi dokumentumokat be kell nyújtanod a hiteligényléskor:

 • Személyes okmányok
 • Utolsó 2-3 havi bankszámlakivonat
 • Közüzemi számla
 • Munkáltatói igazolás (ettől esetenként eltekinthet a bank)

Sok sikert a jó választáshoz!

1 000 000 Ft személyi kölcsön ajánlataink 3 éves futamidőre
K&H Bank K&H forint személyi kölcsön
33210
Havi törlesztő
0.13793
THM
1212820
Teljes visszafizetés
Irány a bank!
Budapest Bank Budapest Bank Online Hűség hitel
33603
Havi törlesztő
0.13892
THM
1209708
Teljes visszafizetés
Irány a bank!
Cetelem Bank Cetelem Saját Ritmus szabad felhasználású kölcsön
33646
Havi törlesztő
0.14485
THM
1221250
Teljes visszafizetés
Irány a bank!

A fent kalkulációk 150 000 Ft-os havi fizetés, 12 hónapos munkaviszony és jövedelemérkeztetés figyelembe vételével készültek.


A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Személyi kölcsön vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló

 • alapblog

  Más pénze, más problémája

  A Mercedes 23 milliárd eurót tervez elkölteni az akkumulátor iparágban. A Volkswagennél 50 milliárd eurót fognak energiatárolásra költeni a következő 5 évben. Elon Musk meg...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.