Betöltés

Szeptember 14-től csak így fizethetsz bankkártyával az interneten

szerző: Fülöp Norbert
2019-08-26

Szeptember 14. után az EU-n belül már csak úgy fizethetünk bankkártyával az interneten, ha a kártyán szereplő adatokon túl egyéb módon is azonosítjuk magunkat. Mit kell erről tudni? És mit tehet az, aki még nem regisztrált erre a szolgáltatásra?

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a bankszámla kalkulátorunk.

Interneten vásárolni bankkártyával gyerekjáték, talán már túl egyszerű is. Nincs más dolgunk, mint megadni a kis plasztiklapon szereplő adatokat – kártyabirtokos neve, kártyaszám, bankkártya lejárati dátuma, kártyát kibocsátó bank neve, kártyatársaság neve (Visa, Mastercard stb.), CVC vagy CVV2 kód –, ha pedig ezek stimmelnek, és van elegendő összeg a számlán, akkor máris sikeres a vásárlás.

Igen ám, de ez egyben azt is jelenti, hogy ha rossz kezekbe kerül a bankkártyánk, akkor bárki vásárolhat vele, ami óriási kockázat. Ezért nagyon fontos vigyázni a bankkártyára, illetve azonnal letiltani, ha esetleg elveszne. Ezért működtetnek a bankok éjjel nappal hívható telefonos ügyfélszolgálatokat, ahol a letiltás bármikor elintézhető, de az internetes banki felületen, a mobilalkalmazáson keresztül és persze nyitva tartási időben bármelyik bankfiókban is van erre lehetőséged.

Tudnod kell azonban, hogy a letiltás nem visszavonható, vagyis mielőtt ehhez folyamodsz, mindenképp próbáld felkutatni a kártyád, mert a pótlás plusz kiadást jelent majd. Ha bizonytalan vagy, akkor első lépésként beállíthatod a napi vásárlási és készpénzfelvételi limitet nullára, így biztosan nem férnek hozzá mások a pénzedhez, amíg megbizonyosodsz a dologról.

Tisztában kell lenned azzal is, hogy a letiltott, ám később megtalált és tovább használt bankkártyából még gondjaid adódhatnak, ugyanis ez olyan vétség, ami miatt egy időre ugrik a hitelképességed, éppen úgy, mintha olyan rossz adós lennél, aki szerepel a KHR adatbázisban (leánykori nevén a BAR-listán).

Szeptember 14-től nehezebb lesz visszaélni a bankkártyákkal az online vásárlások során, ugyanis az EU-n belüli tranzakciók esetében kötelező lesz az ügyfél azonosítása. Ez azt jelenti, hogy az ügyfélnek a fizetési felületen meg kell majd adnia egy egyedi biztonsági kódot is, amit az adott tranzakcióhoz kapcsolódóan generál a bank. Az, hogy mi lesz a mobilos azonosítás formája – sms, beolvasható színes vizuális kód, QR-kód vagy éppen a banki applikáción át érkező push notification üzenet -, pénzintézetenként különbözik majd. Bármelyikről is legyen azonban szó, mobiltelefonra mindenképp szükségünk lesz. 

Ahhoz azonban, hogy ez működjön, az ügyfeleknek is lehet teendőjük. A kártyabirtokosoknak aktiválniuk kell – már ha ezt korábban nem tették már meg – az erős ügyfél-hitelesítést lehetővé tévő biztonsági szolgáltatásokat, amely bankonként eltérő lehet: sms-kód, QR-kód vagy egyéb üzenet. Ezt egyébként mobilalkalmazáson, internetes banki felületen, telefonos ügyfélszolgálaton vagy személyesen bármelyik bankfiókban is megtehetik.

Ha ezt elmulasztják, akkor szeptember 14-et követően elvileg nem használhatják majd bankkártyájukat online vásárlásra az EU-n belül, ám más országok internetes üzleteiben – például a magyarok körében népszerű kínai Aliexpress-en – továbbra is lehet majd vásárolni a plusz azonosítás nélkül. Azért a feltételes mód, mert ha a bankok – és persze az MNB – úgy látják, hogy túl sok ügyfelet érne felkészületlenül a szigorítás, akkor az Európai Unió elvileg ad lehetőséget a határidő kitolására. Erre azonban nem érdemes apellálni.

Tudtad, hogy van olyan bankszámla, ami 2 évig teljesen ingyenes, vagyis a havi díjon kívül többek között a belföldi utalások, a csoportos beszedési megbízások és meghatározott feltételekkel a készpénzfelvétel is díjmentes? Ha többet is megtudnál a Bankmonitoron keresztül történő igénylés esetén 2 évig ingyenes CIB ECO bankszámláról, akkor itt minden fontos információt megtalálsz. Ha pedig megkeresnéd a számodra legkedvezőbb bankszámlát, akkor az alábbi bankszámla kalkulátort érdemes használnod.

Bankszámla kalkulátor

Milyen bankszámlára van szükséged?
Ft
Ft
db
Ft
db
Legolcsóbb összköltség havonta
Havonta
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő találatot.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Add meg további adataidat és részletesen tájékoztatunk!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Milyen bankszámlát érdemes nyitnia egy nyugdíjasnak?

2019. 09. 27.

Egyre több nyugdíjas kapja havi juttatását bankszámlára. Nem mindegy azonban, hogy milyen számlát nyitunk, mert akár több ezer forintot spórolhatunk évente, ha megtaláljuk a számunkra legjobb konstrukciót. Viszont mindannyian mások...

Blogajánló

 • alapblog

  Hold-on: Már megint 10.000 dollár környékén a Bitcoin!

  Kollégáink, Szabó Dávid és Balásy Zsolt beszélgettek arról, hogy mi a különbség a 2017-es és a 2019-es 10 ezer dolláros Bitcoin közt és, hogy hogy jön... The post Hold-on: Már megint 10.000 dollár környékén a Bitcoin! appeared first on alapblog.

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.