Betöltés
loading

Személyi kölcsönt szeretnél? 5+1 dolog, amit mindenképp tudnod kell!

Közeleg a karácsonyi időszak, amikor hirtelen nagyobb kiadásokkal találjuk magunkat szemben. Ezek fedezéséhez többek között a személyi kölcsön felvétele jelenthet gyors és egyszerű megoldást. Az igénylés előtt azonban érdemes tisztában lennünk a személyi kölcsönt érintő legfontosabb tudnivalókkal. Szerző: Csábráki Dávid

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a személyi kölcsön kalkulátorunk.

1. Mennyi személyi kölcsönt vehetek fel?

A személyi kölcsön egy szabad felhasználású hitel, azaz felhasználása nincsen célhoz kötve. A maximálisan felvehető hitelösszeg 10 000 000 Ft, a gyakorlatban azonban többnyire 100 000 Ft és 5 000 000 Ft között mozog a folyósított összeg. A kölcsön futamideje maximálisan 10 év lehet, de az átlagos futamidő jellemzően 12-72 hónap. A személyi kölcsönök előnye, hogy nincsen szükség ingatlanfedezetre, adóstárs vagy kezes bevonására. Az igénylés elbírálásánál a hitelvizsgálat elsődlegesen a jövedelemre terjed ki.

2. Mik a személyi kölcsön felvételének feltételei?

Munkaviszony: A személyi kölcsön felvételéhez elvárás a minimum 3-12 hónapos határozatlan idejű munkaviszony.

Életkor: Általános feltétel, hogy az igénylőnek legalább 18 évesnek kell lennie, és a hitel futamideje alatt az adós nem töltheti be a 70 éves kort. A minimális életkor meghatározásában ugyanakkor eltérő banki gyakorlattal találkozhatunk, ezért jól jöhet egy hitelszakértő, aki ismeri a bankok feltételeit. A bankok többsége 20-23 éves alsó korhatárt köt ki.

Számlakivonat: A hitelbírálathoz legalább 3 havi számlakivonatot is bekér tőlünk a bank, amelynek során megvizsgálják az utalásokat, a beérkező munkabért.

Magyar lakcím: A legtöbb esetben kötelező állandó magyar lakcímet is felmutatunk.

Nem lehet negatív KHR státusz: A KHR (BAR) listán szereplő negatív minősítésű adósok igénylése azonnal elutasításra kerül.

3. Drága vagy olcsó most a személyi kölcsön?

A jelenlegi csökkenő kamatkörnyezetben igen népszerűvé váltak a személyi kölcsönök. Két év alatt 6%-kal csökkent az átlagos kamatszint, ami többszázezer forintos pénzügyi előnyt jelenthet számunkra. Ennek eredményképpen ma már 7% alatti THM-szinttel is találkozhatunk. Nem mindegy azonban, hogy melyik banknál érdeklődünk kölcsönigényléssel kapcsolatban, ugyanis az egyes ajánlatok között is jelentős eltéréseket tapasztalhatunk.

A Bankmonitor Személyi Kölcsön Kalkulátora alapján 1 millió Ft hitelösszeg és 3 év futamidő esetén átlagosan 86 ezer forinttal kevesebbet kell visszafizetni a jelenlegi legjobb 3 ajánlatra, mint a 3 legdrágábbra. Ez egyúttal 1600 Ft-tal alacsonyabb havi törlesztőrészletet jelent.

A bankok a személyi kölcsön felvétele során kamatkedvezményeket is nyújtanak, ha valamilyen plusz feltételt teljesítünk, ezáltal több ezer forinttal kedvezőbb lehet a törlesztő is. A hitelintézetek a kedvezőbb kamatért rendszerint jövedelemérkeztetést és az aktív számlahasználatot várnak el.

4. Milyen jövedelemmel vehetünk fel személyi kölcsönt?

Mivel nincsen a hitel mögött ingatlanfedezet, így a bankok részéről elvárás a rendszeres, igazolt jövedelem megléte. A minimális elvárt jövedelem a mindenkori aktuális minimálbér, ám erre nem minden bank nyújt hitelt.

