Betöltés

Szeressük vagy rettegjünk az ingatlantól?

szerző: Bankmonitor
2016-08-13

Az ingatlanláz hazánkban is aranykorát éli, ami szépen látszik az lakásárak, és a bérleti díjak emelkedéséből. Feltehetjük a kérdést, pontosan mi is, ami ezt okozza, reálisak-e az egekbe szökő árak? Míg a részvényeket alapvetően bizonytalan befektetésnek ítéljük meg, hajlamosabbak vagyunk elfogadni, hogy sokszor nem tükrözi az árfolyam a részvények valós értékét. Azonban ingatlanok esetében is előfordulhat, hogy a tényleges ingatlanérték nem igazán tükrözi az árak színvonalát. Az Alapblog írásában a részvény és ingatlanbefektetések közös vonásairól olvashatunk.

Európai kultúránkban a részvénybefektetés kevésbé népszerű, 30 százalék körül mozog átlagosan, holott Amerikában, ahol tegyük hozzá a „tőzsdekultúra” sokkal régebbi múltra tekint vissza, a lakosság pénzügyi vagyonának akár 60 százaléka is részvényben csücsül. Hazánkban pedig ez az arány még kisebb, alig haladja meg az 1 százalékot. Az pedig elmondható, hogy az emberek egyáltalán nem tekintik biztonságos befektetésnek a részvényeket, ezt a tulajdonságot inkább az ingatlanok számára tartják fenn. A hasonlattal élve, gyakran úgy tűnik, hogy a részvénypiacot nem a cégek valós eredményei hajtják, hanem például a kereslet nő meg, mivel mindenki rózsásan látja a jövőt.

Ez általánosan arra késztetheti a befektetőket, hogy nagyobb kockázatot vállaljanak be a nagyobb hozam reményében. Bizonyára sokan hallhattunk már részvénylufiról, tőzsdepánikról, ahol a végén kiderült, hogy vágyálmokat hajtottak, akik részvénybe fektettek. Ugyanakkor érdemes lehet elgondolkodni, hogy az utóbbi évek ingatlanpiaci szárnyalása mögött sem biztos, hogy a gazdaság, vagy az emberek jövedelmi helyzetének jelentős javulása áll. Tehát ilyen szempontból van közös a két befektetési formában, mindegy, hogy az állami keresletélénkítés, a hagyományos befektetések által nyújtott alacsony kamatok, vagy éppen más tényező áll az árak, árfolyamok elszaladásában. Bővebben foglalkozik ezzel a témával az Alapblog az „Ingatlan is részvény valahol” című bejegyzése.

1 Hozzászólás

 1. Ági

  Mindig kell hogy legyen ami a csúcson van.Most éppen az ingatlan.Tegnap az arany volt tegnap előtt a pénzeszközi befektetés.Ezért kell több mindenbe fektetni.Ez is kipukkad betellik majd.Aztán megint a pénzeszköz lesz.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

A befektetések szent grálja nem is olyan tuti?

2018. 09. 22.

A tőkepiacokon az előző évtizedek legnagyobb találmánya az ETF-ek (Exchange Traded Fund), azaz a tőzsdén kereskedett befektetési alapok voltak. Ezek egy-egy indexet, például részvényindexet követve nagyon olcsón megadták a lehetőséget...

Az egészségügy helyzete: orvosok határon innen

2018. 09. 15.

A hazai egészségügyben dolgozó orvosok száma 2010 óta emelkedik, a korábbi években viszont stagnálás volt jellemző. Az orvoshoz fordulók száma csökken, az egy főre jutó orvosok száma pedig egyre növekszik....

Vékony jégen táncolunk

2018. 09. 08.

A szörnyű genovai hídomlás után világossá vált, hogy már körülbelül 6 éve tudott a városi tanács a híd rossz állapotáról, mégsem történt olyan beavatkozás, mely emberek tucatjainak életét menthette volna...

Blogajánló

 • alapblog

  Az emberek vagy a számok fontosabbak?

  Mi hajtja a növekedést? A világ gazdaságainak teljesítménymérésére közkedvelt mutatószám az egy főre jutó GDP. A számításoknál az összehasonlíthatóság és pontosság miatt több változatot is...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.