Szeressük vagy rettegjünk az ingatlantól?

szerző: Bankmonitor
2016. 08. 13.

Az ingatlanláz hazánkban is aranykorát éli, ami szépen látszik az lakásárak, és a bérleti díjak emelkedéséből. Feltehetjük a kérdést, pontosan mi is, ami ezt okozza, reálisak-e az egekbe szökő árak? Míg a részvényeket alapvetően bizonytalan befektetésnek ítéljük meg, hajlamosabbak vagyunk elfogadni, hogy sokszor nem tükrözi az árfolyam a részvények valós értékét. Azonban ingatlanok esetében is előfordulhat, hogy a tényleges ingatlanérték nem igazán tükrözi az árak színvonalát. Az Alapblog írásában a részvény és ingatlanbefektetések közös vonásairól olvashatunk.

Európai kultúránkban a részvénybefektetés kevésbé népszerű, 30 százalék körül mozog átlagosan, holott Amerikában, ahol tegyük hozzá a „tőzsdekultúra” sokkal régebbi múltra tekint vissza, a lakosság pénzügyi vagyonának akár 60 százaléka is részvényben csücsül. Hazánkban pedig ez az arány még kisebb, alig haladja meg az 1 százalékot. Az pedig elmondható, hogy az emberek egyáltalán nem tekintik biztonságos befektetésnek a részvényeket, ezt a tulajdonságot inkább az ingatlanok számára tartják fenn. A hasonlattal élve, gyakran úgy tűnik, hogy a részvénypiacot nem a cégek valós eredményei hajtják, hanem például a kereslet nő meg, mivel mindenki rózsásan látja a jövőt.

Ez általánosan arra késztetheti a befektetőket, hogy nagyobb kockázatot vállaljanak be a nagyobb hozam reményében. Bizonyára sokan hallhattunk már részvénylufiról, tőzsdepánikról, ahol a végén kiderült, hogy vágyálmokat hajtottak, akik részvénybe fektettek. Ugyanakkor érdemes lehet elgondolkodni, hogy az utóbbi évek ingatlanpiaci szárnyalása mögött sem biztos, hogy a gazdaság, vagy az emberek jövedelmi helyzetének jelentős javulása áll. Tehát ilyen szempontból van közös a két befektetési formában, mindegy, hogy az állami keresletélénkítés, a hagyományos befektetések által nyújtott alacsony kamatok, vagy éppen más tényező áll az árak, árfolyamok elszaladásában. Bővebben foglalkozik ezzel a témával az Alapblog az „Ingatlan is részvény valahol” című bejegyzése.

1 Hozzászólás

 1. Ági

  Mindig kell hogy legyen ami a csúcson van.Most éppen az ingatlan.Tegnap az arany volt tegnap előtt a pénzeszközi befektetés.Ezért kell több mindenbe fektetni.Ez is kipukkad betellik majd.Aztán megint a pénzeszköz lesz.

  2016.08.13.10:58

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Ha befektetés, akkor most az aktivitásra szavazz!

2018. 06. 20.

A passzív befektetési alapok vagy az ETF-ek neve sokaknak ismerősen csenghet, főleg az utóbbi évek után, mikor nagy népszerűségre tettek szert. Ugyanakkor  a tőzsdék csúcsokat döntő szárnyalása után most úgy...

A jegybank teszi a dolgát – De mennyire független?

2018. 06. 18.

Az elmúlt években a magyar jegybank soha nem látott szintekre tudta levinni a kamatok szintjét. Azt természetesen be kell látni, hogy a jegybank tevékenysége egyáltalán nem független a nemzetközi környezettől....

Blogajánló

 • alapblog

  Tények – különkiadás

  – Kínai tőzsde kétéves minimumon: – A BUX index 4 nagy komponense közül kettő egyértelmű hosszú távú eső trendben (Mtelekom, Richter), kettő gyanúsan tapad az...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.