A hitelintézetek eltérő módon kezelik a jövedelmeket, az általánosan elfogadott alkalmazotti, vállalkozói és nyugdíjjövedelem mellett rendszerint a következő speciális jövedelmeket fogadhatják el:

 • Külföldi jövedelem: ennek elfogadása bankonként változó, vagyis a személyi kölcsönhöz jutás ebben az esetben sem reménytelen.
 • KATA-s jövedelem: kaphatsz személyi kölcsönt a legtöbb banknál, de ehhez NAV jövedelemigazolásra van szükség, ami a kiszámlázott éves összeg 60 százalékáról szól majd. A bankok – már akik foglalkoznak katásokkal – a gyakorlat szerint ennek 40 százalékáig engedik elmenni a havi törlesztőt. Fontos kitétel még, hogy a katás vállalkozásoknak legalább egy teljes lezárt üzleti évvel kell rendelkezniük!
 • Önmagát saját vállalkozásában foglalkoztató személy: kaphat személyi kölcsönt, de ebben az esetben is szükség van NAV jövedelemigazolásra.
 • Készpénzben kapott jövedelem: ha készpénzben kapod a béred, akkor is hozzájuthatsz személyi kölcsönhöz, ám természetesen csak NAV jövedelemigazolással.
 • Öregségi nyugdíj: a véglegesített öregségi nyugdíj jól kiszámítható juttatás, ezért jól jöhet személyi kölcsön felvételekor.
 • Végleges rokkantsági nyugdíj: mivel állandó juttatásról van szó, ezt is hitelezik a bankok.

Nem elfogadott jövedelemtípusok:

 • EVA-s vállalkozó: A 2020-tól megszűnő vállalkozási formából befolyó összeget a bankok nem fogadják el jövedelemként, ezért nem is adnak rá személyi kölcsönt.
 • GYES: nem számít hitelezhető jövedelemnek.
 • Osztalék: ha csak osztalékból van jövedelmed, akkor nagyon kevés bank ad rá személyi kölcsönt!
 • Közmunkás bér: nem számít jövedelemnek!

5. Mennyi ideig tart a személyi kölcsön ügyintézése?

A személyi kölcsönök előnye a rendkívül gyors ügyintézés. Pozitív hitelbírálat esetén jellemzően 3-5 munkanapot vesz igénybe a folyamat az igényléstől a folyósításig. Vannak azonban olyan bankok, amelyek új ügyfél igénylése esetén is akár 24 órán belül vállalják a kölcsönösszeg folyósítását, így rendkívüli helyzetek esetén is nagyon rövid időn belül pénzhez juthatunk. Ezt hívjuk gyorskölcsönnek.

+1. Milyen dokumentumokra van szükség a személyi kölcsön igényléséhez?

Ha már kiválasztottuk a számunkra legkedvezőbb ajánlatot, és a hiteligénylés kapujában állunk, akkor a következő dokumentumokat kell összekészítenünk: személyes okmányok, bankszámlakivonat, jövedelem igazoláshoz kapcsolódó dokumentumok, hitelkérelmi adatlap, közüzemi számlák.  A személyi kölcsön igényléséhez szükséges dokumentumokról részletesen itt olvashatsz.

A legjobb személyre szabott banki ajánlatok felkutatásához használd a Bankmonitor Személyi Kölcsön Kalkulátorát:

Személyi hitel kalkulátor
Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Ft
Jövedelmem:
hónap
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A várhatóan legkedvezőbb szabad felhasználású hitelek:
Törlesztő 2020-ban
Teljes visszafizetés
Törlesztő 2021-től
THM
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
 • Várj még pár hónapot hogy meglegyen a megfelelő munkaviszony hossza.
Kérj ingyenes visszahívást személyi hitel szakértőnktől!
Fióki látogatás nélkül igénylem
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
 • alapblog Új népsport: vírusszabályszegés

  Leesett az állam, amikor az alábbi fotót készítettem egy sportcsarnokban a múlt héten. Előzetesen annyit tudtam, hogy a gyerekek ismét sportolhatnak, de csupán olyan feltételek... The post Új népsport: vírusszabályszegés appeared first on alapblog.